Godina 2014. nije donijela veća iznenađenja

U Hrvatskoj sve po starom: Korupcija, sukobi, uhićenja i siromaštvo

Srđan Brajčić

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Buran politički siječanj koji su obilježili Perković i Mustač, ali i sukob Pusić-Čačić, kao da je nagovijestio ozračje čitave 2014. godine 

Tek što su popustili novogodišnji mamurluk i žgaravica zbog pretjeranog alkohola i svakojake hrane, dvoje poznatih udbaša, Josip Perković i Zdravko Mustač, konačno su dolijali. Uhićeni su, naime, već prvog dana nove godine, u Zagrebu. Privođenjem dvojice osumnjičenika za likvidaciju hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine, počeo se nazirati kraj ovom pravosudno-političko-špijunskom trileru koji je, u maniri najvećih holivudskih mahera, režirala aktualna vlast, pokušavajući tako bizarno zaustaviti izručenje hrvatskih građana njemačkom sustavu.   U suštini, radilo se o nedoraslom izmotavanju vladajućih koji su sebi utuvili u glavu da mogu petparačkim podvalama prkositi jednom superiornom pravnom poretku. Međutim, dogodilo se to da su na svoja ionako nemoćna leđa, Milanović i drugari samo natovarili novi teret. Taj da štite zloglasne, navodno, ubojice. Ovo je, možda, bila prijelomna gluparija Milanovićeve politike – i Perković i Mustač na koncu izručeni su Njemačkoj. S druge strane, hrvatska vlast, ali i pravosuđe pošteno su se obrukali pod europskih reflektorima, a kilava oporba – ni kriva, ni dužna, kao obično – odnijela je jednu važnu političku pobjedu. 

    U svemu ovome profitirao je također sudac Ivan Turudić, inače predsjednik Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda koje je pod njegovim predsjedanjem ustvrdilo da nema baš nikakvih zapreka za izručenje Josipa Perkovića stranom pravosuđu. Turudić se pretvorio u novog mesiju na desnom političkom spektru, a svoju ulogu osnažio je tvrdnjom: »Milanović bi volio moć nad sucima kao u Staljinovom Sovjetskom Savezu«. 


    – Ustav je jasan. Ni jedna Vlada, pa ni moja, nema baš nikakve instrumente utjecaja i pritiska na pravosuđe, kazao je na ovu temu premijer Zoran Milanović. 


    U jeku proturječnih tumačenja o tome postoji li zakonska zapreka za izručenje Mustača i Perkovića Nijemcima, predsjednik SNV-a Milorad Pupovac zavapio je: »Pokrenuta je kampanja demonizacije ćiriličnog pisma koja ne prestaje i još postoji opasnost od antićiriličnog referenduma«. Samo dva dana kasnije stigao je odgovor: u Vukovaru su otuđene dvije, a oštećene četiri ploče s dvojezičnim natpisima ustanova. 




    U međuvremenu otvorena je fronta u HNS-u; s jedne strane Vesna Pusić, a s druge Radimir Čačić. Sukob je, međutim, završen brzo, gotovo kao u vrijeme – Staljina. Predsjedništvo HNS-a donijelo je demokratski jednoglasnu odluku o isključenju Radimira Čačića iz stranke. No, to je bio začetak Čačićevih »čačićevaca«. Pojavio se strah da će Čačić rasturiti HNS. 


    Politički siječanj, kako vidimo, bio je vrlo buran, a svemu ovome može se još dodati da se povjerenstvo za sukob interesa bavilo Josipovićevom operacijom oka, Ivica Babić uhićen je zbog sumnje da je na temelju lažne medicinske dokumentacije dobio status ratnog vojnog invalida, a kriminalistička policija ušla je HBOR kako bi pokupila svu dokumentaciju vezanu uz odobravanje kredita ondašnjem pomoćniku ministra financija, Branku Šegonu. Začeta je afera Pomoćnik koja će spektakularno završiti! S&P snizio nam je rejting; Hrvatska je i u 2014. u recesiji, jer Vlada ne provodi reforme.   


Veljača: Pobuna s periferije


Počela su predviđanja koliko će dugo trebati premijeru Milanoviću da smijeni pomoćnika Šegona i ministra Linića. Potencijal ovog velikog skandala u Partiji, prepoznao je Tomislav Karamarko koji je ustvrdio da bi u vladi HDZ-a »slučaj Šegon« trajao manje od 24 sata. 


    – Premijer svog ministra (Linića) obavještava preko medija da treba smijeniti svog pomoćnika (Šegona). To je apsurdno, kazao je Karamarko, a u Partiji je u međuvremenu počelo svrstavanje: Komadina je uz Linića, Jovanović uz premijera, a Obersnel je tada šutio. 


    Klima je, uostalom kao naša politika, postala potpuno nepredvidljiva; ledena kiša opustošila je Gorski kotar, što će biti uvod u veliki obračun između centra političke moći u Zagrebu i periferije zemlje. U vođu pobune s periferije promaknuo se župan Komadina. 


    Sisačko moslavačka županica Marina Lovrić Merzel oštro je demantirala optužbe svoje nekadašnje šefice kabineta Jasmine Jovev o tome da je trošila županijski novac za privatne i stranačke potrebe. Jovev se o svemu tome ispovijedila velečasnom Aleksandru Stankoviću u »Nedjeljom u 2«. Policija je brzo počela s istragom. SDP se, dakle, našao u novoj, velikoj aferi! 


    – Tu je netko u ozbiljnom problemu. Ili ona ili osoba koja je optužuje. Nije to više pitanje jaja ili graha, ovo su optužbe za protuzakonito pustošenje županijskog proračuna. Sustavno kriminalno pustošenje proračuna, ocijenio je u svom stilu premijer Milanović, ali je istovremeno inkriminirana županica dobila javnu podršku vrha svoje stranke. 


    – Radim normalno svoj posao i nemam drugog komentara, osvrnuo se ex ministar financija Slavko Linić na navode da ga premijer više ne voli. 


    Na na konkretno pitanje o tome kakav je njegov odnos s Milanovićem, samo je kratko odgovorio: »Odličan«. Unatoč tome, prema mjesečnom istraživanju agencije Promocija plus CRO Demoskop, Slavko Linić bio je drugi najpopularniji političar u Hrvatskoj! 


    U veljači, doduše vrlo stidljivo, počela je predizborna kampanja za predsjednika države koja, manje-više, neprekinuto traje do danas. Naime, Kolinda Grabar Kitarović najavila je da ozbiljno razmišlja o kandidaturi za predsjednicu Republike. Zaoštrilo je, međutim, i na desnom političkom spektru; osječka podružnica HDZ-nazvala je HDSSB kriminalcima, a odgovor je stigao ubrzo, i to u istom takvom tonu. Naime, HDZ je optužio članove HDSSB-a da su opustošili Slavoniju, a HDSSB je zatražio procesuiranje Karamarka zbog stare afere Soboli i još nekih pronevjera javnog novca. 


    Stigla je vijest o tome da će Hrvatska, nakon 12 godina, dobiti novog glavnog državnog odvjetnika – iz Vlade je procurila vijest da Mladen Bajić neće dobiti četvrti mandat. Odlučeno je da će Dinko Cvitan biti novi glavni državni odvjetnik. 


    Sudac Trgovačkog suda, Mislav Kolakušić, ustvrdio je: »Pljačka u predstečajnim nagodbama veća je od one u pretvorbi i privatizaciji«. 


    – U Kevinu jamu s njima (s esdepeovcima), zaorilo se na jednom opskurnom skupu HDZ-a u Dalmatinskoj zagori, a ova poruka mržnje samo je iskreno razveselila i obradovala Tomislava Karamarka koji je, prema pisanju našeg lista, u SOA-u protuzakonito zaposlio Marija Malića, jer je agent pao na sigurnosnoj provjeri i poligrafu.     


Ožujak: HDZ platio kaznu


Domaće gospodarstvo slabi devet tromjesečja uzastopce te je bruto domaći proizvod (BDP) u zadnjem tromjesečju prošle godine pao 1,2 posto na godišnjoj razini.   – Ono što je na kraju 2012. bio pad od 2,2 posto, sada je 1,2 posto, a ono što je lani bilo minus 1,9 posto, sada je minus 1 posto. Taj je trend lagan, ali oporavak se vidi, veli najoptimističniji ministar na svijetu, Branko Grčić. 

    Iz ureda predsjednika stiglo je očitovanje o zapošljavanju u SOA-i: 


    – Osobe koje su primljene mimo procedure, moraju napustiti službu a oni koji su ih primili na nezakonit način, moraju za to odgovarati. U službama radi više osoba rodbinski povezanih s medijima, političarima ili drugim djelatnicima sigurnosnog sustava. 


    U intervjuu za naše novine, Josipović tvrdi da je »sigurnosni sustav Republike Hrvatske možda ugrožen« zbog Karamarkovog zapošljavanja u SOA-u, dok Mirela Holy na istom mjestu poručuje: »Da, mislim da je (Milanović) loš premijer«. 


    – Ukoliko je ono što je objavio jedan dnevni (Novi) list autentično, radi se o nečem što je puno gore od kriminala. To je strašno, kriminal je dječja priča za to, kazat će premijer Milanović na temu SOA. 


    U međuvremenu Nikica Gabrić, predsjednik Nacionalnog foruma, i Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a, potpisali su koalicijski sporazum za izbore za Europski parlament. HSLS će nastaviti mijenjati svoje političke partnere, kao čarape. 


    Ponovno loše vijesti za Hrvatsku; MMF nam je prognozirao recesiju i sugerirao porez na imovinu. SDP se suočio s još jednom lošom viješću; protiv Marine Lovrić-Merzel USKOK je i službeno otvorio istragu. »Ne osjećam se krivom«, kazala je tada županica sisačko-moslavačka, a Sabor je jednoglasno izabrao Dinka Cvitana za novog glavnog državnog odvjetnika čija je deviza: »lokalni šerifi su daleko opasniji nego što to izgleda«. Na Županijskom sudu izrečena je značaajna presuda bivšem šerifu države: U aferi Fimi medija Ivo Sanader proglašen je organizatorom kriminalne grupe. Sanader je nepravomoćno osuđen na novih devet godina zatvora. Također, kažnjen je i HDZ, ali novčanom kaznom od pet milijuna kuna. 


    – Politička korupcija je zlo, zlouporaba vlasti je sramotna i neće se tolerirati, političari ne mogu biti iznad zakona, poručila je sutkinja Ivana Čalić.    Nekoliko dana nakon presude stranci, njezin šef Tomislav Karamarko izjavljuje ovo: »HDZ ima projekte koji će pokrenuti Hrvatsku«. Milijan Brkić svoj stranci posvetio je motivacijsku pjesmu: »HDZ je ljubav, HDZ je emocija, HDZ je sredstvo pomoću kojeg je uz hrvatske građane, narod i branitelje stvorena hrvatska država«. Glavnom tajniku HDZ-a, pjesniku Brkiću, poništena je diploma jer je utvrđeno da je plagijat. Nenad Stazić ocjenjuje: »Ovo je sramota. Brkić treba vratiti novac koji je stekao ovom diplomom.« 


    Međutim, ni HDZ-ov politički oponent nije ništa bolji – zabrljao je na istoj stvari. Naime, SDP je drugu godinu uzastopno zakasnio s predajom redovitog godišnjeg financijskog izvješća. U Vukovaru HDZ nije podržao proračun gradonačelnika Željka Sabe, pa je Vlada raspisala gradsko vijeće i raspisala nove izbore. Brzo će Mandatno imunitetno povjerenstvo jednoglasno, bez rasprave, predložiti Saboru skidanje imuniteta zastupniku SDP-a i gradonačelniku Vukovaru Željku Sabi. Zahtjev za pokretanje kaznenog postupka protiv predložio je DORH sumnjajući u kaznena djela pronevjere i poticanja na zlouporabu ovlasti.   


   


Travanj: Klemm sigurnost


Predsjednici stranaka Kukuriku koalicije jučer su u sjedištu SDP-a potpisali sporazum o zajedničkom nastupu na izborima za Europski parlament. 


    – Državu vodimo kroz institucije, a naše stranačke koordinacije su prema potrebi. Sjetite se kako je to izgledalo za vrijeme koalicijske vlade koju je vodio Račan. Javnost je, blago rečeno, bila nezadovoljna, ustvrdio je Milanović, a pri tome bi zanimljivo bilo otputovati u budućnost i vidjeti što će njegov nasljednik reći o Kukuriku koaliciji. 


    Dok je odzvanjala Milanovićeva jeka, policija je pokupila SDP-ovu županicu Marinu Lovrić Merzel. Županicu se tereti za pet kaznenih djela i štetu od deset i pol milijuna kuna, ali vrh SDP ponovo šalje poruke da podržava Lovrić Merzel. Zoran Milanović izajvljuje da je lista Kukuriku koalicije za europske izbore »najbolja po iskustvu, znanju, političkim, životnim i stručnim referencama ljudi na njoj«! 


    Nakon pet mjeseci istražnog zatvora pušten je bivši šef Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević. No, zbog izvlačenja milijunskih iznosa iz tvrtke »Klemm sigurnost« uhićen je njezin direktor i suvlasnik Josip Klemm. »Ako sam iz svog neznanja oštetio firmu onda sam kriv«, objasnio je Klemm. 


    Tomislav Karamarko ponovo najavljuje: »Imamo plan i viziju razvoja Hrvatske«, a Željko Rohatinski: »Rast javnog duga neodrživ, nužan je reprogram«. Boris Vujčić poručuje: »Nema šanse da HNB reprogramira državni dug«. Prema istraživanju Crobarometra u travnju se dogodio veliki obrat na političkoj sceni; prvi put HDZ-ova koalicija vodi pred Kukuriku koalicijom. HDZ-ov savez tada je podržavalo 25,1 posto anketiranih, a Kukuriku 23,7 posto. OraH je imao podršku od 10,2 posto.   


   


Svibanj: Pao Linić


Ostavka ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec koncem travnja, ponovno je aktualizirala smjenu ministra financija Slavka Linića. Linić je pao brzo, već 6. svibnja! Natovaren mu je slučaj predstečajne nagodbe za Spačvu. 


    – Stranci kojoj pripadam više od 20 godina ne želim svojim izjavama ni na koji način ugroziti šanse na izborima za EU parlament. Sve što mislim o premijerovoj odluci i razlozima takve odluke govorit ću nakon 25. svibnja, poručio je Slavko Linić. 


    – Početkom ove godine imali smo slučaj pomoćnika ministra (Branko Šegon) kojeg sam, nažalost, morao osobno isključiti iz tima jer ministar financija nije vidio problem u tome da njegov pomoćnik, vrlo utjecajna osoba u sustavu, u vrijeme svog mandata uzme kredit u HBOR-u, poručio je Milanović. 


    Smjena Slavka Linić dovest će do dubokih podjela u SDP-u, a Milanović uzvraća: »Svatko tko bude štitio nepravilnosti koje uočim, odgovarat će. Stvari koje su se događale posljednjih dana neću tolerirati«. U riječkom SDP-u međutim počinje ključati. Također negoduje Ivan Jakovčić: »Očekujem da SDP čim prije raščisti svoju situaciju. Imaju velikih unutarstranačkih problema i mi se u IDS-u tome ne radujemo«. U Splitu je u to vrijeme otkriven spomenik bojne HOS-a Rafael vitez Boban, a tom prilikom SDP-ov gradonačelnik Ivo Baldasar izjavljuje ovo: »Danas je dan pobjede nad antifašizmom«. 


    Odbor za financije podržao je imenovanje Borisa Lalovca za novog ministra financija. Vodeći hrvatski optimist Branko Grčić ocjenjuje: »U prvom tromjesečju ove godine Hrvatska bi mogla zabilježiti rast bruto domaćeg proizvoda«. 


    Koncem svibnja održani su izbori za Europski parlament na kojima je pobijedila HDZ-ova koalicija, a izgubila SDP-ova, to jest šest eurozastupnika nasuprot četiri. Jednog eurozastupnika dao je ORaH. Izbori za Europski parlament donijeli su značajne promjene na političkoj sceni. 


    – U dvije godine smo od rastrojene vojske stvorili pobjedničku stranku. Ovo je samo drugi korak u našoj pobjedi, koja će uslijediti na predsjedničkim i paralmentarnim izborima, kazao je euforično šef HDZ-a. 


    – Toliko je koliko je, rekao je pak šef SDP-a, uz poruku da sluša građane i da će izvući potrebne pouke. 


    U danima kada se SDP pokušava oporaviti od izbornog poraza, Slavko Linić najavljuje da će ono što kani javno reći srušiti Vladu. To se međutim nije dogodilo. Štoviše, njegovo osvetničko obraćanje javnosti doživljeno je vrlo mlakim. Istup Slavka Linića podijelio je riječki SDP još više. Oformljeni su klanovi: linićevci i milanovićevci! 


    Kako god bilo, SDP-ov dežurni optimist ponovo briljira: »I dalje ostaje projekcija HNB-a da će BDP u ovom kvartalu, prvi put u mandatu ove Vlade, biti pozitivan. To je sada sasvim očigledno, jer se na bazi godišnje stope koja je objavljena pokazuje da je BDP u oporavku. Treba nam još barem jedan kvartal ovakvog trenda, a da bi onda stopa i na godišnjoj razini bila pozitivna«, ustvrdio je Grčić. 


    Mirela Holy poručuje: »Nećemo surađivati sa SDP-om dok mu je Milanović na čelu«.   


   


Lipanj: Mini rekonstrukcija Vlade


Europska komisija poručila je Hrvatskoj da razmisli o ukidanju brojnih olakšica koje ima u svome poreznom sustavu, pogotovu u sustavu poreza na dohodak. U SDP-u ponovno kuha zbog Linića. Navodno se sprema njegovo izbacivanje iz stranke. 


    – Ako se svi Linićevi navodi pokažu netočnima, naravno da on ne može ostati član SDP-a, izjavio je Željko Jovanović. 


    Govorkanja neimenovanih izvora brzo se obistinila: Predsjedništvo SDP-a donijelo je odluku o isključenju Slavka Linića iz stranke. »Linić nanosi štetu stranci«, objašnjeno je. Ovoj odluci su se usprotivili: Zlatko Komadina, Rajko Ostojić, Davor Bernardić i Mirando Mrsić. Komadina je bio posebno ogorčen pa je najavio kandidaturu za predsjednika SDP-a. 


    Rijeka ne da Slavka Linića, dominiralo je na novinskim naslovnicama. Naime, Gradski odbor SDP-a Rijeke jednoglasno je donio zaključak protiv isključenja Linića iz stranke. Unatoč riječkoj pobuni, Glavni odbor donio je 7. lipnja konačnu odluku o izbacivanju Linića iz stranke. 


    – Žao mi je što smo terorizirali građane s ovim. Sada ćemo se još ozbiljnije posvetiti rješavanju gospodarskih pitanja, kazao je Milanović. 


    Velika kriza u SDP-u bila je uvertira u mini rekonstrukciju Vlade: Milanović je smijenio ministra zdravlja Rajka Ostojića i ministra znanosti obrazovanja i sporta Željka Jovanovića. Uskočili su Siniša Varga i Vedran Mornar. Poslodavci svejedno ne odustaju i na obilježavanju Dana poduzetnika ponovno su zatražili duboke reforme radi izlaska iz krize. 


    Vrhovni sud ublažio je kaznu Sanaderu za afere Ina-MOL i ratno profiterstvo, te mu je umjesto deset godina izrečena pravomoćna kazna od osam i pol godina zatvora. Predsjednik Josipović izjavljuje: »Sanader je počinio veleizdaju«, pa mu je oduzeo odličja. USKOK je osumnjičio članicu predsjedništva HDZ-a i kninsku gradonačelnicu Josipu Rimac da je protupravno pribavila stambeni prostor i time državni proračun oštetila za pola milijuna kuna. Nekadašnji prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić pušten je 20. lipnja iz zatvora u Valturi. 


     


Srpanj: Karamarka nema na poslu


Novi ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar susreo se sa zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Josipom Bozanićem. Što je bila tema razgovora, moglo se samo nagađati. Ljetna sezona krastavaca prekinuta je Aferom Barbika, a HDZ je podržao slanje antićiriličnog referenduma na ocjenu ustavnosti. 


    – Nije da je Ustav nevažan, važan je, ali on kako-tako funkcionira. Cijenim svaki doprinos demokratskoj raspravi, međutim, nemamo se pravo baviti više time nego gospodarstvom, obrušio se Milanović na Josipovićevu predizbornu strategiju. 


    Objavljen je popis poslodavaca koji ne isplaćuju plaće, prema kojem čak 5.620 tvrtki i 1.418 obrtnika svojim radnicima nije isplatilo plaću. Također je izračunato da Karamarko od 116 dana na poslu u Saboru nije bio 100. I ovog ljeta pao je broj nezaposlenih, ali premijer Milanović stvari vidi drukčije: 


    – Nešto se očito, a znamo otprilike što, događa i ljudi se malo više zapošljavaju. Evo ga, ispod 300 tisuća nezaposlenih nismo dugo imali, a kad budemo ispod 200 tisuća, onda ćemo možda i prestati govoriti o tome. Međutim, nezaposlenost je ponovo iznad 300 tisuća. 


     


Kolovoz: Turudića prate


– Kritiziraju te sindikati, jer diraš u stečena prava, a kritiziraju te i svjetski liberalni mediji, Financial Times i Economist, jer nisi dovoljno odlučan s istim tim sindikatima. Nije jednostavno, ali nismo ni računali da će biti jednostavno, požalio se premijer na torturu kojoj je izložen. 


    Nekoliko dana kasnije izviždan je na centralnoj proslavi Dana domovinske zahvalnost. 


    Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, sablaznio je dobar dio javnosti svojim intervjuom u Večernjem listu; HDZ je nazvao strankom koja je odlučujući pridonijela stvaranju hrvatske države, a uvjeren da je Udba i danas silno snažna. Njegove ocjene protumačene su kao isticanje kandidature za ministra pravosuđa u budućoj HDZ-ovoj vladi. Predsjednik Josipović poručuje da se sudac ne može baviti politikom. 


    – Uopće nisam rekao da želim u politiku. Kad bih odlazio u politiku, odstupio bih, kazao je prozvani Turudić, e da bi kasnije ustvrdio čak i to: 


    – Prate me! 


    Ustavni sud odlučio je da antićiriličnog referenduma neće biti, ali tada se već kotrljala nova referendumska inicijativa; ovog puta protiv monetizacije autocesta. Hrvatsko gospodarstvo potonulo je i u drugom tromjesečju: BDP je pao 0,8 posto. 


     


Rujan: Skok hrvatskog izvoza


Sudac osječkog Županijskog suda Zvonko Vrban nepravomoćno je osudio bivšeg SDP-ovog gradonačelnika Vukovara Željka Sabu na godinu i četiri mjeseca zatvora zbog pokušaja podmićivanja dvoje HDZ-ovih gradskih vijećnika. Bivša sisačka županica i bivša SDP-ovka Marina Lovrić Merzel puštena je iz pritvora, a već prije uputila je u Sabor zahtjev za aktiviranje svojeg zastupničkog mandata. 


    Unutar SDP-a ponovo raskol; Vojko Obersnel požalio se da će zbog izmjena zakona o porezu na dohodak Grad Rijeka ostati bez 60 milijuna kuna. Premijer Milanović otišao je SAD-u gdje se sastati s pet velikih informatičkih kompanija, objašnjavjući im da je Hrvatska idealna zemlja za ulaganje u IT sektor. Domaći informatičari su ovo ismijali. U rujnu je zabilježena jedna dobra vijest: hrvatski izvoz skočio je u prvom polugodištu za osjetnih 14,3 posto. Potpisan je sporazum HSLS-a i HDZ-a. 


    – Ne zanimaju nas naše svjetonazorske razlike jer imamo isto mišljenje oko toga da treba pokrenuti borbu za kvalitetniji život građana, rekao je Karamarko. Inicijativa »U ime obitelji« pokrenula je u novu referendumsku proceduru. 


    – Inicijativa udruge »U ime obitelji« o promjeni izbornog sustava je vrlo opasna. Referendum o preferencijskom glasovanju koji traži Željka Markić doveo bi do posvemašnjeg kaosa u političkom sustavu zemlje zbog prijedloga da se izborni prag snizi na tri posto, te da se zabrane predizborne koalicije. To je prijetnja političkom sustavu Hrvatske, izjavio je SDP-ov saborski zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za Ustav i poslovnik Peđa Grbin. Sve u svemu, nastavljena je praksa sprječavanja neposrednog odlučivanja građana. 


    Saborska zastupnica i bivša ministrica financija Martina Dalić istupila je iz HDZ-a. 


    – Puno je retorike, stvaranja dojma i percepcije u javnosti, a stvarni sadržaj, posebno suočavanje sa složenošću i težinom mjera potrebnom za izvlačenje zemlje iz krize je manje važno ili u najboljem slučaju sekundarno. Za mene je daljnje sudjelovanje u takvom okruženju nemoguće jer sam danas potpuno uvjerena da se stvari neće promijeniti, poručila je Martina Dalić. 


    Crobarometrova anketa pokazala je da je OraH na razini Hrvatske prestigao SDP. Nakon pet mjeseci priprema u Zagrebu je osnovana Narodna stranka – reformisti s nekadašnjim čelnikom HNS-a Radimirom Čačićem kao prvim predsjednikom.   


   


Listopad: Braniteljski prosvjedi


Vijest o uhićenju zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića i vlasnika CIOS-a Petra Pripuza zbog sumnje u više koruptivnih kaznenih djela na štetu grada zabavljala je javnost dobar dio listopada. Bandić je završio u Remetincu, a sumnjiči se za malverzacije »teške« 20 milijuna kuna. 


    – Nisam sretan time što se privodi gradonačelnika i deset njegovih suradnika, to je kompletna gradska vlast, Zagreb je financijski najjači grad u jugoistočnoj Europi, to je sramota za Hrvatsku, ustvrdio je premijer Milanović. 


    – Ne možemo pristati na ultimativne zahtjeve za smjenom ministra branitelja Predraga Matića i njegovih najbližih suradnika, nakon duge šutnje osvrnuo se Milanović na braniteljske prosvjede u Savskoj. 


    Dejan Jović smijenjen je s pozicije glavnog analitičara predsjednika Republike Ive Josipovića. Predsjednik nije mogao prijeći preko Jovićeve tvrdnje da referendum o neovisnosti iz 1991. godine nije bio liberalan i da nije izrazio faktičnu volju naroda. 


    – Ne slažem se s tezom o nedemokratičnosti referenduma o samostalnosti Republike Hrvatske koju je iznio profesor Dejan Jović i smatram da je referendum o hrvatskoj neovisnosti bio održan u demokratskom ozračju. Referendum je bio sudbonosan jer su politika Slobodana Miloševića i tenkovi prijetili Hrvatskoj, ocijenio je Josipović u svom priopćenju.    Stjepan Mesić tvrdi da je Dejan Jović korektan analitičar i znanstvenik. U povodu Dana neovisnosti na pročelju riječkog HNK Ivana pl. Zajca postavljen je natpis »Hrvatsko LGBT kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka«, a zavijorila je i zastava LGBT zajednice. Novi intendant Oliver Frljić tumači da se HNK otvara prema manjinskim zajednicama koje u tom kazalištu nisu bile uopće ili adekvatno zastupljene. Hajka na Frljića je krenula! 

    Članica organizacijskog odbora udruge »U ime obitelji« Željka Markić pohvalila se da je prikupljeno dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog zakonodavstva. 


    – Prema nepotpunim podacima iz 21 županije više od 9,8 posto birača, odnosno više od 368.000 birača u Hrvatskoj zatražili su raspisivanje referenduma, kazala je Markić i pogriješila. 


    Ustavni sud ocijenio je naime da za referendum treba nešto više od 400 tisuća potpisa. Ispostavilo se na kraju da državna uprava još uvijek nije dovoljno dobro uredila biračke popise. Inicijativa »Ne damo naše autoceste« tvrdi da je, prema preliminarnim podacima, prikupila 487 tisuća potpisa kojima se traži raspisivanje referenduma protiv monetizacije.   


   


Studeni: Tomašić napustila HSP


– Četnika se nisam bojao, a sad me policija čuva od hrvatskih branitelja, požalio se ministar Predrag Matić Fred. 


    Ruža Tomašić napustila HSP AS, a ORaH je primljen u Europsku stranku zelenih. 


    – Razočaran sam ovakvim potezom Vlade. Razumijem želju da se pomogne građanima povećanjem plaće, no nažalost, najavljene izmjene zakona rezultirat će time da će najveće povećanje prihoda ostvariti oni koji imaju najveće plaće što baš i nije socijaldemokratski. Treba reći i da, nažalost, to nije prvi udar na lokalnu samoupravu, kritizirao je Obersnel nove zakonske izmjene svoje Vlade koje su Grad Rijeku ostavile bez 50-tak milijuna kuna. 


    – U idućih pet do deset Hrvatska će biti industrijski konkurentnija nego što je bila prije pet godina, kazao je premijer u Saboru. 


    USKOK je proširio istragu u slučaju »Remorker« na bivšeg ministra prometa, pa se počelo nagađati kad će organi progona pokupiti Božidara Kalmetu.     


Prosinac: Radnička fronta


Zbog sumnje na korupciju u rano ujutro u Zadru je uhićen Reno Sinovčić, kontroverzni zadarski poduzetnik, prvi čovjek u NK Zadru i nezavisni vijećnik u Gradskoj upravi. Željka Markić dobila je pak poziv PNUSKOK-a na obavijesni razgovor o »aktivnostima vezanim za prikupljanje potpisa za referendum o izmjeni izbornog sustava«. 

    Kriza politike i gospodarstva učinila je svoje: broj brakova sklopljenih u Hrvatskoj 2013. bio je najniži u zadnja četiri desetljeća. Lani su se građani međutim puno razvodili, čak više nego rekordne 1986. godine kada je bilo gotovo 6.000 razvoda. 


    Politička inicijativa Radnička fronta sve je prisutnija u medijima: 


    – Naša glavna ideja je beskompromisna borba za prava radnika i svih ostalih osiromašenih, marginaliziranih i obespravljenih u današnjem društvu. Kad se govori o cilju sistemske promjene – to se ne može napraviti preko noći. Rušenje kapitalizma je daleki cilj i on se ne može ostvariti u okviru jedne zemlje. Smatramo, međutim, da beskompromisne borba ne može biti učinkovita ako nema tog sistemskog, širokog pogleda, tako da programski princip o kojem govorite treba promatrati u tom smislu, a ne u smislu utopije, kaže Mate Kapović za naše novine. 


    Ministar Siniša Varga uhvaćen je u nemoralnu; službenim automobilom otišao je na skijanje. 


    – Ne želim ga podcjenjivati i reći da je novi i da nije shvatio duh. To je vrsta pogodnosti da bi dužnosnici mogli normalno obavljati posao. Ali trebaš sam znati gdje je granica. U redu da se netko tko živi u Splitu ili Rijeci preko vikenda odveze doma. A što će s tim autom raditi kada dođe doma – mora imati osjećaj mjere, kazao je Milanović.