Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
8. travnja 2020.
Dvanaesta zastupnica

U Bruxeless ide Romana Jerković? Hrvatska za koji dan dobiva pravo na još jednog eurozastupnika

snimio Marko Gracin
snimio Marko Gracin
Autor: ,
Objavljeno: 22. siječanj 2020. u 11:18 2020-01-22T11:18:31+01:00

Sandru Krpan preporučit će riječki SDP pod vodstvom Marka Filipovića, a Mirelu Ahmetović županijski SDP, a kako je županijski SDP trenutno vrlo blizak Bernardiću, moguće je da su šanse Mirele Ahmetović trenutno malo veće.

ZAGREB - Od trenutka kad se u praksi dogodi Brexit, a taj je datum idući petak 31. siječnja, Hrvatska dobiva pravo na jednog zastupnika više u Europskom parlamentu. Prema rezultatima euroizbora, taj 12. zastupnik u EP-u iz Hrvatske bit će SDP-ova političarka Romana Jerković, Riječanka koja je danas u Hrvatskom saboru.

Iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj potvrđeno je da od 1. veljače eurozastupnica postaje i Romana Jerković, a Europski parlament imat će od tog datuma ukupno 705 zastupnika umjesto dosadašnjih 751. No, među tih 705 stiže 27 novih koji su sada »na čekanju«, a među njima i ona – tako Rijeka prvi put dobiva eurozastupnika.

Jerković, međutim, još nema službenu potvrdu aktiviranja mandata u Europarlamentu, kako nam je jučer rekla, te stoga ne bi još službeno davala izjave i ne može govoriti ni o tome u kojim će odborima EP-a biti aktivna, no jasno je da Europarlament od 1. veljače faktički radi u novom sazivu, a pravo na ulaz sada dobiva i ova SDP-ovka. Sad se u SDP-u otvara pitanje tko će do kraja mandata naslijediti Romanu Jerković u Saboru, jer ona mora dati ostavku zbog nespojivosti dužnosti.

Odluku će donijeti predsjednik stranke Davor Bernardić, a u konkurenciji su potpredsjednica Gradskog odbora SDP-a Rijeke Sandra Krpan i načelnica Omišlja Mirela Ahmetović, koja je ujedno i potpredsjednica županijskog SDP-a. Obje su, naravno, bile na listi SDP-a 2016. godine i uklapaju se u kriterij da Riječanku naslijedi netko iz same Rijeke ili bar PGŽ-a, a i da se radi o osobi ženskog spola.

Sandru Krpan preporučit će riječki SDP pod vodstvom Marka Filipovića, a Mirelu Ahmetović županijski SDP, a kako je županijski SDP trenutno vrlo blizak Bernardiću, moguće je da su šanse Mirele Ahmetović trenutno malo veće. U igri je i Danijel Ferić iz pulskog SDP-a, no u riječkoj i županijskoj bazi smatraju da bi bilo veoma čudno kad bi se šef stranke odlučio na čovjeka iz Istre umjesto riječke regije.

No, Bernardić nema obavezu žuriti s tom odlukom – ostavka Romane Jerković mora se prvo formalizirati, tako da se ta odluka ne očekuje prije sredine veljače.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.