Živo već danas

U SDP-u i HNS-u začuđeni tvrdnjama o nepostojanju opozicije: ‘Oporba je tu, ali još nema Vlade’

Dražen Ciglenečki

Foto D. Lovrović

Foto D. Lovrović

Nećemo mi biti bezobrazni, ali ne planiramo ni šutjeti, a sve će ovisiti o ponašanju Vlade, ističe HNS-ov Ivan Vrdoljak. Siniša Hajdaš Dončić (SDP) upozorava da se dosad nije imalo čemu biti oporba, jer se još ne zna što namjerava raditi Vlada



ZAGREB U petak je konstituiran deveti saziv Sabora, koji efektivno nije zasjedao niti četiri sata, Andrej Plenković još nije formirao svoju Vladu, ali u javnosti je, unatoč tome, sve prisutnija teza da parlamentarna opozicija ne postoji i da će to biti ozbiljan problem. Nekad se mislilo da bi oporba trebala novoj Vladi dopustiti prvih 100 dana mira, no vremena se mijenjaju i sada se, eto, smatra da bi morala nasrnuti na nju punom snagom i prije nego što je ona potvrđena u Saboru.


– Ne kužim o čemu je tu uopće riječ. Pa oporba je tu, a nema još Vlade – čudio se jučer predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak analizama o državi bez opozicije.Potpredsjednik SDP-ovog Kluba zastupnika Siniša Hajdaš Dončić upozorava da se dosad nije niti imalo čemu biti oporba.

Gužva u sabornici


– HDZ i Most sklopili su koaliciju, a da nisu prethodno dogovorili nikakav zajednički program. Samo su si podijelili ministarstva. Mi još ne znamo apsolutno ništa o tome što namjerava raditi Vlada. Nadalje, u petak su u Saboru osvojena četiri zakonska prijedloga koja se uglavnom tiču organizacije Vlade, a nekakav je demokratski minimum da se tome ne oponira. Oni su zamislili da im Vlada bude takva i to je njihova stvar. Doduše, osobno mislim da će preveliko biti ministarstvo koje će uz zaštitu okoliša ubuduće obuhvaćati i energetiku i vodoprivredu, ali HDZ i Most tako žele – objašnjava Hajdaš Dončić.


Danas bi se u sabornici ipak mogla stvoriti gužva, jer će u dnevni red biti uvršteno sedam Mostovih prijedloga zakonskih izmjena. Riječ je o takozvanim jamstvima koje je Božo Petrov u predizbornoj kampanji promovirao kao uvjet sudjelovanja Mosta u sastavljanju Vlade. Tvrdio je da će Most formirati Vladu samo s političkom opcijom koja će prije toga u parlementu, zajedno s Mostom, izglasati ta jamstva. Neka su već ranije otpala, poput proglašanja gospodarskog pojasa, a sada je Most u saborsku proceduru uputio tek jedan zakonski prijedlog po hitnom postupku, a ostali idu u prvo čitanje. To znači da će Vlada Andreja Plenkovića već mjesecima biti u Banskim dvorima kad na red u Saboru dođe drugo čitanje tih jamstava.


Manevarski prostor




– Od svega je Most odustao, samo da budu u Vladi s HDZ-om. To je, međutim, na njima. SDP-ovi zastupnici će u raspravi pokazati da je dio ovih prijedloga dobar, ali da su neki naprosto neprovedivi. Primjerice, da bi se omogućio ulazak državnih revizora u HNB, što se hoće promjenom Zakona o HNB-u, mora se izmijeniti i Zakon o državnoj reviziji, što Most i HDZ nisu predložili. Itekako ćemo tijekom parlamentarne rasprave tijekom ovog tjedna izraziti oporbeni stav – poručuje Hajdaš Dončić.


I predsjednik HNS-a ističe da su bespredmetne bojazni da Plenkovićeva Vlada neće imati opoziciju.


– Nećemo mi biti bezobrazni, ali ne planiramo niti šutjeti. S tim da puno toga ovisi o Vladi. Ako će oni poštovati sve procedure, ako neće svojim zakonima narušavati neke demokratske standarde i još prihvaćati naše amandmane, svakako će smanjiti manevarski prostor oporbi. Ali, ako će se ponašati drukčije, jasno je da ćemo ih gaziti – zaključuje Vrdoljak.