Prognoza

U Rijeci je u samo tri dana palo više kiše od prosjeka za veljaču. Vakula otkriva što nas čeka dalje

P. N.

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



U novome će tjednu vrijeme za mnoge biti znatno povoljnije nego tijekom vikenda, osobito za one koji teško podnose južinu, iznadprosječnu toplinu i obilnu kišu, gdjekad čak i rekordnu. No, to ipak ne znači da neki neće imati druge nevolje prouzročene vremenom – i to već danas. Jaka i olujna bura onemogućavat će normalno prometovanje osobito podno Velebita, gdje će imati i orkanske udare. Vodostaj mnogih rijeka početkom će tjedna još malo porasti – srećom, većinom manje nego tijekom vikenda, a valja računati i na mjestimičan povremeni snijeg u malim količinama u gorju, te na nove noćne i jutarnje “minuse”, najprije u gorju, od utorka i u mnogim nizinama. Mjestimični pak svjetlosni i zvučni efekti početkom tjedna neće biti od munja i gromova, kao tijekom vikenda, nego jedino zbog dočeka kineske Nove godine, najavljuje HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.


Mjesec je, dodaje, počeo rekordima. Na meteorološkoj postaji DHMZ-a u Rijeci količina oborine do 3. veljače u 19 sati već je oko prosječne ukupne količine za cijelu veljaču. Štoviše, u Pazinu i pulskoj zračnoj luci i veća od prosjeka, pri čemu su u nedjelju ujutro izmjereni i novi rekordi u dnevnoj količini oborine za veljaču – u Pazinu je to sada 97,2 litara po četvornome metru, a na zračnoj luci Pula čak 106,9 litara! Osim u Istri, obilna je kiša pala i u Gorskome kotaru – u Delnicama do nedjelje u 7 sati 147 litara, Begovom razdolju 189 litara, a u Crnom Lugu čak 201 litra!


I zbog kiše, a i zbog činjenice da se od petka ujutro do nedjelje ujutro u Hrvatskoj otopilo čak oko 40 cm snijega, pa ga od meteoroloških postaja DHMZ-a u nedjelju navečer ima samo na Zavižanu, kao i zbog topljenja snijega u Bosni i Hercegovini te često obilnije kiše u Sloveniji – ne treba čuditi nagli porast vodostaja…




U ponedjeljak će u istočnoj Hrvatskoj biti umjerenog sjevernog vjetra. Prevladavat će oblačno, a još samo ujutro mjestimice može biti slabih oborina, uglavnom susnježice ili kiše. Temperatura zraka između 1 i 6 °C. U središnjoj Hrvatskoj pretežno oblačno uz kraća sunčana razdoblja i uglavnom bez oborina. Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura od 1 do 3 °C, a najviša dnevna od 4 do 6 °C. U gorju pretežno oblačno, a uglavnom ujutro mogući su slaba susnježica i snijeg. Na sjevernom Jadranu barem djelomice sunčano i vjetrovito uz umjerenu i jaku buru, podno Velebita na udare i olujnu, ponegdje i s orkanskim udarima, te valovito more. Temperatura u gorju od -1 do 3 °C. Na Jadranu ujutro između 5 i 8 °C, u unutrašnjosti Istra oko 2 °C, a najviša dnevna od 7 do 11 °C.


Na srednjem Jadranu i u unutrašnosti Dalmacije umjereno do pretežno oblačno. Povremeno može biti slabe kiše, pa i ponekog pljuska. Zapuhat će umjerena i jaka bura, u sjevernoj Dalmaciji na udare i olujna bura. Temperatura zraka u unutrašnjosti uglavnom od 4 do 9 °C, a uz more 8 do 13 °C. Na jugu Hrvatske također povremeno može biti slabe kiše i lokalnih pljuskova. U noći i ujutro još će puhati umjereno jugo, a zatim će zapuhati bura. Jutarnja temperatura od 6 do 11 °C, a poslijepodnevna između 10 i 14 °C.”


Sljedećih dana u unutrašnosti hladnije, osobito ujutro, kada će ponovno biti “minusa” te uglavnom bez oborina. U početku pretežno oblačno, a zatim sunčanije i danju toplije, pri čemu ujutro ponegdje može biti magle. Na Jadranu barem djelomice sunčano, samo rijetko uz mogućnost kratkotrajne kiše, uglavnom u Dalmaciji. Puhat će umjerena, na sjevernom dijelu i jaka bura, koja će u četvrtak oslabjeti.”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak.