Za Dan sigurnijeg interneta

U hrvatskim školama predavanje putem Skypea o sigurnom internetu

Hina

Foto ilustracija

Foto ilustracija

Do sada su obrađeni podaci o 2250 mladih u dobi od 11 do 19 godina iz 34 škole i pokazuju da u svom domu u prosjeku imaju šest uređaja koji imaju pristup internetu. Nijh 67 posto je navelo kako im je internet stalno dostupan, da u prosjeku na internetu provode dva sata dnevno, a vikendom 3. Srednjoškolci do 5 sati dnevno



Ususret međunarodnog Dana sigurnijeg interneta, koji se obilježava 9. veljače, Centar za nestalu i zlostavljanju djecu iz Osijeka uz potporu Europske Komisije te domaćih partnera Microsoft Hrvatska i Vipneta u brojnim će školama organizirati predavanja uživo i putem Skype-a na temu sigurnosti i pametnog korištenja interneta, a sve s ciljem educiranja mladih o odgovornijoj upotrebi tehnologije.


U ime organizatora, Goran Pivarski, voditelj odnosa s javnošću u Microsoft Hrvatska, naveo je u razgovoru za Hinu da se u projekt do sada uključilo 60-ak škola te pozivaju i ostale da to učine putem programskog rješenja Office 365 u kojem mogu besplatno koristiti Skype for Business.  Također je dodao da su, vezano za sigurnije korištenje interneta, nedavno predstavljeni preliminarni rezultati nacionalnog istraživanja provedenog koncem 2015. na 7000 sudionika u osnovnim i srednjim školama u 22 hrvatska grada te da je, po dosad obrađenim podacima, 12 posto učenika navelo da je bar jednom doživjelo da je netko bez njihova znanja podijelio njihovu video snimku, dok ih 52 posto navodi da su bar jednom doživjeli da ih drugi ogovaraju na internetu.  Istraživanje je provedeno u okviru projekta “Safer Internet Centre Croatia – Making internet a good and safe place” kojeg je financirala Europska unija. Do sada su obrađeni podaci o 2250 mladih u dobi od 11 do 19 godina iz 34 škole i pokazuju da u svom domu u prosjeku imaju šest uređaja koji imaju pristup internetu. Nijh 67 posto je navelo kako im je internet stalno dostupan, da u prosjeku na internetu provode dva sata dnevno, a vikendom 3. Srednjoškolci do 5 sati dnevno.