Poništeno vlastito rješenje o odbačaju kaznene prijave

USKOK opet izvadio kaznenu prijavu protiv Damira Jelića: Obnovljena istraga o mešetarenju zemljištem u Karlovcu

Damir Kundić

O slučaju mešetarenja gradskim zemljištem u karlovačkom naselju Grabrik dosad smo u više navrata opširno pisali, no podsjetimo ukratko da je riječ o slučaju u kojem je lokalni poduzetnik Vladimir Sever bez praktično ikakvih ulaganja u samo dva mjeseca "okrenuo" cak 7,2 milijuna kuna

Slučaj mešetarenja gradskim zemljištem u Karlovcu prije pet godina kad je u kratkom roku čak 7,2 milijuna kuna završilo u privatnom džepu ipak će biti dodatno istražen.




USKOK je, naime, ovih dana poništio odluku svojeg istražitelja Mladena Krajačića iz veljače ove godine, koji je zaključio kako priča nije sporna i predstavlja samo “dobar poslovni potez investitora”. Kaznena prijava protiv karlovačkog gradonačelnika i stranačkog zamjenika Tomislava Karamarka Damira Jelića i još šest osoba tako je ponovno izvađena iz ladice.


– Razmatrajući sve činjenice na temelju kojih je doneseno predmetno rješenje o odbačaju, za zaključiti je da tijekom kriminalističkog istraživanja nisu utvrđene sve bitne činjenice važne za daljnje odlučivanje o kaznenoj prijavi. Stoga će se u daljnjem tijeku postupka provesti potrebni dodatni izvidi – stoji u najnovijem rješenju, donijetom na Kolegiju USKOK-a temeljem žalbe Domagoja Švegara, čelnika karlovačke građanske inicijative Stop korupciji.


O slučaju mešetarenja gradskim zemljištem u karlovačkom naselju Grabrik dosad smo u više navrata opširno pisali, no podsjetimo ukratko da je riječ o slučaju u kojem je lokalni poduzetnik Vladimir Sever bez praktično ikakvih ulaganja u samo dva mjeseca “okrenuo” cak 7,2 milijuna kuna. Grad Karlovac je njegovoj tek osnovanoj tvrtki “Centar Gradnja” atraktivno zemljište kao jedinom ponuđacu odlučio prodati za 8,8 milijuna kuna i to unatoč činjenicama da nije uplatio potrebnu jamčevinu i da nema građevinske operative.




Nekoliko dana prije sklapanja kupoprodajnog ugovora, medutim, Sever je tvrtku s već dogovorenim poslom prodao F.K.T.-u iz Ivanić Grada za skoro dvostruko viši iznos – od čak 16 milijuna kuna.


– Nadam se da ce USKOK istražiti gdje je taj novac završio, jer Sever navodno nije cijeli iznos zadržao za sebe. A ako je to tako, onda je to ozbiljna stvar – izjavio je jutros Švegar, najavivši da će uskoro objaviti još neke podatke o poslovnim vezama Severa i odgovornih osoba iz gradske uprave, koje su odlučivale o prodaji.


Spomenuo je i kako je Krajačić koji je ispred USKOK-a vodio prvu istragu s jednim od osumnjičenika – odvjetnikom Grada Hrvojem Medarićem – svojevremeno radio na istom mjestu. Obojica su istodobno bili zamjenici općinskog državnog odvjetništva u Karlovcu.