Zakon stupio na snagu

“U ime obitelji” ponovo podnosi ustavnu tužbu zbog Obiteljskog zakona

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

Čelnici udruge "U ime obitelji" poručuju kako su to učinili zbog »ponovnog pravnog nasilja Vlade SDP-a i Kukuriku koalicije«, koja je unatoč brojnim kritikama struke i građana predložila, a Hrvatski sabor prihvatio, identičan Obiteljski zakon koji je Ustavni sud suspendirao u siječnju.



ZAGREB  Čelnici udruge »U ime obitelji« u ponedjeljak su Ustavnom sudu ponovo podnijeli ustavu tužbu zbog Obiteljskog zakona koji je na snagu stupio 1. studenoga, poručivši kako su to učinili zbog »ponovnog pravnog nasilja Vlade SDP-a i Kukuriku koalicije«, koja je unatoč brojnim kritikama struke i građana predložila, a Hrvatski sabor prihvatio, identičan Obiteljski zakon koji je Ustavni sud suspendirao u siječnju.


»Vlada SDP-a i Kukuriku koalicije donijela je identičan zakon koji je Ustavni sud ranije suspendirao, što je dokaz njihova nasilja, zato je ‘U ime obitelji’ ponovo Ustavnom sudu podnijela zahtjev za ocjenu ustavnosti«, izjavio je novinarima ispred zgrade Ustavnog suda voditelj pravnog tima udruge Krešimir Planinić.


Ponovo smo morali prigovoriti na oko 50 zakonskih članaka, za koje držimo da su protuustavni, rekao je Planinić dodavši kako od Ustavnog suda očekuju isto postupanje kao i za Obiteljski zakon koji je na snagu stupio u rujnu prošle godine, a suspendiran u siječnju ove godine.




U zakonu je u nekim slučajevima medijacija potrebna, u nekima nije, a odredba da je za djecu kojoj je potreban hitan medicinski zahvat, a roditelji se ne suglase, potrebna odluka suda, apslolutno je neprimjenjiva.


Predsjednica udruge Željka Markić ustvrdila je da predlaganjem indentičnog zakona ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić izigrava građane i struku, te ignorira Ustavni sud koji je naveo koje odredbe trebaju biti promijenjene i usklađene s Ustavom.


Svim građanima se nameće zakon koji su lošim i neprimjenjivim ocijenili i struka i civilne udruge, kaže Markić. Slično je bilo i sa zakonima s područja obrazovanja dok je tamo ministar bio Željko Jovanović – nakon što bi Ustavni sud suspendirao pojedine zakonske odredbe, Vlada bi malo raspakirala taj zakon i ponovo upakirala i predložila za usvajanje.


U slučaju Obiteljskog zakona ispada da je Vlada nakon suspenzije novi izradila za 13 dana, što je nemoguće. I to je, kako bi rekla ministrica Opačić »kapitalno djelo ove Vlade u četiri godine«, a mi se pitamo tko je platio izradu tih loših i neprimjenjivih odredaba, upitala je Markić.


Prijedlog za ocjenu ustavosti novog Obiteljskog zakona nedavno su ponovo podnijele i odvjetnice koje se bave obiteljskom problematikom i udruga B.a.B.e, i to zbog istih primjedaba zbog kojih su ocjenu ustavnosti podnijele na Obiteljski zakon koji je Ustavni sud suspendirao u siječnju ove godine, svega četiri mjeseca nakon što je stupio na snagu.