Zadnji premijer SFRJ počiva u Zagrebu

U Zagrebu pokopan Ante Marković; “Pravi čovjek na pravome mjestu u pogrešno vrijeme”

Boris Pavelić

Govor nad odrom održali su ministar vanjskih poslova u Markovićevoj vladi Budimir Lončar, Markovićev premijerski savjetnik za vanjsku politiku Jovan Vejnović i pjevač Josip Pejaković uime radnika u Markovićevoj tvrtki u Sarajevu



ZAGREB Posljednji premijer Jugoslavije Ante Marković pokopan je u četvrtak na zagrebačkome groblju Mirogoj uz ispraćaj bivših političkih suradnika, ali bez ijednoga predstavnika hrvatskih vlasti, premda je Marković od 1986. do 1988. bio predsjednik Predsjedništva SR Hrvatske.


Govor nad odrom održali su ministar vanjskih poslova u Markovićevoj vladi Budimir Lončar, Markovićev premijerski savjetnik za vanjsku politiku Jovan Vejnović i pjevač Josip Pejaković uime radnika u Markovićevoj tvrtki u Sarajevu. Vejnović je kazao kako nisu u pravu oni koji tvrde da Marković kao premijer nije shvaćao političku situaciju, podsjetivši da su ga podržavale Amerika i sve europske zemlje.


Lončar je kazao kako je Marković bio »pravi čovjek na pravome mjestu u pogrešno vrijeme«. Ekonomskim je reformama pokušao naći izlaz iz političke krize, ali su Miloševićev velikosrpski koncept i snage rata bile prejake, i zato nije mogao uspjeti, kazao je Lončar. Na pogrebu je bilo mnogo ljudi, a među njima i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je u ono vrijeme bio članom Markovićeva Saveza reformskih snaga.