Zadovoljstvo rezultatom

U HDZ-u euforični: Parlamentarni izbori trebaju biti kad i predsjednički

Hina

»Time bi se uštedjelo 100 milijuna kuna koje bismo mogli usmjeriti u to da se građani s poplavljenih područja što prije vrate svojim domovima«, rekao je Čuljak



ZAGREB – Pobjedu na jučerašnjim izborima za Europski parlemant u HDZ-u su danas ocijenili potvrdom da je stranka na pravom putu, poručujući da slijedi pobjeda na predsjedničkim, a zatim i na parlamentarnim izborima.


»Ostvarili smo sve svoje ciljeve, dobili smo šest mandata i gotovo 42 posto glasova, 12 posto više od liste Kukuriku koalicije. Uvijek smo tvrdili da su jedine ankete kojima mi vjerujemo izbori, a ovi izbori su potvrdili da smo na pravom putu, da je vodstvo HDZ-a na čelu s Tomislavom Karamarkom na pravom putu«, rekao je politički tajnik HDZ-a Tomislav Čuljak na konferenciji za novinare u središnjici stranke.


Naglasio je kako je HDZ odnio izbornu pobjedu u 16 županija, u šest njih s više od 50 posto osvojenih glasova, a kao poseban uspjeh istaknuo je pobjedu u Zagrebu i nizu drugih velikih gradova.




»Pobijedili smo i u velikoj većini općina, u tri slavonske županije u svim gradovima i općinama, što govori koliku podršku birača u ovom trenutku ima naša koalicija«, zaključio je Čuljak.


Naglasio je da HDZ-ova koalicija nastavlja dalje, a slijedeći ciljevi su pobjede na predsjedničkim i parlamentarnim izborima koji bi se, smatra, trebali održati zajedno s predsjedničkima.


»Time bi se uštedjelo 100 milijuna kuna koje bismo mogli usmjeriti u to da se građani s poplavljenih područja što prije vrate svojim domovima«, rekao je Čuljak.


Nositelj izborne liste HDZ-ove koalicije Andrej Plenković istaknuo je kako je ta lista donijela pet zastupnika klubu Europske pučke stranke (EPP), a da će Ruža Tomašić, koja pripada klubu konzervativnih stranaka, podržati kandidata EPP-a za predsjednika Europske komisije.


Plenković tumači da su preferencijalni glasovi koje su osvojile kandidatkinje HDZ-ovih koalicijskih partnera Ruža Tomašić (HSP AS) i Marijana Petir (HSS) dokazali potencijal koalicije oko HDZ-a.


»Ojačali smo potencijal naših koalicijskih partnera i to je jedan od najvećih uspjeha. Čini mi se da imamo potencijal za daljnje otvaranje prema strankama centra i prema onima malo desnije od nas, ako dijele naše vrijednosti«, rekao je Plenković.


Podsjetio je da kandidati SDP-ovih koalicijskih partnera HNS-a i IDS-a u EP ne ulaze na temelju preferencijalnih glasova, nego poretka na listi.


To što su kandidatkinje koalicijskih partnera osvojile više preferencijalnih glasova od HDZ-ovih kandidata Plenkoviću ne smeta već ističe da je HDZ-ova kampanja bila kolektivna, nitko od kandidata birače nije pozivao da na listi zaokruže baš njega, a uspjeh HDZ-ove kampanje ogleda se u više od 41 posto osvojenih glasova.


Važnom porukom smatra i to što su svi izabrani zastupnici iz Hrvatske u klubovima koji podržavaju EU kao projekt, za razliku od krajnje ljevice i desnice koje su ojačale na razini EU.


»Vidimo da su birači dali potporu onima koji EU vide kao šansu izlaska iz krize u svim članicama EU«, zaključio je Plenković.