Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 1
Sutra: 16° 16° 1
14. listopada 2019.
Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece

UDOMITELJSTVO DJECE: U Zagrebu 232 udomiteljske obitelji. Cilj je što manje djece u Domovima za nezbrinute

snimio Damir Škomrlj
snimio Damir Škomrlj
Autor:
Objavljeno: 2. ožujak 2018. u 16:05 2018-03-02T16:05:11+01:00

Postoje krasne udomiteljske obitelji, vrlo motivirane jer se time bave iz altruizma. Većina tih obitelji je visoko obrazovana, doista pruža djeci kompletnu skrb, i brine o njihovu obrazovanju, sklonostima i talentima.

ZAGREB - Na tribini o udomiteljstvu, održanoj u petak, naglašena je važnost udomiteljstva djece, koje se često u javnosti neopravdano poistovjećuje s posvajanjem djece, te je istaknuta postreba što bolje edukacije ljudi o toj instituciji.

Ljiljana Rogić Šneperger, socijalna radnica u timu za udomiteljstvo Centra za socijalnu skrb Zagreb, rekla je da u Zagrebu ima 232 udomiteljske obitelji. Prema našim statistikama imamo oko 60 djece na dugotrajnom smještaju i bez roditeljske skrbi, te 110 djece s invaliditetom i odraslih osoba, izvijestila je.

Postoje krasne udomiteljske obitelji, vrlo motivirane jer se time bave iz altruizma. Većina tih obitelji je visoko obrazovana, doista pruža djeci kompletnu skrb, i brine o njihovu obrazovanju, sklonostima i talentima.

"Djeca u udomiteljskim obiteljima razvijaju osjećaj privrženosti za osobe koje o njima brinu 24 sata dnevno", naglasila je dodajući kako to u domu nije moguće.

To je naročito bitno za djecu u mlađoj životnoj dobi, zato zakon predviđa da se djeca smještaju u udomiteljske obitelji ili u neku ustanovu najduže na šest mjeseci, dok im se ne pronađe smještaj u nekoj udomiteljskoj obitelji. Radi se o djeci koja su zlostavljana i zanemarivana ili ona kojoj su roditelji odsutni, bolesni ili umrli.

Predsjednica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece Marina Hoblaj, ujedno i udomiteljica djece, naglasila je kako je prije toga bila posvojitelj petoro djece, a sada udomljava četvero djece koje doživljava kao svoju djecu.

Cilj tribine i njene udruge jest da što manje djece bude u domovima, a više u udomiteljskim obiteljima, što je puno bolje i zdravije, a djeca su sretnija u udomiteljskim obiteljima nego u ustanovama.

Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece mreža je 14 udruga udomitelja s područja cijele Hrvatske, koje okupljaju oko 300 udomiteljskih obitelji u kojima je smješteno 500 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Zalaže se za poboljšanje uvjeta u udomiteljstvu, te promovira udomiteljstvo kao najbolji alternativni oblik skrbi za djecu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.