Rezime vlasti

USKOK bacio HDZ na koljena: Svaka predizborna kampanja izgubila smisao

Sergej Abramov

Sedam godina Ive Sanadera na čelu HDZ-a dobilo je ovih dana porazni rezime otvaranjem istrage, čime je država pokazala da je ipak žilavija od jedne stranke



Uhićeni premijer Ivo Sanader i niz stranačkih dužnosnika, te istraga protiv stranke zbog optužbi za pljačku državnih poduzeća i ministarstava, žalostan je uskočki rezime sedmogodišnje vlasti HDZ-a u Hrvatskoj. Zato se nakon otvaranja istrage protiv HDZ-a, što je bila jedina logična posljedica istrage protiv Ive Sanadera u aferi Fimi-media, otvara tek ovo pitanje – može li Hrvatska demokratska zajednica preživjeti ovaj USKOK-ov udar?


Sva ostala pitanja danas su u drugom planu, pa i izborni rezultat danas vladajuće stranke. Bez obzira što vodeći HDZ-ovci i dalje ponavljaju tvrdnje da će HDZ-ova kampanja biti pobjednička, njihove izjave teško mogu sakriti nemir u stranci. Odala ga je i sama premijerka Jadranka Kosor, koja je za loš imidž stranke u javnosti, na izvanrednoj konferenciji za novinare u povodu otvaranja istrage protiv HDZ-a, prvenstveno okrivila novinare i one koji im dostavljaju dokumente iz uskočke istrage.   


Protiv bivšeg predsjednika HDZ-a i bivšeg premijera Ive Sanadera trenutno su podignute dvije optužnice. Radi se o predmetima Hypo I INA-MOL, u kojima uskočki tužitelji terete Ivu Sanadera da se osobno okoristio zloupotrebljavajući najodgovorniji položaj državne vlasti. Protiv Sanadera su, pored slučaja Fimi-media, otvorene još dvije istrage, u kojima je suosumnjičen s vlasnikom DIOKI-ja i Novog lista Robertom Ježićem. Riječ je o pogodovanju HEP-a DIOKI-ju jeftinijom strujom i pozajmicom, te o pokušaju da se prodajom DIOKI-jevog zemljišta na Žitnjaku JANAF ošteti za 10 milijuna kuna. U aferi Fimi-media tereti ga se još i za pranje novca.



Sankcije za puč




Zaista, ne postoji način na koji se istraga protiv HDZ-a može popraviti nekim spinom. Od svih iskaza već objavljenih u javnosti, jako je malo sadržaja koji današnjem vodstvu HDZ-a ide u prilog i koji bi se mogao iskoristiti za popravljanje imidža. Niti predaja novca iz crnih fondova DORH-u ne može se jednoznačno shvatiti, jer je HDZ pod Jadrankom Kosor najprije odugovlačio primopredaju dva milijuna kuna i 300 tisuća eura koje su ostale u kasi Mladena Barišića u Carini, a onda je, po svemu sudeći, odugovlačio i s predajom tog novca DORH-u. Od Barišića su novac preuzeli par mjeseci poslije Sanaderovog puča, a Mladenu Bajiću su novac predali, kako se sad čini, mjesecima kasnije, nakon što je protiv Barišića u svibnju otvorena istraga.


Postoje, doduše, informacije da je Jadranka Kosor osobno tužitelje uputila na bivšu HDZ-ovu blagajnicu Branku Pavošević, jer je smatrala da bi mogla imati korisna saznanja o crnom stranačkom fondu, ali takva vrsta podataka rubne je naravi u čitavom spisu. Postoje i glasine da je Sanaderu, kad se kao počasni predsjednik pokušao usprotiviti istragama na predsjedništvu HDZ-a, poručila da neće podmetati leđa za nekoga tko ima kuću punu slika.


I istina je da je Jadranka Kosor širom otvorila vrata borbi protiv korupcije kad je u siječnju 2010. godine osujetila Sanaderov pokušaj puča izbacivši ga iz stranke. Da je sankcija za pokušaj puča bila blaža, teško da bi istrage protiv bivšeg premijera bile toliko brojne i toliko uspješne da bi i sama stranka završila pod lupom USKOK-a. No, sve to zajedno teško može prevagnuti pred onim što je USKOK utvrdio u istrazi afere Fimi-media.   

Modus operandi


USKOK-ov istražni nalog zapravo je rezime sedmogodišnje vladavine HDZ-a Hrvatskom. Početak cijele priče USKOK datira još u 2003. godinu, kad je HDZ na izborima osvojio vlast. Već tad, smatra USKOK, pao je dogovor da se preko Fimi-medije izvlači novac iz državnih poduzeća za korist stranke. Modus operandi danas je svima poznat: poduzetnici su darivali stranku nadajući se poslovima od države, a direktori državnih poduzeća namještali su natječaje Fimi-mediji, znajući da novac ide HDZ-u. Možda je Ivica Kirin, bivši ministar unutarnjih poslova i jedan od okrivljenih u aferi Fimi-media, najbolje opisao cijelu situaciju kad je, na aktualnom satu u Virovitici, nedavno rekao da se ne osjeća krivim i da je cijeli sustav bio pogrešan. Kirin je, eto, prepoznao kakav je sustav, pa se u korist Fimi-medije čak i odrekao pedesetpostotnog rabata na marketinški prostor na HRT-u, jer se znalo da će se novac na koncu vratiti u HDZ.



Hrvatska demokratska zajednica kao pravna osoba može biti kažnjena s do osam milijuna kuna globe. Odredbe Zakona o kaznenoj odgovornosti propisuju i da se od pravne osobe može oduzeti imovinska korist koju je stekla kaznenim djelima svojih odgovornih osoba. U ovom slučaju, USKOK je dosad tu korist procjenio na najmanje 32 milijuna kuna, što znači da zasad HDZ-u prijeti oduzimanje 40 milijuna kuna. Pravne osobe odgovaraju za kaznena djela svojih odgovornih osoba, a u istrazi afere Fimi-media to su bivši predsjednik stranke Ivo Sanader te bivša računovotkinja Branka Pavošević.Zakon o kaznenoj odgovornosti predviđa i mogućnost da se pravnoj osobi odredi mjera ukidanja, međutim, zakonodavac nije ostavio mogućnost sudskoj vlasti da ukida političke stranke. O ukidanju političkih stranaka odlučuje Ustavni sud i to ako stranka zastupa vrijednosti protivne Ustavu.


Naprosto, gomile dokaza prikupljene u uskočkoj istrazi – od papirologije koja do posljednje instance dokumentira kako se novac izvlačio preko Fimi-medije do priznanja koja svjedoče o nevjerojatnoj lakoći s kojom su milijuni isisavani iz države ili isplaćivani pojedincima – onemogućuju HDZ-u da smisleno priča o borbi protiv korupcije. Iako je istina da je vlada Jadranke Kosor dala posljednji i najvažniji poticaj toj borbi, stranačka organizacija i dalje je napunjena ljudima koji su se okoristili novcem iz crnog fonda. A premda se sama premijerka nije materijalno okoristila Fimi-medijom, politički jest, je dokumentacija Branke Pavošević sadrži i isplatnice iz kojih je vidljivo da je predsjednička kampanja Jadranke Kosor 2005. godine financirana iz crnog fonda.   

Drž, ne daj


Nakon izbora, Hrvatsku demokratsku zajednicu čekaju vjerojatno najteži dani u kratkoj povijesti te stranke. Drž, ne daj politika pokazala se pogubnom u vođenju države, u vođenju stranke, a gotovo sigurno će se pokazati pogubnom i na izborima.


Iako je pod nezapamćenom istragom za korupciju, HDZ može, a vrlo vjerojatno i hoće, preživjeti ovaj USKOK-ov udar. S kakvim ljudima i kakvom politikom? Teško je reći. Nakon što su devedesetih napravili snažan stisak državnog aparata pod Franjom Tuđmanom, iz izbornog trećesiječanjskog poraza vratili su se pod Sanaderom još snažniji.


Ali sedam godina Sanaderovog HDZ-a USKOK je rezimirao porazno za vladajuću stranku i poručio HDZ-u da je država ipak žilavija od jedne stranke i da vrlo brzo može početi efikasno funkcionirati, makar joj refleksi bili užasno spori.


I za HDZ, ali i za građane, bilo bi dobro da se, poučen uskočkim predmetima, ovaj put konačno reformiraju u pravom smjeru.