Pogoršanje globalnih izgleda zapošljavanja

U idućih pet godina još 8 milijuna osoba bez posla

Gabrijela Galić

NL arhiva

NL arhiva

Da bi se pokrila pukotina nastala na tržištu rada tijekom krize, u idućih pet godina trebalo bi otvoriti 280 milijuna novih radnih mjesta, prognozira MOR. Od početka krize nestao je 61 milijun radnih mjesta



ZAGREB  Globalni izgledi za zapošljavanje pogoršat će se u idućih pet godina, procjenjuje Međunarodna organizacija rada (MOR) u najnovijem izvješću o trendovima zapošljavanja u svijetu u 2015. Istovremeno, MOR ukazuje da su se dohodovne nejednakosti raširile te ugrožavaju i ekonomski oporavak, i oporavak tržišta rada.


U zemljama za koje su dostupni podaci, kako navodi MOR, najbogatijih 10 posto prosječno zaradi 30 do 40 posto ukupnog prihoda, dok najsiromašnijih 10 posto zaradi oko dva posto ukupnog prihoda.


Mladi najugroženiji


U prošloj godini u svijetu je bilo više od 201 milijun nezaposlenih osoba. MOR očekuje da će se globalna stopa nezaposlenosti povećati i u tekućoj godini pa će broj nezaposlenih porasti za tri milijuna, a u iduće četiri godine na tržištu se može očekivati još osam milijuna osoba bez posla.




Da bi se uopće pokrila pukotina nastala na tržištu rada tijekom krize, u idućih pet godina trebalo bi otvoriti 280 milijuna novih radnih mjesta, prognozira MOR, navodeći kako je ukupno od početka krize do danas nestao 61 milijun radnih mjesta.



Promatrajući podatke za drugi kvartal prošle godine, MOR ističe kako su velike razlike među članicama EU kada je riječ o nezaposlenosti mladih pa se stopa njihove nezaposlenosti kreće od oko osam posto u Austriji i Njemačkoj, do preko 40 posto u Italiji i 52 posto u Grčkoj i Španjolskoj. U nepovoljnijem su položaju mlade žene, čija je stopa nezaposlenosti u EU viša od stope nezaposlenosti mladih muškaraca. Ta razlika najvidljivija je u zemljama poput Hrvatske, Češke i Grčke, gdje je nezaposlenost mladih žena gotovo 1,5 puta viša od nezaposlenosti njihovih muških kolega. S druge strane, u Irskoj, Latviji i Litvi bilježi se niža stopa nezaposlenosti mladih žena u odnosu na muškarce.



  Mladi, posebice mlade žene, i dalje su izrazito pogođeni problemom nezaposlenosti. U svijetu je lani posao tražilo oko 74 milijuna mladih ljudi u dobi od 15 do 24 godine. Stopa nezaposlenosti mladih pritom je gotovo tri puta viša od stope nezaposlenosti starijih od 24 godine života.


Visoka nezaposlenost mladih, ističe MOR, zajednička je svim regijama, a zemlje koje se suočavaju s visokom ili brzorastućom nezaposlenošću mladih posebno su podložne izražavanju socijalnog nezadovoljstva.    

Dodatni izvori


MOR se osvrnuo i na nezaposlenost mladih u Europi, kao i Jamstvo za mlade, europski projekt poticanja zapošljavanja mladih u dobi od 15 do 24 godine života. Ističe se kako je u mnogim slučajevima došlo do kašnjenja u provedbi tog projekta, ali i da je tri milijarde eura, previđene u fondovima za projekte zapošljavanja mladih u trogodišnjem razdoblju, premali iznos.


To su izdavanja, kako ističe MOR, manja od 0,05 posto europskog BDP-a. Potrebni su dotatni izvori za rješavanje problema nezaposlenosti mladih u Europi što, prema MOR-u, uključuje i mjere za pojednostavljenje privlačenja fondovskih sredstava, kao i ubrzanje provedbe mjera.