Ni riječi o RTV pristojbi

U novom ugovoru Vlade i HRT-a nema smanjenja pristojbe, ali zato domaće glazbe u eteru mora biti – 90 posto

Siniša Pavić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Dok u starom ugovoru piše »najmanje 50 posto vremena objavljivanja glazbe izvodi se hrvatska glazba«, novi kaže »najmanje 90 posto vremena objavljivanja glazbe izvodi se hrvatska glazba«



ZAGREB Programsko vijeće HRT-a u četvrtak će na sjednici raspravljati i o tekstu novog ugovora između Hrvatske radiotelevizije i Vlade Republike Hrvatske za razdoblje od 1. siječnja 2018. do 31. prosinca 2022.  Ako je tko i očekivao da će se u ovom dokumentu naći makar spomen smanjenja RTV pristojbe, onog željenog od strane Mosta sa 80 na 60 kuna, u njemu tog spomena nema.


Sam tekst ugovora, kako se neslužbeno dalo doznati, jedva da se razlikuje od starog i još koji mjesec važećeg ugovora koji je stupio na snagu 2013. godine. Promjene će znati prepoznati prije svega oni koji program rade, ili pak oni koji će kontrolirati koliko se ugovor poštuje.


Zanimljivo je pri tom kako, za razliku od važećeg, novi ugovor ima i svojevrstan pojmovnik, detaljno objašnjenje zainteresiranim stranama što je primjerice format, a što serijal, što vijest, a što emisija. U članku u kojem se iznose vrijednosti koje HRT zastupa i promiče nalazi se i dio koji progovara o neovisnosti HRT-a.


Potpuna nepristranost




– Težimo potpunoj nepristranosti i neovisnosti o političkim, komercijalnim i drugim utjecajima i ideologijama, stoji u ugovoru, uz napomenu da neovisnost HRT-a mora biti zajamčena zakonom. Nakon toga slijedi i onaj ponajveći dio ugovora u kojem se definiraju programske obaveze radijskih i televizijskih kanala.


Dojam je da su autori redom smanjili obavezan udio vlastitih djela u programima, makar istina bila da se taj udio ne ograničava i da urednici, ako su u stanju, mogu svoje programe nafilati s više domaće, HRT produkcije.


Primjerice, na Prvom programu Hrvatskog radija udio vlastitih djela u programu s najmanje 70 posto past će na najmanje 60 posto, dok se za Treći televizijski program propisuje da mora umjesto sadašnjih 15 posto vlastitih djela imati 30 posto. Treći program HTV-a morat će ubuduće imati od ukupnog programa i jedan posto informativnog sadržaja, a to mu do sada nije bila obveza.


Obavezan program


S druge pak strane, na Prvom programu HR-a profitirat će hrvatska glazba, jer dok u starom ugovoru piše »najmanje 50 posto vremena objavljivanja glazbe izvodi se hrvatska glazba«, novi kaže »najmanje 90 posto vremena objavljivanja glazbe izvodi se hrvatska glazba«.


U ugovoru su popisane i zakonom propisane programske obveze, ili pak navedena sportska događanja koja je HRT dužan prenositi. Ono čega nema, a prije je pisalo, je recimo bilo kakav spomen financiranja strateških projekata, primjerice digitalizacije arhivskog gradiva u suradnji s Vladom, makar se radi o projektu teškom 350 milijuna kuna.


Ono malo promjena i puno postotaka dovoljni su tek da se napisano ocijeni kozmetičkim promjenama u odnosu na staro. Čitanje predložena teksta novog ugovora između Vlade i HRT-a pred Programskim vijećem HRT-a je tek početak javne rasprave koja bi trebala uslijediti prije nego se ugovor potpiše. Svoje bi opaske trebala dati i druga strana, Vlada. Hoće li se do tada mijenjati Zakon o HRT-u!? Pomalo pitijski rečeno; možda hoće, al’ prije da i neće, što god Most o tome uistinu mislio.