Optužbe

Udruga Franak: HNB je znao za kamatne stope; HNB: Znali smo samo za prosjeke

Aneli Dragojević Mijatović

NL arhiva

NL arhiva

Udruga Franak posjeduje dokumente iz 2003. i 2006. na kojima temelji optužbe. »HNB točno je i istinito odgovarao Udruzi Franak na upite o kamatnim stopama«, tvrdi Vedran Šošić, viceguverner



ZAGREB  Udruga Franak došla je u posjed dvije odluke Hrvatske narodne banke iz 2003. i 2006. godine, kojima ona obvezuje banke da joj redovito dostavljaju svoje kamatne stope na kredite i depozite, čime u vodu padaju izgovori HNB-a da s podacima o kamatama banaka raspolažu tek od 2011. godine, navode u udruzi. U rujnu ove godine Franak je od HNB-a zatražio podatke o povijesnom kretanju kamata na eurske kredite za sve banke pojedinačno, kako bi klijenti mogli provjeriti vjerodostojnost izračuna konverzije koje im banke nude, no HNB, regulatorno tijelo za banke, odgovorilo je kako s takvim podacima ne raspolaže, osim za razdoblje od 2011. godine naovamo.  


»Ove odluke dokazuju, međutim, da HNB ima sve podatke po svim kreditima i različitim bankama. Je li moguće da najviša financijska ustanova u Hrvatskoj govori neistinu i obmanjuje javnost?!«, pitaju se u udruzi Franak. Kako stoji u odluci iz 2003. godine, banke su obavezne za potrebe monetarne statistike HNB-u dostavljati izvješća o kamatnim stopama na kredite i depozite do 2006. godine, kad je donesena nova, ista takva odluka s rokom trajanja do kraja prošle godine. U kolovozu prošle godine HNB je, s potpisom guvernera Borisa Vujčića, donio pak odluku o prestanku važenja odluke iz 2006. godine, što znači da je guverner, navode u Franku, bio upoznat s odlukom iz 2006. godine.


Samo statistika


Kako službeno odgovaraju iz HNB-a, ne raspolažu  podacima o kamatnim stopama na kredite u otplati po valutama, uključujući euro, za razdoblje prije kraja 2011. godine, što su i ranije već isticali. »Temeljem odluka o obvezi dostavljanja izvješća o kamatnim stopama banaka na kredite i depozite iz 2003. i 2006. godine, HNB je prikupljala određene statističke podatke o kamatnim stopama na kredite, i to počevši od srpnja 1995. godine. Međutim, ti podaci ne omogućavaju konstrukciju pokazatelja upotrebljivih za ocjenu adekvatnosti pojedinačnih konverzija.




– Hrvatska narodna banka točno je i istinito odgovarala Udruzi Franak na upite o kamatnim stopama, rekao nam je jučer Vedran Šošić, viceguverner Hrvatske narodne banke komentirajući optužbe iz Udruge Franak.


Zbirni podaci


– Mi kamatne stope po kreditima i depozitima pratimo još od 1995., banke nam još otada dostavljaju podatke o prosječnim kamatnim stopama na novoodobrene kredite, razvrstane po ročnosti, dakle, na kratkoročne i dugoročne, te po valuti, ali samo na kunske i sve one koji to nisu: dakle, prate se još otad i valutno indeksirani krediti, ali zbirno, a ne po pojedinačnoj valuti. Dakle, imamo prosječne kamatne stope na kredite po ročnosti i po kriteriju je li riječ o kreditima u domaćoj valuti i indeksiranima u stranoj, ali ne i u kojoj stranoj. Također, riječ je o kamatama na novoodobrene kredite, koje se dakle samo jednom javljaju u toj evidenciji. Od 2011. prati se dakle i stanje, prvi put se obrađuju i kamate po postojećim, a ne samo novoodobrenim kreditima, te se kamatne stope na kredite razvrstavaju i po valuti indeksacije, euru, franku, itd. Odluke koje Udruga Franak navodi nisu donijele nikakvu bitnu promjenu metodološki, već oko načina izvješćivanja i slično. Ništa bitno što bi upućivalo da je HNB otada pratio i nešto dodatno od onog što je i dotada radio, pojašnjava Šošić.