Izbor stranačkog predsjednika

U HNS-u ipak dva kandidata: Vrdoljaku će se suprotstaviti Nenad Panian, koji dovodi “ekipu neopterećenu uhljebničkim statusom”

Jasmin Klarić

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Panian je gradonačelnik Dugog Sela, gdje je pobijedio na lokalnim izborima prije manje od pet mjeseci. A Dugo Selo je, rado će istaknuti, grad s najvećim brojem stanovnika kojem je na čelu čovjek iz HNS-a



ZAGREB Predsjedništvo HNS-a jednoglasno je predložilo Središnjem odboru Ivana Vrdoljaka kao svog kandidata za predsjednika stranke. Makar je prije nekoliko mjeseci Središnji odbor odbio preporuku predsjedništva i u jednom od najvećih obrata u hrvatskoj političkoj povijesti odlučio da HNS ode u koaliciju s HDZ-om, izgledno je da ovaj put neće biti takve drame. Vrdoljak stari-novi predsjednik je ne favorit, nego kako govore čelni HNS-ovci, praktički – gotova stvar.


»Kandidirat ću se za predsjednika HNS-a«, međutim za naš list kaže Nenad Panian, s čijom se potencijalnom kandidaturom u medijima špekuliralo posljednjih nekoliko dana.


Panian je gradonačelnik Dugog Sela, gdje je pobijedio na lokalnim izborima prije manje od pet mjeseci. A Dugo Selo je, rado će istaknuti, grad s najvećim brojem stanovnika kojem je na čelu čovjek iz HNS-a.




Smatra da ta bitka nije unaprijed izgubljena, iako je cijelo predsjedništvo već unaprijed stalo iza Vrdoljaka. »Ja uvijek imam šanse. Običan sam čovjek oko kojeg se ljudi okupljaju baš zato što sam takav. Volim sve oko sebe«, priča Panian.


»Želim mladu ekipu koja nije opterećena HNS-ovim uhljebničkim statusom, želim ljude koji su i dalje liberali i naravno da želim ono osnovno – spojiti sve liberalne stranke u savez. Dakle, ne u jednu stranku, nego u savez stranaka«, izlaže u dahu Panian svoj politički program.


Kad ga se pita za koaliciju na nacionalnoj razini u kojoj je trenutno HNS, kazat će da je hrvatski problem podjela na lijeve i desne: »Politika se više ne može svoditi na ’41. i ’91., a ja ne želim živjeti, da prostite, u vukojebini, nego u modernoj državi«, veli Panian.


Izborna skupština HNS-a trebala bi se održati 17. prosinca.