Podaci Eurostata

UPLATE IZ INOZEMSTVA U HRVATSKU: Svojim obiteljima naši ‘gastarbajteri’ poslali do 378 milijuna eura

Hina

Od pristiglih doznaka u Hrvatsku u 2016. godini, iznos od 201 milijun eura uplaćen je iz zemalja članica EU, dok je preostalih 177 milijuna stiglo iz zemalja izvan EU-a. Od ukupnih doznaka poslanih iz Hrvatske, u druge je članice EU-a poslano 59 milijuna, a 74 milijuna eura otišlo je u zemlje izvan EU-a. Većinu osobnih transfera čine novčane doznake migranata, koji novac šalju u svoje matične zemlje, napominje se u Eurostatovu izvješću.



LUXEMBOUR/ZAGREB – Hrvatska je u 2016. godini ponovo bila u skupini zemalja Europske unije (EU) s pozitivnim saldom u inozemnim doznakama, koji je iznosio 245 milijuna eura, dok je na razini EU-a u cjelini ponovno zabilježen manjak u iznosu većem od 20 milijardi eura, pokazalo je u ponedjeljak izvješće Eurostata.


U 2016. u Hrvatsku je pristiglo 378 milijuna eura inozemnih doznaka, dok je iz Hrvatske u druge zemlje poslan iznos od 133 milijuna eura.


Iz toga proizlazi da je Hrvatska zabilježila pozitivan saldo od 245 milijuna eura, pokazali su izračuni Eurostata. Usporedbe radi, u 2015. je imala suficit u doznakama iz inozemstva od 741 milijun eura.




Od pristiglih doznaka u Hrvatsku u 2016. godini, iznos od 201 milijun eura uplaćen je iz zemalja članica EU, dok je preostalih 177 milijuna stiglo iz zemalja izvan EU-a.


Od ukupnih doznaka poslanih iz Hrvatske, u druge je članice EU-a poslano 59 milijuna, a 74 milijuna eura otišlo je u zemlje izvan EU-a.


Hrvatska se tako po visini suficita u doznakama našla uz bok Latviji, koja je zabilježila suficit od 173 milijuna. Najmanji višak ponovo je zabilježila Slovenija, od pet milijuna eura.


Poljska i Portugal s najvećim suficitom, a Francuska s najvećim deficitom


U 2016. godini iz EU-a je u ostale zemlje svijeta poslano novčanih doznaka u ukupnom iznosu 30,3 milijarde eura, nasuprot 31,3 milijarde eura u 2015. godini, pokazalo je izvješće statističkog ureda EU-a.


U istoj je godini u EU pristiglo inozemnih doznaka u iznosu od 9,9 milijardi eura, što znači da je EU s ostatkom svijeta zabilježio minus od 20,4 milijardi eura po pitanju doznaka. U 2015. deficit u inozemnim doznakama bio je 20,3 milijarde eura.


Većinu osobnih transfera čine novčane doznake migranata, koji novac šalju u svoje matične zemlje, napominje se u Eurostatovu izvješću.


Najveći priljev novčanih doznaka u 2016. godini zabilježile su Poljska i Portugal i to u iznosu od 3 milijarde, odnosno 3,3 milijarde eura.


Među zemljama članicama čiji su podaci objavljeni, najveći odljev ponovo je zabilježila Francuska, u iznosu od gotovo 10 milijardi eura. Slijedi je Velika Britanija, s odljevom od gotovo 7,1 milijarde eura.


Slijedom toga, najveći je suficit u 2016. godini zabilježen u Poljskoj i Portugalu, u iznosu od po 2,8 milijardi eura.


S druge strane, Francuska je opet imala daleko najveći deficit, od 9,4 milijarde eura. Slijedi Velika Britanija, s deficitom u inozemnim doznakama od 4,6 milijardi eura.