Alkoholni problem

U POSEBNOM RASPOLOŽENJU Je li predsjednica u Kninu popila koju čašicu previše?

Dražen Ciglenečki

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

"Bila je to na Kninskoj tvrđavi vrlo neukusna privatizacija jedne proslave. Mislim da je to bio nedopustiv nastup, ozbiljan simptom društvene regresije. Predsjednica se vrlo čudno ponašala, ne samo da je pričala besmislice, s obzirom na prigodu u kojoj je govorila, nego je i imala jako neobičnu gestikulaciju."



ZAGREB – U Hrvatskoj su mediji uglavnom bez zadrške komentirali snimke Jean Claude Junckera iz kojih se lako moglo zaključiti da je predsjednik Europske komisije pod utjecajem alkohola. No, nemamo iskustva u tretmanu hrvatskih državnih dužnosnika koji bi se javno ponašali na sličan način.


Zato se mainstream mediji prethodna dva dana uopće nisu bavili nedjeljnim živopisnim nastupom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na Kninskoj tvrđavi, tako da bi propitivali je li onda prethodno možda malo popila. Kod novinara koji su bili u Kninu prevladavao je stav da je upravo to bilo posrijedi, ali nekako je nezgodno bilo to napisati ili izreći u eter. U našem listu smo, primjerice, pribjegli formulaciji da je Kolinda Grabar-Kitarović »bila u posebnom raspoloženju«.


Pričala besmislice


HDZ-ov dužnosnik nam je u ponedjeljak ujutro u Kninu rekao da se dan ranije u Sinju, gdje je predsjednica zbog Alke bila prije dolaska na Kninsku tvrđavu, među ljudima iz te stranke već pričalo da se ona »nacvrcala«. Uklopili smo se, međutim, u komformističku većinu. Stvar je jučer »spasio« bivši predsjednik Ivo Josipović, koji je Hrvatima odlučio objaviti da je – car gol.




– Bila je to na Kninskoj tvrđavi vrlo neukusna privatizacija jedne proslave. Mislim da je to bio nedopustiv nastup, ozbiljan simptom društvene regresije. Predsjednica se vrlo čudno ponašala, ne samo da je pričala besmislice, s obzirom na prigodu u kojoj je govorila, nego je i imala jako neobičnu gestikulaciju. Mislim da se mnogi pitaju je li tome prethodila konzumacija alkohola ili nešto slično, kazao je Josipović u intervjuu za N1 televiziju.


Dakle, nekadašnji predsjednik otvorio je u javnom prostoru ovu temu, time je ona postala sasvim legitimna i ne moramo se više praviti da ne postoji. Josipović nije želio ništa dodatno reći kad smo ga jučer zamolili da konkretizira svoju izjavu. Sada bi ionako trebala uslijediti reakcija Kolinde Grabar-Kitarović, na njoj je da potvrdi ili negira Josipovićevu analizu pozadine njezinog showa na Kninskoj tvrđavi. Niti je Josipović, kojeg je 2015. godine za dlaku pobijedila nebitan, niti je ovo sitnica. Ako predsjednica Republike u Kninu, u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, govori pod utjecajem alkohola, to je problem. Ali, ona je, kao i djelatnici Ureda predsjednice, otišla na godišnji odmor i nismo jučer uspjeli doći do reakcije Pantovčaka. Bilo bi nekako logično da su, makar svi bili na ljetovanju, požurili demantirati Josipovića. Možda vjeruju da će ovo jednostavno nestati, da će se brzo zaboraviti što je to bilo na Kninskoj tvrđavi.


Neugodan prizor


Premijer Andrej Plenković je u ponedjeljak sve to pripisao emocijama. Tvrdio je u izjavi novinarima da ta tvrđava kod najviših dužnosnika izaziva jako puno emocija. To bi onda značilo da Kolinda Grabar-Kitarović svaku put kad se uspne na nju doživi pravu transformaciju. No, to nije točno. I prošle godine je predsjednica organizirala na toj tvrđavi primanje za zapovjednike iz Domovinskog rata, a bila je to prilika i da svečano uruči odlikovanja što ih je dodijelila Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Suvišno je objašnjavati koliko je to bila emocionalna situacija.


Zatekao se tamo i zapovjednik Nacionalne garde Minnesote, general bojnik Jon Jensen. Ali, Kolinda Grabar-Kitarović je unatoč tome, snimka je još na youtube, hladno, decentno pročitala pripremljeni govor u kojem nije bilo apsolutno nikakvih kontroverzi. U nedjelju se predsjednica suverene države, članice Europske unije, nekoliko minuta izravno, na engleskom jeziku, obraćala nekoj generalici Nacionalne garde Minnesote?! Ne, u pitanju nisu bile emocije. Na to, uostalom, ukazuje i klip što ga je na svom internetskom portalu objavila N1 televizija. Kolinda Grabar-Kitarović se u nedjelju navečer spuštala s Kninske tvrđava tako da ju je savjetnik za branitelje Ante Deur čvrsto uhvatio ispod ruke. Dok je prolazila pored novinara, netko od njih ju je upitao hoće li ići u Split na Thompsonov koncert. Pogledala je tupo prema novinarima, otpuhnula, odmahnula rukom te uz Deurovu pomoć nastavila dalje. Bio je to uistinu neugodan prizor.


Predsjedničini protukandidati nisu bili raspoloženi za komentare. Barem ne jučer. Ali, čini se da bi se uskoro neki od njih mogli referirati na performance Kolinde Grabar-Kitarović na Kninskoj tvrđavi.


– Mislim da je pitanje dana kad će neki kandidat za predsjednika Republike zatražiti da se, uoči televizijske debate, svi podvrgnu alko testu, rekao nam je posve ozbiljno bliski suradnik jednog konkurenta Kolinde Grabar-Kitarović.