Banski dvori

U četvrtak prva sjednica Vlade premijera Plenkovića

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Na dnevnom redu je, uz odluke o imenovanju članova stalnih radnih tijela Vlade te imenovanju Vladinih predstavnika u Gospodarsko-socijalnom vijeću, i predstavljanje porezne reforme



ZAGREB U Banskim dvorima u četvrtak u 10 sati počinje prva sjednica Vlade na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem na čijem je dnevnom redu, uz odluke o imenovanju članova stalnih radnih tijela Vlade te imenovanju Vladinih predstavnika u Gospodarsko-socijalnom vijeću, i predstavljanje porezne reforme.


 Prema izmjenama Poslovnika, koje su na dnevnom redu sjednice, Vlada će ubuduće imati sedam radnih tijela, odnosno koordinacija i komisija. Premijer Andrej Plenković predsjedavat će Kadrovskom komisijom, a Administrativnom komisijom predsjedavat će ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.


 Predsjednik Koordinacije za vanjsku i europsku politiku i ljudska prava bit će potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, a predsjednik Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti i hrvatske branitelje bit će potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.




 Na čelu Koordinacije za pravosuđe i upravu bit će potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta Martina Dalić bit će na čelu Koordinacije za gospodarstvo i društvene djelatnosti, a ministar u Vladi Goran Marić bit će predsjednik Koordinacije za upravljanje državnom imovinom.


 Vlada bi trebala imenovati i svoje predstavnike u Gospodarsko-socijalnom vijeću, a to će, uz potpredsjednicu Vlade Dalić, potpredsjednika Vlade Kovačića i ministricu Murganić, biti i ministar financija Zdravko Marić, ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić te ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić.


 Vlada mijenja i uredbu o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenju njihove zaštite i osiguranja prema kojoj potpredsjednici Vlade više neće biti štićene osobe.


No, to se neće odnositi na potpredsjednika Stiera te potpredsjednika Damira Krstičevića, koji i dalje ostaju štićene osobe kao ministri vanjskih poslova odnosno obrane.


 Poreznom reformom, poznato je za sada, mijenjat će se 15-ak zakona, kojima će se, uz ostalo, obuhvatiti izmjene u oporezivanju dohotka te dobiti, dok će opća stopa PDV-a ostati na 25 posto. Ključ je, najavljuje ministar financija Marić, kontrola rashoda i usmjeravanje svih viškova prihoda u smanjivanje deficita i porezno rasterećenje.


 Na dnevnom je redu i Prijedlog zaključka o započinjanju konzultacija s državama članicama Europske unije i Europskom komisijom vezano za zaštitu interesa Republike Hrvatske u Jadranskom moru, uključujući i mogućnost proglašenja te pune primjene isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske.