"Palčići"

U Hrvatskoj se godišnje 2000 djece rodi prije vremena

Hina

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Prijevremeno rođenom djecom smatraju se sva djeca rođena prije 37. tjedna trudnoće



U Hrvatskoj se godišnje oko 2000 djece prijevremeno rodi, a njih 400 treba intenzivnu liječničku skrb, no svijest javnosti o problemima s kojima se susreću prijevremeno rođena djeca i njihovi roditelji vrlo je niska pa je vrlo važna edukacija svih u društvu, poručuje Klub roditelja nedonoščadi »Palčići» u povodu Međunarodnog dana prijevremeno rođene djece, koji se obilježava 17. studenoga.


Prijevremeno rođenom djecom smatraju se sva djeca rođena prije 37. tjedna trudnoće. Stopa smrtnosti prijevremeno rođenih beba u stalnom je padu, no djeca koja su rođena značajno prerano vjerojatno će imati ozbiljne i brojne dugoročne probleme.


Prerani porođaj jedan je od vodećih uzroka smrti novorođenčadi u razvijenim i nerazvijenim zemljama, te drugi po redu, odmah poslije upale pluća, uzrok smrti djece do pete godine starosti.




Na inicijativu Kluba roditelja nedonoščadi »Palčići» u 24 grada koji će sudjelovati u obilježavanju Svjetskog dana prijevremenog rođenja puštaju se ljubičasti baloni, kao simbolični znak prijevremeno rođene djece u Hrvatskoj. Ljubičasta boja predstavlja osjetljivost i iznimnost.


U akciju se ove godine uključio i grad Ogulin, na inicijativu mame jednog od najmanjih ogulinskih »palčića«, tako da će u četvrtak u Gradskoj knjižnici biti održano predavanje o prijevremenom rođenju i važnosti rane intervencije. U petak u 17 sati u 24 grada bit će upaljena ljubičasta rasvjeta i osvijetljeno pročelje ogulinske Frankopanske kule, a posjetitelji pustiti ljubičasti balon u čast svih »palčića«.


Klub roditelja nedonoščadi »Palčići» osnovan je na inicijativu roditelja i zdravstvenih djelatnika sa ciljem osvješćivanja, edukacije i pomoći roditeljima prijevremeno rođene djece, a u Hrvatskoj se obilježava osmu godinu zaredom.