23. obljetnica

U Okučanima otkriveno spomen-obilježje braniteljima poginulima u Vojno-redarstvenoj operaciji “Bljesak”

Jasmin Klarić

Snimio Nenad REBERŠAK

Snimio Nenad REBERŠAK

U operaciji su sudjelovale 32 postrojbe oružanih snaga i policije s oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. U oslobađanju zapadne Slavonije poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena



Pedeset i jedna čelična, visoko polirana kocka od jutros nalazi se u parku u centru Okučana simbolizirajući tako 51 poginulog hrvatskog branitelja u akciji Bljesak, koja je počela na današnji dan, prije 23 godine.


Na obilježavanju obljetnice koja je značila početak vojnog slamanja srpske pobune u Hrvatskoj okupio se cijeli državni vrh, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Najveći pljesak okupljenih dobio je ipak ministar branitelja Tomo Medved.


 Snimio Nenad REBERŠAK


Snimio Nenad REBERŠAK





Govora političara nije bilo, skup je obilježen isključivo spomenu na branitelje koji su sudjelovali u Bljesku, njih 7200, od kojih je 42 poginulo, a 162 ranjeno. Od posljedica ranjavanja kasnije je umrlo još devetero branitelja. U njihov spomen, ministarstvo branitelja i Općina Okučani raspisali su natječaj za spomen obilježje na kojem je pobjedio rad Kristalne kocke vedrine autora Dalibora Stošića i akademskog kipara i suradnika Hrvoja Bilandžića.


 Snimio Nenad REBERŠAK


Snimio Nenad REBERŠAK



Premijer Plenković je, nakon obilježavanja obljetnice komentirao i aktualne, narušene odnose sa Srbijom, kazavši kako gaženje srpske zastave u Hrvatskom saboru ne bi bilo moguće. “Nismo u ovoj priči isti, nismo bili isti devedesetih, nećemo ni ubuduće”, kazao je Plenković.


Povodom današnjeg Praznika rada, premijer je naglasio kako je prosječna plaća u Hrvatskoj narasla na 6200 kuna, što je protumačio rezultatom mjera koje je poduzela njegova Vlada.