Jačanje konzervativizma

U novom Nacionalnom planu za borbu protiv diskriminacije nema pobačaja ni prava LGBT osoba

Tihomir Ponoš

Nema više ni mjera kojima bi se predviđalo ugrađivanje građanskog odgoja unutar kurikularne reforme



ZAGREB Radna verzija novog Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije s pripadujućim Akcijskim planom je zgotovljena i o njemu će uskoro raspravljati Radna skupina. U odnosu na dokument koji je prošao javno savjetovanje i dobio pozitivno očitovanje od svih sredinom prošle godine, novi prijedlog čini korake od sedam milja unazad. Iz novih dokumenata, koji su rađeni zato što je Vlada Andreja Plenkovića, konkretno MVEP, zaustavila već raspravljeni dokument, ispao je niz mjera kojima je bilo predviđeno suzbijanje diskriminacije u obrazovanju, zdravstvu, javnoj upravi, medijima.


Stradali ciljevi


Prošlogodišnji je dokument srušen jer je za MVEP i ministra Davora Ivu Stiera bio preliberalan, a novi se može okarakterizirati kao ultrakonzervativan.


Iz Akcijskog su plana izbačene mjere koje se tiču reproduktivnog prava i zaštite reproduktivnog zdravlja i prava na pobačaj. Tako u planu nema osiguranja i očuvanja svih zakonom reguliranih reproduktivanih prava i zaštite reproduktivngo zdravlja u svim javnim zdravstvenim ustanovama, posebice prava na pobačaj. Izbačena je i mjera o pravodobnom i točnom informiranju pacijenata o mogućnostima koje imaju u slučaju priziva savjesti liječnika, a nema ni mjere kojom bi se osigurala dostupnost kontraceptiva u javnozdravstvenim ljekarnama.




U odjeljku o obrazovanju i znanosti eliminiran je kompletan cilj »dokidanje diskriminirajućih sadržaja i pojava u obrazovanom sustavu i promocija ljudskih prava i jednakosti kroz obrazovani sustav«. To znači da nema više mjera kojima bi se predviđalo ugrađivanje građanskog odgoja unutar kurikularne reforme, uvrstilo sadržej o jeziku, kulturi i tradiciji nacionalnih manjina u udžbenike ili osiguralo aktivnosti između prvog i zadnjeg nastavnog sata za djecu koja ne pohađaju vjeronauk.


Posebno teško stradao je odjeljak »uprava i pravosuđe« iz kojega su eliminirana tri od četiri cilja. Teško je stradalo manje-više sve što ima veze s provedbom Zakona o suzbijanju diskriminacije i provedbom Zakona o životnom partnerstvu osoba istoga spola. Ukinut je cilj o povećanju svijesti o zabrani diskriminacije skupina koje štiti antidiskriminacijski zakon. To znači da država ne namjerava u sljedećih pet godina provoditi kampanje suzbijanja predrasuda, istraživanja o stavovima i predrasudama, organizirati obrazovne tečajeva za suce, državne odvjetnike, odvjetnike o provedbi antidiskriminacijskih propisa. Neće se pratiti ni provedba primjene Zakona o životnom partnerstvu, u obrazac za procjenu učinaka propisa ne namjerava se unositi antidiskriminacijska komponenta.


Prijedlog novog Akcijskog plana ide toliko daleko da je elimnirao mjeru kojom se trebalo pratiti pozitivne mjere zapošljavanja u državnim tijelima koje se temelje na Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, te Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom.


Velike izmjene


Prošlogodišnji je Akcijski plan predviđao, a u ovome nema ni uspostave sustava brzog i efikasnog rješavanja problema osoba koje žele promijeniti spol, odnosno rodni identitet, a čak je i mjera kojom je trebalo osigurati isplatu stipendija u redovnom srednjoškolskom i visokoškolskom obrazovanju u skladu s početkom školske godine.


Usvajanje Nacionalnog i Akcijskog plana borbe protiv diskriminacije preduvjet je za povlačenje čak 6,8 milijardi eura iz fondova EU. U prošlogodišnjih raspravi primjedbe ne neusvojene dokumente imala je ultrakonzervativna udruga Vigilare, a čini se da su njihovi prijedlozi u novim dokumentima usvojeni.