Sve je za 5

U SDP-u nikakvoga puča nema, a neće ga ni biti

Zlatko Crnčec

Foto D. JELINEK

Foto D. JELINEK

I oni koji podržavaju Milanovića i oni koji nisu uz njega tvrde da puča u stranci nema. Oni koji bi puč možda i htjeli, tvrde da je sada kasno jer je samo godinu dana do izbora



ZAGREB » Svi SDP-ovi dužnosnici s kojima smo jučer razgovarali – i oni koji podržavaju Milanovića i oni koji ga ne mogu smisliti – slažu se da nikakvog puča u stranci nema i da ga neće ni biti. Naime, donedavni predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je prije dva dana da se nije vratio u SDP među ostalim i zato što jer bi »pobudio nerealna očekivanja koja bi dio članova imao od mene, a ja nisam nikakav pučist«.


   Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina rekao je da ne zna ništa o tome da bi dio članstva prizivao puč, te dodao da nije točno informiran o Josipovićevim izjavama jer se nalazi na službenom putu u inozemstvu.


   – Što je točno Ivo Josipović mislio, morat ćete njega pitati. Nemam tu što komentirati, neka to komentira onaj koji je to rekao, rekao je Komadina. Dodao je da je očekivao i da bi bilo logično da se Josipović vrati u stranku jer se »politika stranke može mijenjati samo unutar stranke, a ne izvan nje«.   

Smiješne izjave


Potpredsjednik Sabora Nenad Stazić rekao je da su smiješne izjave o »nekakvom puču u SDP-u«.




   – Nema nikakvog puča, niti će ga biti, rekao je Stazić. U sličnom je tonu govorila i predsjednica saborskog Odbora za zakonodavstvo Ingrid Antičević Martinović koja također naglašava da nikakvog puča nema.


   – Možda je i bilo i nekih različitih gledanja na neke stvari, koje je netko možda protumačio kao razilaženje, ali takve stvari unutar stranke sada jenjavaju, gotovo da ih nema – rekla je Antičević Marinović.


   I jedan od onih koji smatraju da Milanović krajnje loše vodi stranku, te da je autokrat, također smatra da nema puča unutar stranke, niti da je nešto takvo izgledno.


   – Nema puča. Nažalost. A nema ga jer je sada prekasno raditi bilo što u tom smislu, zbog toga jer je manje od godinu dana do parlamentarnih izbora. Ako je netko želio nešto napraviti u smislu da se smijeni Milanovića, onda je to trebalo napraviti davno ranije kada je za to bilo nekoliko prilika. Ali se nitko nije usudio. Neki od ljudi koji su možda i gajili takve ambicije, htjeli bi da netko drugi riskira umjesto njih, pa ako uspije, onda oni preuzimaju. A ako ne uspije, da se njima ništa ne dogodi. Nikakvog puča nema, niti će ga biti – rekao je ovaj zastupnik SDP-a.   

Nezadovoljstvo


Nezavisni zastupnik u klubu SDP-a Josip Kregar rekao je da u »SDP-u postoji nezadovoljstvo koje se povremeno javlja prije u obliku opće šutnje i pasivnosti, a manje kao neko konspirativo djelovanje na koje upućuje riječ puč«.


   – Josipovićevu izjavu tumačim kao oštro ograđivanje da bi on u tuđem interesu i za tuđi račun preuzimao odgovornost. On je jasno naznačio da ima svoj plan i program političkog djelovanja – rekao je Kregar.