U dvije godine 30 tisuća poreznih dužnika manje, za 9 milijardi kuna manji i dug

U Hrvatskoj broj poreznih dužnika blago pada, u PGŽ raste

Jagoda Marić

Ovaj mjesec u PGŽ-u registrirano je 4.290 građana koji državi duguju više od 15.000 kuna i to je povećanje za 78 novih dužnika. Što se tiče tvrtki na listi je njih 349 iz PGŽ-a, što je pet više nego za prošle objave. Ukupno je na listi za PGŽ 5.277 tvrtki, obrta i građana i ona je jača a za 61 dužnika nego prošli put 



ZAGREB Lista poreznih dužnika, čini se, dala je svoje i ubuduće je teško očekivati da će se ona smanjivati, puno je vjerojatnije da će dužnike koji i uspiju otplatiti svoj dug na njoj zamijeniti neki novi.


Na novoj, jučer objavljenoj listi, točno dvije godine nakon prve, ukupno je 82.408 dužnika, što je 634 manje nego ih je bilo u travnju ove godine, dakle prije tri mjeseca.


Kako je čak 1.348 dužnika s tadašnje liste uplatom gotovo 77 milijuna kuna »izgubilo« mjesto na listi jer su u potpunosti otplatili svoj dug ili je on pao ispod kriterija za mjesto na listi, to znači da je na listu u međuvremenu stiglo više od 700 novih dužnika, koji su ranije ipak uspijevali otplatiti svoje obveze. 


 Građani predvodnici




U odnosu na prvu listu iz srpnja 2012. godine na njoj je sada ipak 30 tisuća dužnika manje, a ukupan dug stao je na 20,935 milijarda kuna što znači da je manji za 9 milijarda kuna, odgovorili su na naš upit iz Porezne uprave. 


  Što se tiče izravnih uplata u dvije godine dužnici su ukupno uplatili 750 milijuna kuna, dok je ostatak dogovoren kroz reprogram, obročnu otplatu, predstečajnu nagodbu, što uključuje i otpis, te preuzimanje nekretnina. 


  I dalje najveći broj dužnika, koji imaju i najveći ukupan dug, čine građani kojih je na listi 69.294. Njihov je ukupni dug i dalje najveći i »prešišao« je 10 milijarda kuna što znači da se posljednjih mjeseci počeo povećavati. Tvrtke duguju 7,5 milijardi, a fizičke osobe koje obavljaju neku djelatnost 3,24 milijarade kuna. 


 Vrh gotovo isti


Na listi nema novosti ni kad su pitanju vodeći dužnici među građanima, tvrtkama i fizičkim osobama. Među tvrtkama prvu poziciju još uvijek drži Pan-Papirna industrija koja je u stečaju, drugi je Jadran Produkt iz Zagreba, a na trećem se mjesto sigurno smjestio nogometni klub Šibenik s više od 63 milijuna kuna duga.


Podršku mu na ovoj ljestvici daju još dva nogometna kluba među prvih sto dužnika, Zadar na 17 mjestu sa 24 milijuna kuna i Varaždin na 98 s gotovo deset milijuna kuna duga. 


  I dok su na »državnoj listi« sve tri kategorije zabilježile smanjenje broja dužnika, u Primorsko-goranskoj županiji situacija je nešto drukčija.


U toj se županiji smanjio jedino broj dužnika fizičkih osoba koje obavljaju neku djelatnost, a rastao je, iako ne značajno, broj tvrtki i građana koji su zbog neplaćanja obveza prema državi zaslužili mjesto na listi.


 Tako je ovaj mjesec u PGŽ-u registrirano 4.290 građana koji državi duguju više od 15 tisuća kuna i to je povećanje za 78 novih dužnika. Što se tiče tvrtki na listi dužnika je njih 349 iz PGŽ-a, što je pet više nego za prošle objave. Ukupno je na listi za PGŽ 5.277 imena tvrtki, obrta i građana i ona je jača za 61 dužnika nego prošli put.