Kampanja "Vratimo divljinu"

U subotu u zagrebačkom ZOO-u edukacija o zaštiti autohtonih vrsta

Hina

 Zagrebački Zoološki vrt priopćio je kako će u subotu djeca, među ostalim, moći naučiti kako izraditi hranilicu za leptire te hotel za kukce, a zabavna igra nadahnuta crvenom vjevericom, atraktivnom stanovnicom maksimirske šume, očekuje ih na posebnom poligonu



Zagrebački Zoološki vrt je u sklopu velike europske kampanje “Vratimo divljinu” pokrenuo Zelenu mrežu kojom želi povećati broj autohtonih biljaka i životinja u gradovima, a prigodni program u ZOO-u, u sklopu kojega će djeca, ali i odrasli moći više naučiti o zaštiti autohtonih vrsta, održat će u subotu, 16. travnja, od 11 do 18 sati.  


 Zagrebački Zoološki vrt priopćio je kako će u subotu djeca, među ostalim, moći naučiti kako izraditi hranilicu za leptire te hotel za kukce, a zabavna igra nadahnuta crvenom vjevericom, atraktivnom stanovnicom maksimirske šume, očekuje ih na posebnom poligonu.


 Nakon što u ZOO-u doznaju kako utjecati na oporavak i jačanje autohtonih vrsta te kakvu dobrobit one donose prirodi i ljudima, zagrebački Zoološki vrt poziva građane da uređenjem vlastitih vrtova i balkona pozitivno utječu na druge. Svojom zelenom površinom, koja će istaknuti važnost autohtonih vrsta, moći će se pohvaliti i putem Facebook stranice Zoološkog vrta.




 Zagrebački ZOO najavio je kako će tijekom kampanje “Vratimo divljinu” koja će trajati do kraja 2017. organizirati niz aktivnosti koje promiču očuvanje lokalne biološke raznolikosti.


  Ističu kako su Europsko udruženje zooloških vrtova i akvarija (EAZA), Međunarodno udruženje botaničkih vrtova za očuvanje ugroženih vrsta (BGCI) i Europska mreža znanstvenih centara i muzeja Escite pokrenuli kampanju “Let It Grow” koja u Hrvatskoj nosi naziv “Vratimo divljinu”.


 Europski znanstvenici sloganom “Pružimo ruku našim divljim vrstama i sačuvajmo raznolikost” žele potaknuti građane na očuvanje lokalne biološke raznolikosti.


 U sklopu kampanje, zagrebački Zoološki vrt pokrenuo je Zelenu mrežu biološke raznolikosti koja se skraćeno naziva Zelenom mrežom.


 Ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta Damir Skok istaknuo je kako je zagrebački ZOO pridonio tome što je Maksimir prije nekoliko dana uvršten među deset najljepših europskih parkova prema izboru internetskog portala European Best Destinations.


 ”Kroz edukativne kampanje za svoje posjetitelje zagrebački ZOO kontinuirano ističe važnost zaštite autohtonih vrsta biljaka i životinja, a da bismo svijest o tome razvili i u široj zajednici, pokrenuli smo Zelenu mrežu. Riječ je o mreži otvorenih površina u urbanim i djelomično urbanim sredinama koje su uređene tako da pružaju mogućnost života, razvoja i razmnožavanja lokalnim autohtonim vrstama“, objasnio je ravnatelj ZOO-a.


 Istaknuo je kako načela Zelene mreže građani i institucije, uz malo truda, mogu implementirati u parkove, vrtove te na ostale zelene površine o kojima se brinu. Važno je da zaštite postojeću lokalnu biološku raznolikost, smanje uporabu kemijskih sredstava te autohtone vrste štite od invazivnih životinjskih i biljnih vrsta. Takvim djelovanjem na lokalnoj razini rade i na očuvanju globalne biološke raznolikosti, poručio je Skok.