Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. siječnja 2020.
Pod istragom

USKOK O DETALJIMA ''OPERACIJE'' Stečajni upravitelj, sutkinja i suradnici oštetili tvrtke u stečaju za 45,7 milijuna kuna

Foto V. Karuza
Foto V. Karuza
Autor:
Objavljeno: 15. studeni 2017. u 21:45 2017-11-15T21:45:00+01:00

Osim zbog zločinačkog udruživanja Uskok osumnjičene tereti i za zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i primanja mita

NOVO 22.55  Protiv šestero hrvatskih državljana osumnjičenih da su korištenjem društava u stečaju za financiranje osobnih potreba i poslovanja društava ostvarili protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 27,5 milijuna kuna policija će Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijeti kaznenu prijavu za kaznena djela zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, zlouporabe položaja i ovlasti te primanja mita, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Ravnateljstvo policije) u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage (Ministarstva financija), a u koordinaciji sa Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje nad nekoliko fizičkih i pravnih osoba zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta s obilježjima korupcije, priopćio je MUP.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem nad šestero osumnjičenih hrvatskih državljana (1957., 1962., 1961., 1973., 1965. i 1952.) i jednim trgovačkim društvom utvrđeno je postojanje sumnje da je prvoosumnjičeni (1957.), kao stečajni upravitelj više trgovačkih društava, od 2008. godine do studenoga 2017. godine povezao u zajedničko djelovanje preostale osumnjičene, a s ciljem pribavljanja značajne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge, stoji u priopćenju.
Korištenjem društava u stečaju za financiranje osobnih potreba i poslovanja društava povezanih sa četvrto– (1973.) i petoosumnjičenim (1965.), prvoosumnjičeni (1957.) je obavljao isplate u korist društava koja su izvodila radove na njegovim privatnim nekretninama, kao i na nekretninama u vlasništvu drugoosumnjičene (1962.) te u vlasništvu društava kojima upravlja četvrtoosumnjičeni (1973.).

Prvoosumnjičeni (1957.) je provodio postupak prodaje imovine stečajnih dužnika u prethodnom dogovoru i u interesu petoosumnjičenog (1965.) te bez stvarnog opravdanja, zapošljavao osobe blisko povezane sa sobom, drugo– (1962.) i trećeosumnjičenom (1961.), te je usmjeravao sredstva stečajnih dužnika prema društvima trećeosumnjičene (1961.) i četvrtoosumnjičenog (1973.) na ime neistinitih troškova zakupa.

Drugoosumnjičena (1962.) je kao dužnosnica Trgovačkog suda imenovala prvoosumnjičenog (1957.) kao stečajnog upravitelja, svjesna da isti ovlasti stečajnog upravitelja neće izvršavati isključivo radi ostvarenja cilja stečajnog postupka i skupnog namirenja stečajnih vjerovnika, već radi realizacije plana zločinačkog udruženja.
Trećeosumnjičena (1961.) je, po uputama i zajedno sa prvoosumnjičenim izrađivala izvješća stečajnog upravitelja, neistinito u istima prikazujući troškove stečajnog postupka radi prikrivanja nezakonitih odlijeva iz društava u stečaju, prešućujući pri tome da društva u stečaju zakupninu plaćaju društvu u njezinom vlasništvu, te sačinjavala drugu potrebnu dokumentaciju vezanu uz nezakonita umanjenja stečajnih masa i operativno provodila te transakcije po računima stečajnih dužnika.
Četvrto– i petoosumnjičeni su, nakon što su na račune društava u kojima su stvarni voditelji poslovanja, izvršene isplate sa računa društava u kojima je prvoosumnjičeni bio stečajni upravitelj, tako zaprimljenim sredstvima raspolagali u korist svojih društava, kao i u korist prvoosumnjičenog i drugoosumnjičene. U tome im je pomogao šestoosumnjičeni (1952.) kao odgovorna osoba sedmoosumnjičenog trgovačkog društva.

Sumnja se kako su osumnjičeni na opisani način oštetili društva u stečaju za iznos od najmanje 45.000.000,00 kuna te ostvarili protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 27.500.000,00 kuna.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija je petero osumnjičenika predala pritvorskom nadzorniku, dok je petoosumnjičeni (1965.) trenutačno nedostupan redarstvenim vlastima.
Protiv osumnjičenih policija će Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijeti kaznenu prijavu za kaznena djela zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, zlouporabe položaja i ovlasti te primanja mita.

--------------

 Uskok je u srijedu navečer izvijestio da je pokrenuo istragu protiv stečajnog upravitelja Pere Hrkača, trgovačke sutkinje Vesne Malenice, troje njihovih suradnika i jedne tvrtke zbog sumnje da su poduzeća u stečaju oštetili za najmanje 45,7 milijuna kuna i pritom zaradili barem 27,5 milijuna kuna.

Uz sutkinju i Hrkača koji je po tvrdnjama tužiteljstva sve osumnjičene povezao u »zajedničko djelovanje« u akciji su uhićeni i Hrkačeva tajnica Tatjana Kušec, Miroslav Mitak i Josip Debić, dok se Milan Lučić osumnjičen za pomaganje u zlouporabama, po riječima njegova branitelja, nalazi u Austriji.

Osim zbog zločinačkog udruživanja Uskok osumnjičene tereti i za zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i primanja mita.
Hrkač je, navodno, još 2008. povezao sutkinju, svoju tajnicu i osumnjičene direktore tvrtki kako bi iskoristio »društva u stečaju za financiranje osobnih potreba«.
Ne otkrivajući identitet već samo godišta i funkcije osumnjičenih Uskok navodi da je Hrkač »protivno odredbama Stečajnog zakona i Zakona o trgovačkim društvima, bez znanja i odobrenja vjerovnika stečajnih dužnika« iz tvrtki u stečaju, među ostalim nezakonitostima, isplaćivao radove na nekretninama osumnjičenih ili njihovih tvrtki. U tvrtkama u stečaju je, navodno, zapošljavao i bliske osobe, a novac iz stečajnih blagajni je usmjeravao na račune poduzeća svojih suradnika »na ime neistinitih troškova zakupa«.

Osumnjičena sutkinja, tvrdi tužiteljstvo, u svojim je slučajevima kao stečajnog upravitelja postavljala upravo Hrkača »svjesna da isti ovlasti stečajnog upravitelja koje mu pripadaju temeljem rješenja o imenovanju i zakona, neće izvršavati isključivo radi ostvarenja cilja stečajnog postupka i skupnog namirenja stečajnih vjerovnika, već radi realizacije opisanog plana«.
Pri tome je »prihvaćanjem njegovih izvješća o stanju stečajne mase i troškovima stečajnog postupka i upravljanjem skupštinama i odborima vjerovnika na način da spriječi bilo kakvo preispitivanje tih izvješća od strane vjerovnika, osiguravala neometano upravljanje imovinom stečajnih dužnika u opisane svrhe«, tvrdi Uskok.
Hrkačeva tajnica osumnjičena je da je po uputama potom u izvješćima stečajnog upravitelja neistinito »prikazivala troškove stečajnog postupka radi prikrivanja nezakonitih odlijeva iz društava u stečaju, prešućujući pri tome da društva u stečaju zakupninu plaćaju društvu u njezinom vlasništvu, te sačinjavala drugu potrebnu dokumentaciju vezanu uz nezakonita umanjenja stečajnih masa i operativno provodila te transakcije po računima stečajnih dužnika«.

Mitak i Debić su, navodno, raspolagali novcem koji je na račune tvrtki što su vodili uplaćen iz poduzeća pod Hrkačevim stečajnim vodstvom i to u korist svojih tvrtki, ali i korist Hrkača i sutkinje Malenice. U tome im je kao odgovorna osoba osumnjičene tvrtke navodno pomogao i Lučić.
Državno odvjetništvo u priopćenju nije navelo hoće li za nekoga od osumnjičenih zatražiti istražni zatvor. Na zagrebačkom Županijskom sudu ranije se doznalo da je ročište na kojem bi se moglo raspravljati o mogućem zatvaranju najavljeno za četvrtak.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.