Križaljka

U ponedjeljak odluka o nastavku koalicije sa SDP-om: IDS zadovoljan mandatima, ali inzistira na Ipsilonu

Tihana Tomičić

Foto: Srecko Niketic / CROPIX

Foto: Srecko Niketic / CROPIX

Premijer je IDS-ovcima navodno rekao da završetak Ipsilona jednostavno zasad neće biti moguć jer bi to ušlo u povećanje javnog duga te bi se prekršila pravila Europske komisije za Hrvatsku



RIJEKA  Nakon što je prije nekoliko dana u Buzetu održan sastanak šefa SDP-a Zorana Milanovića s predsjednikom IDS-a Borisom Miletićem i njegovim suradnicima o uvjetima buduće suradnje, vrh IDS-a sastat će se u ponedjeljak 6. srpnja i donijeti konačnu odluku o tome ostaje li u okrilju Kukuriku koalicije ili ne.


Kako sada stoje stvari, sve su šanse da IDS ostaje u savezu, iz jednostavnog razloga što su uvjeti suradnje prihvatljivi objema stranama: IDS će dobiti tri ulazna mjesta u 8. riječko-istarskoj izbornoj jedinici, a imat će i kandidata u 7. jedinici (koja također zahvaća dio PGŽ-a, primjerice Kastav i riječki prsten) te je ideja da četvrtog zastupnika IDS pokuša u toj jedinici ostvariti preferencijalnim glasovima.


Na taj način bi IDS imao mogućnost da i nakon popunjavanja jednog ministarskog mjesta, vjerojatno opet u resoru turizma i s istim čovjekom, Darkom Lorencinom, u Saboru ima tri zastupnika kao i dosad.




Naime, IDS je 2011. godine na listi u 8. jedinici imao četiri kandidata, no to sada neće biti moguće jer u koaliciju ulaze i Laburisti te će predsjednica stranke Nansi Tireli upravo u 8. jedinici biti kandidat.


Ostaju lijevi centar


Kao što su bezbroj puta dosad rekli, IDS-ovci su i na sastanku u Buzetu tražili od Milanovića i SDP-a da se suradnja bazira na projektima te je jedan od njihovih većih zahtjeva završetak Istarskog ipsilona, no premijer im je navodno rekao da to jednostavno zasad neće biti moguće jer bi ušlo u povećanje javnog duga te bi se prekršila pravila Europske komisije za Hrvatsku.


Upravo Ipsilon mogao bi još biti točka »smutnje« jer iz IDS-a potvrđuju da će od SDP-a za predizbornu suradnju tražiti da se projekti poimence navedu u novom sporazumu.


– Točno se zna koji su projekti bili popisani u Planu 21, imamo još vremena da ih ostvarimo do kraja mandata, jer izbori očito neće biti sve do ustavnog roka, ali i znamo što sve nije ostvareno. Zato ćemo za budući sporazum tražiti da se projekti poimenično navedu, od Brijuni Rivijere, Ipsilona itd. Ovo s brojem mandata je ok, ali projekti moraju biti osnovni razlog suradnje – kaže predsjednik Savjeta IDS-a Tulio Demetlika.


On ističe da IDS sigurno ne napušta svoju poziciju lijevog centra – dakle, suradnja sa SDP-om bit će, ako ne predizborna, a onda postizborna.


Kako je poznato, Milanović im je dao rok do 11. srpnja da se očituju, jer će tada biti održana sjednica Glavnog odbora SDP-a na kojoj Milanović planira obznaniti na koji način, a vjerojatno i datum kada se ide na izbore.


Dvije struje


U IDS-u postoje dvije struje: vrh stranke sklon je nastavku suradnje u Kukuriku savezu, to podržava naročito ministar Lorencin koji je blizak premijeru, a ni šef stranke Boris Miletić nema ništa protiv, no problem je IDS-ova baza – ljudi s terena ne mogu oprostiti Milanoviću što je u dva navrata išao protiv IDS-a u Istri, te se smatra da IDS i sam, odnosno s PGS-om i Ivom Josipovićem, može osvojiti tri mandata, a u postizbornim pregovorima također i ministarsko mjesto. No, nakon razgovora u Buzetu čini se da IDS ostaje gdje je i bio, s glavnim motivom – da HDZ ne pobijedi na parlamentarnim izborima.



SDP predizbornu suradnju nudi i SDSS-u, i to je velika novost ovih izbora: Milanović nudi liderima SDSS-a Miloradu Pupovcu i Vojislavu Stanimiroviću zajednički izlazak na parlamentarne izbore u devetoj izbornoj jedinici (Šibenik, Zadar, Knin, Lika…). Time bi SDSS dobio vrlo izglednu šansu da uz tri saborska mandata koja će gotovo sigurno osvojiti u dvanaestoj (manjinskoj) jedinici osvoji i četvrti mandat.



Jedan od sudionika sastanka bio je i koordinator za 8. jedinicu Željko Jovanović koji uvjerava da savez trajno opstaje:


– Suradnja s IDS-om tijekom mandata ove Vlade je izvanredna. Spomenuo bih ovdje posebno rezultate ministra turizma Lorencina i primjerice saborskog zastupnika Valtera Boljunčića koji vodi Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu. Mi smo, dakle, pobjednički tim, a pobjednički tim se ne mijenja, može se samo ojačati, Laburistima na primjer. U Hrvatskom saboru su nedavno izneseni konkretni podaci prema kojima nikada u Istru nije uloženo više nego u mandatu ove Vlade, kada je u Istru investirano preko 2 milijarde kuna. Naravno i Rijeka, PGŽ  i Istra svojom snagom među rijetkima su u Hrvatskoj koji puneći proračun pomažu i drugim dijelovima Hrvatske, pa je preciznije reći da je Istri vraćeno više od 2 milijarde kuna od ukupnog iznosa koji je zahvaljujući Istrijanima uplaćen u državni proračun. Dovoljno je spomenuti samo početak gradnje nove bolnice ili novi studentski dom u Puli, investicije Hrvatskih voda, Hrvatskih šuma ili Ministarstva prometa, da dalje ne nabrajam – kaže Jovanović.


U nekoliko navrata sam proteklih dana razgovarao s čelnim ljudima IDS-a i potpuno se slažemo da je pred Hrvatskom jednostavan izbor za građane – gospodarski rast i napredak sa SDP-om i Kukuriku koalicijom ili gospodarski kaos s HDZ-om, dodaje Jovanović. – Četiri godine je trebalo SDP-u, IDS-u, HNS-u i HSU-u, dakle Kukuriku koaliciji da se počisti nered u državi koji je za sobom ostavio HDZ. Ne treba im dopustiti da opet unište ekonomiju, to je dovoljan razlog da naš tim ostane u ovom sastavu i da ga pojačamo Laburistima. Hrvatsko gospodarstvo sada ponovo bilježi rast. Otvaraju se nova radna mjesta, u Istri na primjer već godinama nije bilo manje nezaposlenih. To su naši zajednički uspjesi i birači IDS-a sigurno ne žele vratiti Hrvatsku na staro i na kaos koji je vladao dok je HDZ vodio državu – zaključio je Jovanović.