Milodar naš svagdašnji

UNOSAN CRKVENI BIZNIS Pulski franjevci naplaćuju parking, ne izdaju račune, nego prihod nazivaju milodarom

P. N.

foto: Bojan Žižović / Glas Istre

foto: Bojan Žižović / Glas Istre

Ne znamo točno, navodi pulski dnevnik, "kada je samostan pokrenuo biznis s parkiranjem, no neki korisnici njihovih usluga pričaju da plaćaju 500 kuna mjesečno za rezervirano mjesto u dvorištu, koje se, zajedno sa samostanom, prostire na gotovo pet tisuća kvadrata".



Pulski franjevci sjetili su se unosnog biznisa, javlja Glas Istre. Oni su se, javlja istarski dnevnik, dosjetili parkiranje naplaćivati, kako oni kažu, milodarom. Riječ je, naime, o ilegalnom parkiralištu pa bi izdavanje računa predstavljalo neprijeporan dokaz da se ljudi iz Crkve bave nezakonitim poslom. Ovako su lukavo izbjegli pribavljanje dozvola i plaćanje poreza


– Novost na tržištu pružanja usluga parkiranja uveli su u pulskom samostanu sv. Franje. Naime, u njihovom se dvorištu, u koje se ulazi iz Ulice Castropola u starom gradu, parkiranje ne plaća SMS-om ili kovanicama na automatu, to je za njih previše svjetovno. Pulski franjevci su se dosjetili parkiranje naplaćivati, kako oni kažu, milodarom, piše Glas Istre.


Ne znamo točno, navodi pulski dnevnik, “kada je samostan pokrenuo biznis s parkiranjem, no neki korisnici njihovih usluga pričaju da plaćaju 500 kuna mjesečno za rezervirano mjesto u dvorištu, koje se, zajedno sa samostanom, prostire na gotovo pet tisuća kvadrata”.




– Na ilegalnom smo parkingu pobrojali više od 50 automobila, puno njih sa stranim registarskim oznakama, ali je nejasno koliko ih pripada onima koji žive i rade u samostanu. Uglavnom, ako uzmemo da je cijena od 500 kuna mjesečno podjednaka za sve korisnike, kojih je, recimo, 50, dolazimo do toga da samostan utrži čistih 25 tisuća kuna mjesečno, odnosno 300 tisuća godišnje bez da plati i lipe poreza, navode novinari Glasa Istre.


Na samostanskom su parkiralištu novinari zapazili i da “neka rezervirana mjesta glase na apartmane u centru grada”. – Vlasnici tih apartmana nisu bili voljni za razgovor, a nakon naših poziva na parkirnim su mjestima uklonjene oznake tih apartmana. Na zidinama su, međutim, ostale oznake s registarskim oznakama onih koji su očito stalni korisnici parkirališta, navodi Glas Istre.