Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 22° 1
Sutra: 18° 20° 2
22. lipnja 2018.
Zavodi se red: na potezu je MUP

U registru zasad 750 tisuća birača manje nego na posljednjim izborima

Foto Arhiv NL
Foto Arhiv NL
Autor:
Objavljeno: 3. siječanj 2013. u 8:08 2013-01-03T08:08:34+01:00

Slijedi kontrola prijave prebivališta, koje je u nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova, a policija bi barem dio sumnjivih birača morala provjeriti prije lokalnih izbora koji će biti održani u svibnju.

ZAGREB – Na internetskim stranicama Ministarstva uprave građani mogu odnedavno pretraživati koliko birača živi na pojedinoj adresi. Da bi se ta baza podataka mogla pretraživati potrebno je u tražilicu unijeti prezime birača i njegov OIB ili JMBG. Zahvaljujući tome svatko tko zna nekoga tko prebiva u Dusini može provjeriti da li i dalje na jednoj adresi prebivaju 404 birača.

Priča o Dusini bila je aktualna prije lokalnih izbora 2009. godine. Taj podatak potvrdio je manipulacije s popisima birača i sumnju da u pojedinim, posebno pograničnim mjestima prema Bosni i Hercegovini, ima »viška« birača u odnosu na realnu brojku. Istodobno, taj problem dijelom je bio uzrokovan i time što mnoge kuće u manjim mjestima u Dalmatinskog zagori i na otocima nisu imale kućne brojeve, a taj je problem u međuvremenu riješavan. Ovakvom pretragom svatko može provjeriti koliko je birača na njegovoj adresi i odgovara li prijavljeni broj birača realnoj brojci.

Od konca prošle godine, otkako je na snagu stupio Zakon o registru birača, broj birača smanjen je za oko 750.000. Naime, prema odredbama Zakona o popisu birača, svi birači koji imaju prebivalište u inozemstvu, a takvih je oko 412.000, moraju se za svake izbore na koje imaju pravo izaći, prethodno registrirati. Iz popisa birača brisani su i svi oni koji nemaju valjanu osobnu iskaznicu, a njih je oko 340.000. To ne znači da ti ljudi ne mogu glasati jer će, u slučaju da na biralište dođu bez valjane osobne iskaznice, biti upućeni u ured javne uprave koji će im izdati posebnu potvrdu pomoću koje će moći glasati. Te dvije mjere donekle će pročistiti popis birača i svesti ga na realniju mjeru.

Treća mjera, a to je kontrola prijave prebivališta, je u nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova, a policija bi barem dio sumnjivih birača morala provjeriti prije lokalnih izbora koji će biti održani u svibnju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka