Terenska istraživanja

U zagrebačkim Gračanima počela probna iskapanja žrtava Drugoga svjetskog rata

Hina

Foto Igor Soban/PIXSELL

Foto Igor Soban/PIXSELL



ZAGREB Ministarstvo hrvatskih branitelja počelo je u ponedjeljak terenska istraživanja i probna iskapanja žrtava Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja u zagrebačkom naselju Gračanima, gdje su prilikom radova za sljemensku žičaru pronađene kosti.


»Ministarstvo hrvatskih branitelja, Uprava za zatočene i nestale, počevši od 13. ožujka 2017., organizira i koordinira terenska istraživanja i probna iskapanja žrtava Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja na lokaciji Gračani – Dolje u Zagrebu na temelju Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja jer su prilikom infrastrukturnih radova na rekonstrukciji tramvajske pruge pronađene kosti«, izvijestilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja.


 Ako se probnim iskapanjima pronađu posmrtni ostatci, Ministarstvo hrvatskih branitelja, u koordinaciji s mjerodavnim Državnim odvjetništvom i Ministarstvom unutarnjih poslova, pokrenut će postupak njihove ekshumacije.




 O rezultatima provedenih aktivnosti Ministarstvo hrvatskih branitelja objavit će priopćenje.