Preporuka liječnika

U Hrvatskoj je ove godine uvedeno još jedno obavezno cjepivo za bebe: Daje se u tri doze

Ljerka Bratonja Martinović

Foto Dino Stanin / PIXSELL

Foto Dino Stanin / PIXSELL

Obavezno se cijepe bebe do godine dana starosti, a liječnici preporučuju i starijim osobama koje se cijepe protiv gripe, da prime i cjepivo protiv pneumokoka te se tako zaštite od ove potencijalno teške bolesti dišnih puteva.



ZAGREB – Cjepivo protiv pneumokoknih bolesti ove je godine uvedeno u obavezni kalendar cijepljenja, a primjenjuje se u tri doze, u beba dobi od dva, četiri i 12 mjeseci života. Prijevremeno rođena djeca dobivaju dodatnu dozu cjepiva. Hrvatska i Estonija do ove su godine bile jedine preostale europske države koje u svom programu cijepljenja nisu imale cjepivo protiv pneumokoka, a roditelji su ga morali plaćati po cijeni od 400 kuna, ako su htjeli zaštititi svoje dijete od upale pluća izazvane bakterijom pneumokom.


Prije desetak godina to je cjepivo primjenjivalo oko 40 zemalja u svijetu, a ove godine u primjeni je u 150 zemalja. Iskustva su pokazala da se broj oboljele djece u državama gdje se djeca cijepe protiv pneumokoka smanjio za 50 posto. Od upale pluća u svijetu godišnje umire čak 800.000 djece, a to je vodeći uzrok smrti djece u dobi do pet godina života.


Rezistentni sojevi


Riječ je o teškoj respiratornoj bolesti koju mogu izazvati virusi ili bakterije, gljivice i drugi uzročnici, a sva druga upala pluća izazvana je upravo bakterijom Streptococus pneumoniae. U Hrvatskoj, navode stručnjaci, čak 60 posto djece u nosu ili ždrijelu ima te bakterije koje se prenose kihanjem i kašljanjem. Tako se najbrže šire u dječjim vrtićima gdje dijete koje nosi spomenutu bakteriju može zaraziti manje otpornu djecu.




Bakterija pneumokok ne mora izazvati samo upalu pluća, već i upalu srednjeg uha, od koje godišnje oboli 50.000 djece u Hrvatskoj, a može izazvati i meningitis. Ove se bolesti liječe antibioticima, no neki su tipovi rezistentni na antibiotike. Tako je cjepivo ipak najbolji izbor u prevenciji teških bolesti koje pneumokok može izazvati, ističe Dubravka Pavlović iz GlaxoSmithKlinea, proizvođača spomenutog cjepiva. Ona ističe višestruku korist cijepljenja; na 1.000 doza cjepiva izda se 200 recepata za antibiotike manje, što je direktna korist i za cijepljenu djecu i za njihovu okolinu, a i za suzbijanje rezistentnih bakterija.


Kalendar cijepljenja


Kod nas je cijepljenje počelo u lipnju, i odvija se prema kalendaru cijepljenja, bez poteškoća. Kako se cijepe posve mala djeca, za očekivati je da će koristi uskoro osjetiti i starija djeca koja se s njima nalaze u obitelji ili u kolektivu.


Podaci govore da je u Velikoj Britaniji nakon uvođenja ovog cjepiva bolest smanjena za više od 50 posto, smanjio se broj komplikacija, a smanjena je i potrošnja antibiotika, broj hospitalizacija, bolovanja i postignuta ušteda za zdravstveni sustav.


Za Hrvatsku će se ti podaci znati za dvije do tri godine, a stručnjaci ističu da je, da bi se bolest posve suzbila, poželjna procijepljenost populacije od 97 posto.


Pneumokokna upala pluća jedna je od komplikacija gripe koja može nastupiti kod imunokompromitiranih osoba, ali i u zdravoj populaciji. Stoga se uz cijepljenje protiv gripe, koje je već počelo, preporučuje i cijepiti se protiv pneumokoka.