Pet kandidata iz Senja

UDARAC BIVŠOJ STRANCI Na Milinovićevoj nezavisnoj listi i – četiri HDZ-ovca

Dorotea Prpić

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Uz Lauru Turkalj, Sandru Šarić Samaržija, Predraga Dešića i Teu Mlinarić, tu je i  Milan Devčić Čoda iz Hrvatske bunjevačke stranke što je zanimljivo, s obzirom da je županijski HDZ sa senjskim HBS-om pred samo pet dana sklopio koalicijski sporazum



SENJ Na nezavisnoj listi Darka Milinovića za izbore za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije koji će se održati 10. ožujka nalazi se i pet osoba iz Senja, četiri člana i članice HDZ-a, Laura Turkalj, Sandra Šarić Samaržija, Predrag Dešić i Tea Mlinarić, te Milan Devčić Čoda, iz Hrvatske bunjevačke stranke (HBS) i jedan od njenih potpredsjednika što je zanimljivo obzirom da je županijski HDZ sa senjskim HBS-om pred samo pet dana sklopio koalicijski sporazum.


Profesorica Laura Turkalj je vijećnica u Gradskom vijeću Grada Senja i predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću što bi moglo imati poprilične posljedice na vladajući HDZ s koalicijskim partnerima. Turkalj odlučno ističe kako podupire rad Milinovića, aktualnog župana i danas nezavisnog političara.– Da, istina je da sam na listi Milinovića, potpisala sam kandidaturu. To je samo nastavak dosadašnje potpore koju sam Milinoviću dala i prošlo ljeto vezano za izbor predsjednika županijskog HDZ-a. Podržavam njegov rad – rekla je gđa Turkalj.

Izbacivanje iz stranke


Slično o Milinoviću govori i Sandra Šarić Samaržija, poznata senjska, hrvatska i svjetska sportašica i olimpijka. – Znam da ću biti izbačena iz HDZ-a jer tako propisuje stranački statut. Ja sam međutim na to spremna jer smatram da je lista Milinovića prava i mislim da čovjek dobro odrađuje svoj posao i ima moju potpunu podršku zato jer je ponajprije čovjek. Svojim imenom želim pridonijeti uspjehu njegove liste – jasna je kao uvijek Sandra Šarić Samaržija.

Na nezavisnoj listi Milinovića je i ravnatelj Lučke uprave Senj Predrag Dešić koja ima 21-godišnji staž u HDZ-u, a odnedavno je i član Glavnog odbora stranke. Za razliku od drugih on se je stranku pismeno izvijestio o svojoj kandidaturi na nezavisnoj listi Milinovića jer kako kaže ne želi biti izbačen, nego sam otići.


– U sve vrijeme članstva u HDZ-u bio sam odan stranci, ali i nepravedno podcijenjen, za razliku od onih sa puno manjim stranačkim stažem koji nezasluženo napreduju brzinom munje, ovisno o volji stranačkih pojedinaca. Primjerice, nikada nisam imenovan u niti jedan nadzorni odbor ili upravno vijeće, a puno mlađi grade svoju stranačku karijeru. A nezavisnu listu Milinovića u potpunosti podržavam i biti će mi drago da doprinesem njenu uspjehu – zaključuje Dešić.Riječi hvale za Milinovića ima i Miss Hrvatske za 2017. godine Tea Mlinarić.

– Naravno da jesam na listi Milinovića, dobar je to i pošten čovjek, a kako je on od početka bio uz mene tako ću i ja biti uz njega. Kako sam u HDZ ušla radi Milinovića tako ću iz stranke i izaći – kaže Milinarić.


Ljudima iz Senja i općenito svima sa svoje liste zadovoljan je i njen nositelj Darko Milinović.– Listu smo službeno predali u srijedu navečer. To je najjača lista u povijesti Ličko-senjske županije i jače liste nije bilo niti kada sam bio u HDZ-u. To je pobjednička lista – kaže nam jučer Milinović.

Udarac na stranku


Gradonačelnik Senja i predsjednik senjskog HDZ-a Sanjin Rukavina kaže kako četiri člana HDZ-a koja su na listi Milinovića nisu neki udarac za stranku. – Zabrinuo bi se kada bi iz stranke izašlo pedeset ili sto ljudi ili netko od osnivača stranke u Senju. Ako je neki član na bilo kojoj drugoj listi osim na listi HDZ-a po statutu, automatizmom više ne može biti član stranke i ne može obnašati niti jednu funkciju. Konkretno Laura Turkalj nije dugogodišnji član stranke, učlanila se je mjesec dana uoči lokalnih izbora 2017. Uvjeren sam da će HDZ sa koalicijskim partnerima u senjskom Gradskom vijeću i nadalje imati stabilnost – kaže Rukavina.A hoće li HDZ sa svojim koalicijskim partnerima imati i dalje većinu u Gradskom vijeću vidjeti će se. Neovisno o rezultatu izbora za Skupštinu Ličko-senjske županije, a u trenutnoj situaciji kada Turkalj više nije članica HDZ-a i kada prijeđe u nezavisne vijećnike, HDZ s koalicijskim partnerima će umjesto današnjih osam imati sedam vijećnika, a oporba osam.

Treba pričekati izbore i vidjeti kako će se posložiti politička scena i u Županiji, ali i u Gradu Senju, a napose kakvi će biti potezi Turkalj, dosadašnje vijećnice HDZ-a i predsjednice Kluba vijećnika HDZ-a u senjskom Gradskom vijeću.