Demokratska stranka

U HSS-u nema direktiva: Koalicija s HDZ-om u Splitu i županiji ne kosi se sa središnjicom stranke

Hina

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

»HSS ima generalnu odluku da se o koalicijama te stranke na lokalnim razinama odlučuje u tim sredinama, te je županijski splitsko-dalmatinski odbor HSS-a donio odluku da HSS u toj županiji ide u koaliciju s HDZ-om, a Gradski odbor HSS-a je također donio odluku da koalira s HDZ-om na razini Grada Splita«, rekao je Božanić, koji je i tajnik županijske organizacije HSS-a



Čelnik Regionalne organizacije HSS-a za Dalmaciju Joško Božanić i predsjednica splitskog ogranka te stranke Mirna Kovačić u ponedjeljak su poručili kako se koalicija HSS-a– i HDZ-a u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji za lokalne izbore ne kosi sa središnjicom HSS-a na državnoj razini, gdje je ta stranka u koaliciji sa SDP-om, jer je lokalnim organizacijama omogućeno da same odlučuju s kim će ući u koalicije.


Naime, Božanić je na koalicijskoj listi s HDZ-om za županijsku Skupštinu, a Mirna Kovačić, koja je odustala od kandidature za splitsku gradonačelnicu, nalazi se na koalicijskoj listi s HDZ-om i HSLS-om za splitsko Gradsko vijeće.


»HSS ima generalnu odluku da se o koalicijama te stranke na lokalnim razinama odlučuje u tim sredinama, te je županijski splitsko-dalmatinski odbor HSS-a donio odluku da HSS u toj županiji ide u koaliciju s HDZ-om, a Gradski odbor HSS-a je također donio odluku da koalira s HDZ-om na razini Grada Splita«, rekao je Božanić, koji je i tajnik županijske organizacije HSS-a.




Na upit očekuju li županijski i gradski HSS posljedice od vodstva stranke zbog koaliranja s HDZ-om, Božanić je odgovorio niječno. »Mi smo demokratska stranke centra i bile bi nezgodne bilo kakve direktive. To ne bi bilo dobro za HSS,« kazao je.


Kovačić je istaknula kako je odlučila odustati od kandidature za splitsku gradonačelnicu nakon što je vidjela da se njen program podudara s onim HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Andre Krstulovića Opare. »U razgovoru s Krstulović Oparom zaključili smo da imamo slične ciljeve, te sam odustala od kandidature za splitsku gradonačelnicu i odlučila podržati kandidaturu Krstulovića Opare, kako bismo zajedno doprinijeli gospodarskom razvitku i onemogućavanju populizma da zavlada Splitom«, rekla je.


Dodala je kako je HSS uvijek promovirao i promovira izvorno kršćanstvo i socijalnu osjetljivost, što je i bio razlog da se politički angažira u toj stranci. »I u tom kontekstu programa i svjetonazora suradnja s Krstulović Oparom je komplementarna,« poručila je.Inače, Joško Božanić i Mirna Kovačić u ponedjeljak su nazočili predstavljanju gospodarskog programa HDZ-ovog kandidata za splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana.