SDP priprema odgovor na zahtjeve Mosta

U očekivanju konzultacija: Milanović se osamio, ministri u strahu za vlastiti “opstanak”

Tihana Tomičić

Među ministrima vlada nervoza –  Boris Lalovac, Siniša Hajdaš Dončić i Gordan Maras / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Među ministrima vlada nervoza – Boris Lalovac, Siniša Hajdaš Dončić i Gordan Maras / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Kako se u SDP-u saznaje, pregovore sa zastupnicima Mosta zapravo ne vode ni Milanović, niti više pozicionirani SDP-ovci, već se kontakti ostvaruju na način da oni koji unutar stranke poznaju određene zastupnike Mosta, s njima i pokušavaju razgovarati o podršci Milanoviću



Zoran  Milanović je uvjeren da će uspjeti sastaviti Vladu i mirno čeka konzultacije kod predsjednice, rekao je za naš list jedan od bližih Milanovićevih suradnika s kojim još uvijek aktualni premijer na dnevnoj bazi komunicira očekujući početak konzultacija.


Milanović se, kako je javnost imala prilike vidjeti, osamio, osim kad su državnički poslovi u pitanju, i upravo kako ne bi narušio mogućnost dogovora s Mostom i ostalima oko sastavljanja vlade, izbjegava i izjave za medije, pa čak i razgovore s velikom većinom svojih inače bliskih suradnika.


 Praktički, o tijeku pregovora i o razvoju situacije informirani su samo Branko Grčić i Siniša Hajdaš Dončić, koji su ujedno i glavni pregovarači, odnosno Milanovićevi predstavnici.




 Ostali ili ne znaju, ili se prave da ne znaju detalje, i svi se drže vrlo lojalno prema šefu stranke Milanoviću koji je izričito naredio da izjava za medije, ni službenih ni neslužbenih, nema. Kako se može čuti, Milanović je svako jutro na Ibleru, u danima kad se odvijaju pregovori s Mostom dođe  pozdraviti pregovarače s druge strane, a onda se najčešće »bunkerira« u Banskim dvorima gdje radi, ali i s najbližim suradnicima dogovara daljnje korake.


Razgovori o podršci


Očekuje se da bi na Ibleru najkasnije do nedjelje trebali biti napisani opširni odgovori SDP-a i partnera na sve zahtjeve i prijedloge Mosta. Ti odgovori Mostu će biti predani vjerojatno u ponedjeljak ujutro, i tada će se oni službeno očitovati o tome. A to znači da se, bez obzira što je Stipe Petrina u Mostu zatražio da do subote odluka o koaliciji bude donesena, zapravo pomaci u formiranju većine ne bi trebali očekivati barem do sredine idućeg tjedna.


Naravno, u SDP-u se računa na potpise IDS-a, Reformista, sedam manjinaca, te Drage Prgometa i njegove dvije suradnice iz HRID-a, ali i Stipe Petrine i velike većine Mosta, posebno nakon Petrininog intervjua u kojemu je on rekao da misli da je 75 posto ljudi u Mostu za suradnju sa SDP-om.


Kako se u SDP-u saznaje, pregovore sa zastupnicima Mosta zapravo ne vode ni Milanović, niti više pozicionirani SDP-ovci, već se kontakti ostvaruju na način da oni koji unutar stranke poznaju određene zastupnike Mosta, s njima i pokušavaju razgovarati o podršci Milanoviću.


Šef SDP-a jako se kloni da ga se ne poveže s bilo kakvim izravnim kontaktima s mostovcima, jer ne želi da se stvori percepcija o bilo kakvim pritiscima. Nakon slučaja sa slikanjem Prgometa u stanu Ante Kotromanovića, za koje su u SDP-u uvjereni da im je smjestila paraobavještajna struktura bliska HDZ-u, mada su najprije bili oduševljeni time, dok se činilo da im to pogoduje, Milanović se zapravo i ne planira očitovati javno ni o čemu, dok se ne vidi kako konačno stoji.


 A kako se doznaje, zastupnici Mosta zadnjih se dana drže dosta homogeno i neke od njih čak ni vodeći dužnosnici SDP-a ili HNS-a ne uspijevaju dobiti na telefon.


Raste nervoza


U pozadini ovih razgovora s Mostom, pa čak i uz uvjerenje da SDP doista jest u puno boljoj poziciji od HDZ-a, zapravo unutar SDP-a jako raste nervoza. Iz nekoliko razloga: prvo, dio visokih dužnosnika stranke, posebno članova Predsjedništva, nezadovoljno je što su potpuno isključeni iz pregovora i izolirani od svih informacija te doista nemaju pojma što se događa.


 Od izbora do danas nije sazvan niti jedan sastanak stranačkih tijela, pa tako ni Predsjedništvo, te čak nisu analizirani ni izborni rezultati, a kamoli tijek pregovora. Najviši stranački dužnosnici zapravo nisu imali prilike izreći svoj stav treba li uopće pošto-poto surađivati sa Mostom i pristajati na sve njihove zahtjeve, ili bi čak novi izbori možda bili bolje rješenje, a dio njih upravo to smatra.


Dio aktualnih ministara svjestan je da, ako se vlast uspije formirati s Mostom, gubi svoje resore jer je riječ o sektorima za koje su u Mostu iznimno zainteresirani, bilo da je riječ o upravi, poduzetništvu, pravosuđu ili sustavu rada i mirovinskog sustava. Mnogi su u stranci ustrašeni da formiranje vlasti ne znači da će i oni opstati, pa su u strahu i neizvjesnosti kako će dalje izgledati njihove karijere, a nikakvih informacija nemaju.


Zoran Milanović, kako se čini, ne reagira na ništa od toga, u tišini čeka rasplet s Mostom, a ako to bude išlo u smjeru poželjnom za SDP, onda će već sljedećeg tjedna na stolu biti i razgovori o kadrovskim pitanjima.