Poražavajuće

UNICEF: Djeca u Hrvatskoj među najpogođenijima krizom

Hina

Siromaštvo se povećalo u 23 zemlje, najviše u Irskoj, Grčkoj, Latviji, Hrvatskoj i na Islandu, a broj djece koja žive u obiteljima s prihodima ispod granice siromaštva pao je u 18 država, najviše u Poljskoj, Slovačkoj, Švicarskoj, Norveškoj i Finskoj



ZAGREB – Djeca u Hrvatskoj među najpogođenijima su aktualnom gospodarskom krizom koja je od 2008. osiromašila dodatnih 2,6 milijuna djece u razvijenim zemljama, objavio je u utorak UNICEF.


Ta je UN-ova agencija za zaštitu prava djece objavila izvješće o utjecaju gospodarske krize na djecu u razvijenim zemljama EU-a i Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).


U analiziranoj četrdeset i jednoj državi živi ukupno 76,6 milijuna siromašne djece, koliko je i stanovnika Turske, upozoravaju u UNICEFU-u i kritiziraju vlade što su u krizi posegnule za »rezanjima« proračuna što je posebno pogodilo djecu.




Siromaštvo se povećalo u 23 zemlje, najviše u Irskoj, Grčkoj, Latviji, Hrvatskoj i na Islandu, a broj djece koja žive u obiteljima s prihodima ispod granice siromaštva pao je u 18 država, najviše u Poljskoj, Slovačkoj, Švicarskoj, Norveškoj i Finskoj.


Hrvatska je na 38. mjestu te ljestvice pošto je broj siromašne djece u odnosu na 2008. skočio za 11,8 posto.


Najveći porast bilježi Irska – 20,4 posto, a od susjednih zemalja više je siromašne djece u Mađarskoj (2,9 posto) te Sloveniji (1,8 posto). Porast siromašne djece bilježe i SAD (2,6 posto) te Velika Britanija (1,6 posto), pokazuju podaci UNICEF-a.


Hrvatska je rekorder i po negativnom utjecaju krize na mlade u dobi od 15 do 24 godine. S 8,5 posto više onih koji ne nastavljaju školovanje ili su nezaposleni, zauzela je 39. od 41. mjesta na ljestvici promatranih zemalja.


Najveći porast u toj su skupini bilježi Cipar (9 posto), Grčka (8,9 posto) te Italija i Rumunjska sa 5,6 posto, a susjedna Slovenija 2,7 posto i Mađarska 3,9 posto, stoji u izvješću.


»Izostane li cjelovit odgovor, to bi moglo imati negativne dugoročne posljedice za cijela društva«, zaključuju u UNICEF-u i upozoravaju na moguće usporavanje rasta stanovništva, jer mladi zbog ekonomskih uvjeta nisu motivirani zasnovati obitelj.


Vlade su u razdoblju rasta trebale raditi na smanjenju siromaštva kako bi se zaštitile od budućih šokova, navodi UN-ova agencija pozivajući vlasti da zajamče minimum socijalnih standarda. (Hina)