Vlada odbija ideju predsjednice

U Zagrebu vojna parada 5. kolovoza

Ana Raić Knežević

MORH već duže vrijeme razmišlja o vojnoj paradi za Oluju / Foto: Davor KOVAČEVIĆ / NL arhiva

MORH već duže vrijeme razmišlja o vojnoj paradi za Oluju / Foto: Davor KOVAČEVIĆ / NL arhiva

Predsjednica Grabar-Kitarović želi paradu u Zagrebu 4. kolovoza, a proslavu u Kninu na dan Oluje

ZAGREB  Ministar Ranko Ostojić potvrdio je jučer da Vlada 20. godišnjicu vojno-redarstvene operacije Oluja želi uveličati vojnom paradom i to u Zagrebu.    – To nije bila akcija usmjerena na oslobađanje samo jednog grada već cijele Hrvatske. Zato ovu obljetnicu moramo proslaviti u Zagrebu, što ne treba umanjiti dio aktivnosti i proslavu koje će se odvijati u Kninu, izjavio je Ostojić.    

Prva nakon jarunske




S obzirom da su iz Ureda predsjednice zadnjih dana, doduše neslužbenim kanalima, dolazile informacije da se Kolinda Grabar-Kitarović slaže s organiziranjem mimohoda Oružanih snaga u glavnom gradu, oko toga neće biti prijepora.


 Ali, još ne postoji suglasnost o datumu kad bi se održala vojna parada, prva u Hrvatskoj nakon one glasovite jarunske 1995. godine, koju je vodio Franjo Tuđman u bijeloj vrhovničkoj uniformi. Naime, predsjednica Republike, formalna vrhovna zapovjednica, inzistira da vojna parada bude 4. kolovoza, a da se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti tradicionalno obilježi u Kninu. No, u Banskim dvorima zasad ne pristaju na takav raspored.


  – Ne može svečana vojna parada, kakve u Hrvatskoj nije bilo 20 godina, služiti samo kao nekakva predigra događajima Kninu. To mora bi središnja priredba i zato je jedino logično da započne u jutarnjim satima 5. kolovoza. Nekako nam se u tom kontekstu čini da bi najbolji izbor mjesta za paradu bila Vukovarska ulica i zato što je ona dovoljno široka, a i zbog toga njezinog simboličkog naziva, rekao nam je jučer jedan dužnosnik Vlade Zorana Milanovića.




  U Banskim dvorima ne skrivaju da su rezerve prema Kninu motivirane i činjenicom da se tamo zadnjih godina na proslavama Oluje premijeru zviždi i dobacuje.


  – Ti se skupovi pretvaraju u oporbene političke manifestacije i sigurno bi loše bilo da se na taj način obilježi i okrugla obljetnica najveće oslobodilačke operacije Domovinskog rata. Vjerujemo da se svi možemo složiti oko toga, naglašava naš sugovornik.    

Autor Kotromanović


Vladi donekle smeta i što Kolinda Grabar-Kitarović, smatraju, odjednom prisvaja ideju o vojnoj paradi kao najprimjerenijem načinu proslave Oluje. I Hina je u utorak navečer u formi neslužbenih informacija objavila da »Pantovčak ističe kako je obilježavanje Oluje mimohodom u Zagrebu inicirala upravo predsjednica Republike, kada je nedavno u svome Uredu primila ministra obrane Antu Kotromanovića i načelnika Glavnog stožera Dragu Lovrića«.


  – Ministar Kotromanović je autor ideje o vojnoj paradi i to je jedina istina. Kad ju je on prvi put iznio u razgovorima unutar Vlade, Kolinda Grabar-Kitarović bila je samo HDZ-ova kandidatkinja za predsjednicu Republike, upozorava jedan član Vlade.


  U prilog njegovoj tvrdnji ide činjenica da je Jutarnji list još sredinom listopade prošle godine pisao da »u Ministarstvu obrane već dulje vrijeme razmišljaju kako dostojno proslaviti okruglu obljetnicu najveće hrvatske pobjede u Domovinskom ratu« i da se »velika vojna parada čini najizglednijom«.


Tim je povodom tada reagirao zastupnik u Narodnoj skupštini Srbije Miodrag Linta, predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica, skandaloznom nazivajući mogućnost da se Oluja slavi vojnom paradom. Kolinda Grabar-Kitarović ništa tih dana o tome nije rekla.