Ministar potvrdio

U pripremu novog hrvatskog Zakona o pobačaju bit će uključena i Katolička crkva. Je li to primjereno?

Hina

Foto: Novi list

Foto: Novi list

Kujundžić je tijekom konferencije »Hrvatska kakvu trebamo – budućnost hrvatskog zdravstva«, na upit što znači uključivanje Crkve i hoće li novi zakon biti restriktivniji, rekao novinarima da je glavni cilj zaštititi začeto dijete i majku



U pripremu Zakona o pobačaju bit će uključeni svi, pa tako i Katolička crkva, izjavio je u ponedjeljak ministar zdravstva Milan Kujundžić istaknuvši da se novim zakonom želi zaštititi začeto dijete i majku kako bi se majke što manje odlučivale na pobačaj, ali bez zabrane pobačaja.


Kujundžić je tijekom konferencije »Hrvatska kakvu trebamo – budućnost hrvatskog zdravstva«, na upit što znači uključivanje Crkve i hoće li novi zakon biti restriktivniji, rekao novinarima da je glavni cilj zaštititi začeto dijete i majku.


»Ono što će sigurno novi zakon iznjedriti, to je zaštititi začeto dijete i majku, da se majke što manje odlučuju na pobačaj. O tim mjerama koje će biti, pustimo neka se traže rješenja. Smisao je čuvati život od začetka, a pri tome uključiti sve u raspravu«, kazao je.




Upitan ide li se u smjeru obveznih savjetovanja potvrdio je kako je jedno od promišljanja i obvezno savjetovanje. »Ali nadasve važna je sigurnost, da se majka i njeno dijete ne trebaju brinuti za sutra. Sigurno će zakon iznjedriti taj dio«, dodao je.


Na pitanje razmišlja li se o zabrani pobačaja ili omogućavanju da se to događa što manje, Kujundžić je odgovorio – »ovo drugo, da se o tome razmišlja što manje«, mada će sigurno biti nekih koji će zagovarati zabranu, ali se mora raspraviti o svemu.


»Sigurno će biti onih koji će zagovarati zabranu pobačaja, ali ostavimo da se raspravi o tome«, kazao je.


Kujundžić je dodao kako su počeli okupljati stručnjake, u raspravi će sudjelovati svi zainteresirani, bit će ispoštovan zadani rok od godine dana.