Borba s asimilacijom

U pismu Vučiću napali SNV: Novac za manjine ne stiže do županijskih vijeća srpske manjine

Duška Palibrk

Pisali Vučiću – Milan Rašula  (prvi s lijeva) / snimio N. LAZAREVIĆ

Pisali Vučiću – Milan Rašula (prvi s lijeva) / snimio N. LAZAREVIĆ

 Čelnici županijskih vijeća srpske nacionalne manjine pisali srpskom premijeru jer novac za manjine ne stiže i do županijskih vijeća



Nama je na terenu teško ustrajati u borbi s asimilacijom, koja je jedan od najvećih problema Srba u Hrvatskoj, jer su financijska sredstva koja odobrava hrvatska Vlada za jačanje srpskih institucija centralizirana. Srpsko narodno vijeće (SNV), koje se predstavlja kao nacionalna koordinacija, a ustvari je udruga građana, dobivalo je i dva milijuna eura godišnje za razvoj i jačanje srpskih institucija na terenu, što nažalost distribuira po kriterijima političke podobnosti, zanemarujući stvarne potrebe županijskih manjinskih vijeća – stoji u pismu koje su srpskom premijeru Aleksandru Vučiću nakon razgovora s njegovim savjetnicima u kabinetu Vlade u Beogradu, uputili predsjednici županijskih vijeća srpske nacionalne manjine Istarske, Primorsko-goranske, Karlovačke i Požeško-slavonske županije koji, kako vele, predstavljaju četvrtinu Srba u Hrvatskoj.


– Udruga građana je jedno, stranka drugo, a županijska vijeća su institucionalni oblik organiziranja manjine temeljem Ustavnog zakona o pravima manjina. Vlada je dosad direktno davala SNV-u 7,5 milijuna kuna godišnje, od toga Vijeće Istarske županije nije dobilo ništa. Pretpostavljamo da je razlog to što smo odbili da se priklonimo stavu SDSS-a i pristupimo njihovoj koaliciji sa SDP-om i Damirom Kajinom na lokalnim izborima 2013. jer od tada nismo dobili ni lipe od SNV-a – kaže nam Milan Rašula, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Istarske županije, uz kojeg su pismo potpisali njegovi kolege iz Rijeke, Karlovca i Požege, Jovica Radmanović, Mićo Zatezalo i Veljko Džakula.


U pismu Vučiću navode i neprovjerenu informaciju da je srpska Vlada ove godine SNV-u pomogla s oko 240 tisuća eura pa se pitaju što je od tog novca dospjelo za programe ZVO-a, SKD-a »Prosvjeta« te županijskih manjinskih vijeća. Rašula navodi podatak i da SNV ima 46 stalno zaposlenih za koje godišnje izdvaja 6,5 milijuna kuna za bruto plaće. U istarskom Vijeću srpske manjine, veli Rašula, nemaju stalno zaposlenih, vijećnici dobivaju simbolične naknade, a financiraju se sa 17 tisuća kuna koliko godišnje dobivaju iz proračuna Istarske županije te potporama za pojedine projekte iz srpskog Ministarstva kulture i Uprave za suradnju sa Srbima u regiji pri Ministarstvu vanjskih poslova.




– Mi nismo za razbijanje legitimnih udruga i ustanova manjine izabranih u Hrvatskoj, već za otvorene demokratične odnose i decentralizaciju proračunskog novca za manjine. Na prijemu u srpskoj Vladi potvrdili su nam da će tražiti očitovanje o okolnostima financiranja županijskih vijeća i da podržavaju jedinstvo i zajedništvo Srba u Hrvatskoj, prenosi Rašula. U Beogradu su razgovarali i o stvaranju uvjeta da se za gotovo 16.000 djece srpske nacionalnosti, prema zadnjem popisu stanovništva, osigura nastava na srpskom jeziku po jednom od modela obrazovanja manjina u Hrvatskoj.