MORH

U operaciju KFOR upućen 20. hrvatski kontingent

Hina

Ilustracija / Reuters

Ilustracija / Reuters

Iz vojarne »Knez Trpimir« iz splitskih Divulja u srijedu je upućen prvi dio 20. hrvatskog kontingenta u NATO operaciju potpore miru KFOR (Kosovo Force) na Kosovo, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).

SPLIT/ZAGREB  Iz vojarne »Knez Trpimir« iz splitskih Divulja u srijedu je upućen prvi dio 20. hrvatskog kontingenta u NATO operaciju potpore miru KFOR (Kosovo Force) na Kosovo, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH). U operaciju KFOR upućeno je 10 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, kojima će se u idućim danima priključiti i drugi dio kontingenta, koji će ukupno imati 17 pripadnika OS RH.

 Zapovjednik kontingenta je satnik Nikola Gažo, pilot helikoptera Mi-8 MTV 1, a sastav kontingenta čine tri posade helikoptera, zrakoplovno-tehničkog tima za održavanje i nacionalnog elementa potpore, te dva helikoptera Mi-8 MTV.


 Kontingent je ispratio zapovjednik Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ PZO) bojnik Ante Siniša Kozina, koji je istaknuo kako je ovo jubilarni dvadeseti hrvatski kontingent koji se u kontinuitetu upućuje u mirovnu misiju na Kosovo od 2009. godine.


 Zapovjednik kontingenta satnik Nikola Gažo rekao je da su pripadnici kontingenta spremni za provedbu misije.




 »Sve sastavnice kontingenta imale su kvalitetne pripreme, dobro se poznajemo te spremni dočekujemo rotaciju i provedbu zadaća koje se od nas očekuju. Ovo je za sve nas velika odgovornost, no razvili smo sposobnosti rada u međunarodnom okružju i odlazimo puni optimizma i uvjerenja kako ćemo na najbolji mogući način zastupati nacionalne interese i dostojno predstavljati granu HRZ i PZO i Oružane snage RH u cjelini«, dodao je satnik Gažo.


 Temeljna zadaća hrvatskog kontingenta u operaciji KFOR, koji je razmješten na području kampa Bondsteel u Ferizaju/Uroševcu, je prijevoz snaga KFOR-a, tereta i VIP osoba, a pod izravnim je zapovijedanjem zapovjednika operacije te se izmjenjuje svaka četiri mjeseca, naveli su iz MORH-a