Počast

U dvorištu vukovarske bolnice zapaljene svijeće, Vukovarcima se u molitvi pridružili predsjednica, premijer i članovi Vlade

Hina

Foto Davor Javorovic/PIXSELL

Foto Davor Javorovic/PIXSELL



 Paljenjem svijeća u dvorištu vukovarske Opće bolnice te molitvom koju su kod spomen-obilježja u njezinu krugu predvodili mladi iz Vukovara mnogobrojni Vukovarci i djelatnici bolnice odali su u četvrtak navečer počast žrtvama agresije bivše JNA i paravojnih srpskih postrojba na Vukovar 1991. godine.


Mnogobrojnim Vukovarcima u molitvi su se pridružili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović te članovi Vlade s predsjednikom Andrejom Plenkovićem na čelu koji su danas u Vukovaru održali sjednicu.


Svijeće su zapaljene i kod zavjetne kapelice na tzv. kukuruznom putu – putu spasa, uz gradsku obilaznicu, koji je tijekom opsade Vukovara bio jedina veza između toga grada i slobodnoga vinkovačkog područja.




Program u sklopu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, koji se i ove godine održava pod geslom »Vukovar, mjesto posebnog pijeteta«, počet će sutra u 10 sati u dvorištu vukovarske Opće bolnice, odakle će sudionici u Koloni sjećanja proći gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, gdje će državna i druga izaslanstva te mnogobrojni hrvatski građani položiti vijence i zapaliti svijeće, a tu će se služiti i misa zadušnica.


Ljudi u Vukovar stižu cijeli dan, a grad je večeras pun autobusa, osobnih automobila i motora iz mnogih hrvatskih gradova.


Duž glavnih vukovarskih ulica i u prozorima obiteljskih kuća i stanova gore lampioni kao podsjetnici na veliku patnju i stradanje Vukovaraca u agresiji prije 25 godina.