Zagrebački gradonačelnik recitirao

UBI ME PREJAKA REČ Bandić smatra da je deplasirano tražiti od Srba koji su otišli iz Hrvatske da plješću Oluji

Hina

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Na, kako je rekao, mitomaniju iz Srbije i neumješne odgovore s naše strane odgovorio je citirajući stihove Branka Miljkovića



ZAGREB Predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić poručio je u četvrtak kako je deplasirano tražiti od Srba koji su otišli iz Hrvatske da plješću Oluji, kao i od Hrvata da plješću tzv. JNA i Šljivančaninu, a konferenciju za novinare započeo je i zaključio stihovima pjesme »Ubi me prejaka reč« srpskog pjesnika Branka Miljkovića.


»Deplasirano je s naše strane tražiti od Srba koji su na traktorima otišli iz Hrvatske u Beograd, bez obzira što ih je predsjednik Tuđman pozivao javno da ostanu, da oni plješću Oluji«, istaknuo je Bandić poručivši neka i »prijatelji u Srbiji ne očekuju od ljudi u Hrvatskoj da plješću tzv. JNA i Šljivančaninu«, koji su u koloni cipelarili ljude u Vukovaru te počinili agresiju na Hrvatsku.


Na konfernciji za novinare pozvao je na ‘spuštanje lopte’ te ocijenio kako se povijest ne može promijeniti. »To su dvije istine, jedna s jedne, a druga s druge strane«, rekao je Bandić dodavši kako Srbi smatraju da Oluja za njih nije bila oslobodilačka, a mi smatramo da je bivša armija agresorska.




Ocijenio je i kako treba uspostaviti normalne odnose jer, kako je rekao, nakon svojih posjeta Beogradu i Bajinoj Bašti, tamo nije vidio nikakvu mržnu kod bilo kojeg čovjeka.


 »Prije dva tjedna sam bio u Bajinoj Bašti, a osjećao sam se kao na Jelačićevu trgu«, ustvrdio je dodavši kako je bio i u Beogradu gdje su ga primili patrijarh Irinej i beogradski gradonačelnik među kojima se osjećao kao da je u Zagrebu.


Problem je, tvrdi Bandić, u prosječnoj mirovini u Srbiji koja je 200 eura i prosječnoj plaći koja je 400 eura te u tom što je u zadnjih deset godina iz Hrvatske otišlo 205 tisuća mladih ljudi.


Onda je preostalo samo tući u ratne trube i vraćati se u povijest i rovove, poručio je.


Oni koji u decibelima mjere svoje argumente, etiketiraju, govore poprijeko o drugima, najviše govori o sebi, tvrdi Bandić.


Ocijenio je kako će unatoč tomu što se danas događa za određeno vrijeme surađivati Hrvatska sa Srbijom kao što Francuzi surađuju s Njemačkom.


Ustvrdio je i kako su na zapadnom Balkanu najvažniji odnosi između Hrvatske i Srbije.


Bandić nije htio odgovarati na novinarska pitanja izvan najavljene teme o aktualnim pitanjima u Hrvatskoj i Zagrebu.


Na, kako je rekao, mitomaniju iz Srbije i neumješne i nespretne odgovore s naše strane odgovorio je citirajući stihove srpskoga pjesnika Branka Miljkovića »Ubi me prejaka reč«: »Kada bi samo mogao pobeći/ Od onoga što sam rekao/ Poraz ne može biti pobeda ma koliko velik bio/ Ko ne ume da sluša pesmu/ Slušat će oluju/ Hoće li sloboda umeti da peva/ Kao što su sužnji pevali o njoj?«