Oštra reakcija

U sindikatima uzbuna zbog najavljene reforme: ‘Ne dirajte Zakon o radu’

Gabrijela Galić

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

U radnom vremenu se fleksibliziralo sve što se može fleksibilizirati. Konkurentnost se ne smije graditi na leđima radnika, poručuju sindikalisti



ZAGREB Nikakve izmjene radnog zakonodavstva ne dolaze u obzir i znat ćemo se boriti protiv toga, poručuju gospodarske sindikalne centrale Vladi, ponavljajući kako je svim vladama najlakše najavljivati i raditi reformu radnog zakonodavstva, jer će u tome imati podršku poslodavaca.


No, konkurentnost se ne može i ne smije graditi na leđima radnika, a radno zakonodavstvo već je do te mjere fleksibilizirano da bi sada trebalo krenuti u njegovu defleksibilizaciju. U programu Vlade, naime, jasno se najavljuje reforma radnog zakonodavstva. Najavljuje se pojednostavljenje određenih procedura, osiguranje učinkovite primjene načela fleksibilnog radnog vremena, kao i osiguranje zadržavanja prava za vrijeme nezaposlenosti i u slučaju izvanrednog otkaza. Istodobno, vlada poručuje i da će »njegovati kvalitetan dijalog sa svim socijalnim partnerima, i u partnerstvu sa sindikatima definirati održive kolektivne ugovore koje će u potpunosti poštovati i jamčiti radnicima dugoročno stabilno okruženje«. 


– U radnom vremenu se fleksibliziralo sve što se može fleksibilizirati, procedure su pojednostavljene do kraja, a izmjene zakona neće osigurati njegovu učinkovitu primjenu – veli Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) navodeći kako je iz programa vlade vidljivo da »ne poznaju zakon« koji je fleksibiliziran u tri navrata i u potpunosti je usklađen s direktivama EU-a te da je sada vrijeme za »defleksibilizaciju« radnog zakonodavstva.




– Sve dok se hrvatska konkurentnost pokušava graditi kroz obespravljivanje radnika, za Hrvatsku i njene građane nema svijetle budućnosti – veli Sever, dodajući kako to nije u skladu s predizbornim obećanjima HDZ-a. S njim se slaže i Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) koji dodaje kako je najlakše ići u reformu radnog zakonodavstva, ali se neće pristupiti, primjerice, reformi javne uprave. S druge strane, pred birače u kampanji izlazi se s porukama koje, nakon što određena politička opcija osvoji povjerenje birača nestanu, ili se »okrenu na drugu stranu«.


No, u SSSH-u, kako veli Novosel, nisu naivci i znaju kako se »mogu i moraju suprotstaviti« takvim idejama te imaju snagu pozvati članove na akcije protiv takvih ideja. Izmjene ZOR-a sindikati neće dopustiti, a Novosel pritom ističe kako nikakvog otvaranja radnog zakonodavstva ne smije biti bez prethodne procjene učinaka postojećeg zakonodavstva.