Kvorumska matematika

U SDP-u još vjeruju da cijeli Most ne stoji iza podrške mandataru

Tihana Tomičić

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Mostovci su dali svoje povjerenje Boži Petrovu, a on je napravio manevar s HDZ-om. Pitamo se hoće li svi oni zapravo na sjednici Sabora u ponedjeljak reagirati na isti način, kaže  jedan od čelnika SDP-a



Klub zastupnika SDP-a sastat će se u nedjelju popodne kako bi se razradila taktika za konstituirajuću sjednicu Sabora u ponedjeljak, na kojoj javnost očekuje izbor HDZ-ovog i Mostovog predsjednika parlamenta Željka Reinera s obzirom da ovaj savez raspolaže sa 78 potpisa zastupnika, te potvrdu mandataru Tihomiru Oreškoviću za sastav vlade.


No, SDP i partneri iz koalicije Hrvatska raste smatraju da HDZ još uvijek ne može bezuvjetno računati na sve zastupnike Mosta, već da je moguće da dio njih još na tajnom glasanju iskoči iz vlaka podrške Oreškoviću. Kako je poznato, SDP će izaći sa svojim prijedlogom za predsjednika Sabora kako bi glasanje bilo tajno, a dodatni vjetar u leđa za stav da još ima prostora za »diferencijaciju« u Mostu daje im božićno priopćenje iz Mosta u kojemu su ovi još jednom ponovili da su okruženi »morskim psima« te da neće dopustiti da ih HDZ usiše. U vrhu SDP-a misle da je to priopćenje rezultat sporenja unutar Mosta, gdje je dio zastupnika otpočetka jasno govorio da možda sa SDP-om neće potpisati koaliciju, ali da to jednako tako neće učiniti ni s HDZ-om. Svima je sad jasno, smatraju, da je mandatar Orešković striktno HDZ-ov kandidat, jer su i jedni i drugi priznali da ga je HDZ kontaktirao kao kandidata za svog ministra financija već prije nekoliko mjeseci, te drže da je moguće da na tajnom glasanju cijeli Most ne stane iza takvog prijedloga.



U Mostu tvrde da nema osnova za sumnje u njihovu podršku savezu s HDZ-om. –  Vjerujte, ovo je gotova stvar, rekao nam je jedan od zastupnika Mosta sinoć.




Ono što je pritom najvažnije jest tvrdnja iz SDP-a da zastupnici Mosta zapravo nisu znali što potpisuju – odnosno da je Božo Petrov baratao s njihovim bianco potpisima, s kojima je raspolagao još od prošle subote, dok se još pregovaralo sa Zoranom Milanovićem, te da se dio njih zbog toga smatra – prevarenima.


– Oni pojma nisu imali što potpisuju u trenutku kad je Kolinda Grabar Kitarović u utorak predlagala odgodu za 24 sata. Na temelju čega je ona to učinila? Mostovci su dali svoje povjerenje Boži Petrovu, a on je napravio manevar s HDZ-om. Pitamo se hoće li svi oni zapravo na sjednici Sabora u ponedjeljak reagirati na isti način. To vjerojatno nećemo znati do tog trenutka, no mi mislimo da ima smisla još pokušati predlagati svog kandidata za predsjednika Sabora, te na tajnom glasanju vidjeti što ti ljudi doista misle, kaže nam jedan od čelnika SDP-a.


Naime, po Poslovniku Sabora glasanje je tajno ako se pojave dva kandidata za predsjednika Sabora, a SDP i partneri neće imati problem s predlaganjem te osobe – vjerojatno će to biti Josip Leko, jer imaju trećinu svih zastupničkih ruku u parlamentu, koliko je potrebno za takav prijedlog.


S druge strane, šansa za SDP i partnere je i kvorumska matematika – naime, kako se čini, zastupnica Milana Bandića Sandra Perković neće biti prisutna jer je na natjecanju van Hrvatske, a to znači da savez HDZ-Most ima samo jednu ruku više od potrebnog, te se na suprotnoj strani nadaju da bi i tu moglo biti problema, ako primjerice netko od Mostovaca jednostavno – ne dođe.