Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
19. siječnja 2020.
Odlični rezultati

U Hrvatskoj u deset mjeseci rekordnih 18 milijuna turista i 100,3 milijuna noćenja

Foto: D. ŠKOMRLJ
Foto: D. ŠKOMRLJ
Autor:
Objavljeno: 3. studeni 2017. u 13:10 2017-11-03T13:10:26+01:00

Rezultati pokazuju da je Hrvatska sve privlačnija gostima i izvan ljetnih mjeseci te da postaje cjelogodišnja destinacija, rekao je ministar Gari Cappelli

Hrvatsku je u deset mjeseci ove godine posjetilo gotovo 18 milijuna turista, koji su ostvarili 100,3 milijuna noćenja, što su porasti od 13 i 12 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a iste poraste ostvarilo je u listopadu 878 tisuća turista sa 3,1 milijunom noćenja, izvijestili su iz Ministarstva turizma.

Komentirajući da su listopadski i desetomjesečni turistički rezultati odlični te da potvrđuju najave da će ovo biti povijesna godina za hrvatski turizam, ministar turizma Gari Cappelli ističe da veseli rast prometa u listopadu, kao i u cijeloj pred i posezoni ove godine.

»Rezultati pokazuju da je Hrvatska sve privlačnija gostima i izvan ljetnih mjeseci te da postaje cjelogodišnja destinacija. Siguran sam da ćemo daljnjim aktivnostima usmjerenim na jačanje selektivnih oblika turizma i pozicioniranjem Hrvatske kao avio destinacije već iduće godine ostvariti još konkretniji rast u pred i posezoni te tako hrvatski turizam učiniti još konkurentnijim«, poručio je Cappelli.

Važnost dobre pripreme za iduću godinu istaknuo je pak direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić ocjenjujući rezultate za deset mjeseci ove godine u hrvatskom turizmu »impresivnim«.

»Pred nama je zimsko razdoblje u kojem pojedine hrvatske destinacije itekako imaju atraktivnu i kvalitetnu ponudu pa stoga očekujemo nastavak pozitivnih trendova do kraja godine«, kazao je Staničić, naglašavajući da je fokus HTZ-a na snažnoj i kvalitetnoj pripremi promotivne strategije za turističku 2018., a u tom je kontekstu pripremljen i nastup Hrvatske na svjetskoj turističkoj burzi WTM idućeg tjedna.

Strani turisti u 10 mjeseci ostvarili 90 milijuna noćenja

Strani su turisti u deset mjeseci ove godine, kao i inače u zadnjih više od 16 godina, ostvarili glavninu ukupnih noćenja odnosno gotovo 90 milijuna ili 12 posto više nego lani u istim mjesecima, a u Hrvatsku ih je došlo 14 posto više ili 16 milijuna. Najviše noćenja među stranim turistima tradicionalno su ostvarili Nijemci, 20,6 milijuna, a slijedi 10 milijuna noćenja Slovenaca, 7,5 milijuna Austrijanaca, 6,3 milijuna Poljaka te 5,4 milijuna noćenja Čeha.

I domaćih je turista i njihovih noćenja ove godine bilo više nego lani, za 8 odnosno 13 posto više, dok je među regijama i županijama u Hrvatskoj najviše noćenja u deset mjeseci, 27,3 milijuna, bilo u Istri, te potom u Splitsko-dalmatinskoj županiji 19 milijuna i na Kvarneru 18,4 milijuna.

U Zadarskoj županiji noćenja je bilo 13,5 milijuna, u Dubrovačko-neretvanskoj 8,4 milijuna, u Šibensko-kninskoj 7,1 milijun, a u Ličko-senjskoj županiji 3,2 milijuna, dok je na kontinentu prvi Zagreb sa gotovo 2 milijuna noćenja, što je više od 1,8 milijuna koliko je ostvareno u svim ostalim kontinentalnim županijama. Pritom se ističe Karlovačka županija sa 557 tisuća noćenja, Krapinsko-zagorska sa 274 tisuće te Osječko-baranjska županija sa blizu 160 tisuća noćenja.

Među top destinacije po noćenjima u Hrvatskoj su Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Medulin, Umag, Split i Mali Lošinj, dok su među smještajnim objektima 'pobjednici' godine obiteljski ili smještaj u domaćinstvu sa 34,7 milijuna noćenja ili 15 posto više nego lani.

U hotelima je bilo gotovo 24 milijuna noćenja ili 6 posto više, u kampovima 18,7 milijuna noćenja ili 9 posto više, a u nautičkom charteru 3,2 milijuna noćenja ili 15 posto više nego u lanjskih deset mjeseci.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.