U HDZ-u NE ODUSTAJU OD ‘CRNOG LABUDA’: ‘Možda se dogodilo nešto što ne znamo da ne znamo’

Hina

foto: pixabay / Davor Kovačević

foto: pixabay / Davor Kovačević

Smatra kako se tu dogodilo nešto izvan standardnih devijacija i Gaussove krivulje te nešto što još uvijek nije prepoznato. Iznenađen je mišljenjem pojedinih znanstvenika kako se ne radi o fenomenu "crnog labuda". Za njih ima poruku: "Ne znate što ne znate!".



ZAGREB – Glavni analitičar i savjetnik predsjednika HDZ-a Robert Kopal u ponedjeljak je novinarima pojasnio procjenu da se HDZ-u na izborima za EU parlament i osvajanju četiri mandata zbog disperzije glasova na puno fronti, iako se očekivalo pet, dogodio fenomen “crnog labuda”, rekavši kako ono što se dogodilo ima sve oznake tog fenomena.


Kopal je novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a pojasnio da se teorija pod nazivom “crni labud” koristi ne samo u ekonomiji već i u drugim područjima, pa tako i u politici.


” ‘Crni labud’ je fenomen. Najpoznatiji je po knjizi Nassima Taleba. Taj se izraz koristi u svim mogućim situacijama i u politici, a ne samo u ekonomiji i financijama, kao što neki impliciraju. ‘Crni labud’ je fenomen koji ima tri značaja. Kao prvo – atipičan je, kao drugo – ima velike posljedice i kao treće – ljudi imaju tendenciju da nakon toga pokušavaju naći razlog zašto je on bio predvidljiv da zapravo nije bio atipičan”, kazao je Kopal.




Smatra i da su sve tri značajke u slučaju izbora za Europski parlament bile ispunjene te da ono što se HDZ-u dogodilo na izborima za Europski parlament ima sve oznake “crnog labuda”.


“Možda se dogodilo nešto što ne znamo da ne znamo, nešto atipično”, dodao je.


Smatra kako se tu dogodilo nešto izvan standardnih devijacija i Gaussove krivulje te nešto što još uvijek nije prepoznato. Iznenađen je mišljenjem pojedinih znanstvenika kako se ne radi o fenomenu “crnog labuda”. Za njih ima poruku: “Ne znate što ne znate!”.


Naveo je i da se tako nešto dogodilo na parlamentarnim izborima 2016. godine. “Samo smo mi jedini tada interno imali predviđanja da će HDZ pobijediti. Niti jedna agencija u zemlji nije to predvidjela i mi smo tada to predvidjeli”, kazao je.


Kopal je na novinarski upit je li uzrok izbornim rezultatima mogući bojkot dijela članova HDZ-a, odgovorio kako takvu izjavu ne bi dao ako to nije utemeljeno na podacima. Istaknuo je da se za sada ne slaže s takvom hipotezom.


Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić je, upitan nakon izlaska sa sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća je li on “crni labud” , uz smijeh odgovorio da je on – “više ćelavi labud”.