Knjiga narudžbi puna

U Brodotrogiru nedostaje radnika: Mladići pristigli na osposobljavanje navikavaju se na život u Dalmaciji

P. N.

Četvorica mladića

Četvorica mladića



Pored Novogradnje 326, koja se gradi za Brodotrogirovu vlastitu kompaniju Trogir Maritime u knjizi narudžbi upisano je još osam različitih objekata. U prosincu ove godine, na navoz će se položiti kobilica za jedan specijalni tanker za navigaciju u ledu za naručitelja iz Finske u planu je i opremanje još jednog MR tankera od 45000 tdw, drugog u seriji od dva broda, od kojih je prvi u završnoj fazi opremanja, radnog naziva Novogradnja 329. Brodotrogir je nadalje potpisao sporazum za gradnju serije od četiri kemijska tankera plitkog gaza za navigaciju u Sjevernom moru i Baltiku, veličine nešto manje od Novogradnje 326. Pored popunjenosti kapaciteta brodogradišta u narednim godinama, raste i flota pomorske kompanije Trogir Maritime, što je jedan od ciljeva diversifikacije grupe, odnosno proširenje njezine djelatnosti na pomorsko tržište.


Korak po korak Brodotrogir ide prema ciljevima koje je zacrtao prije samo nekoliko godina. U uvjetima kada su se postavljali i prihvatili kao temelj Poslovnog plana koji se mora realizirati, izgledalo je kao da su postavljeni nerealni okviri poslovanja. Danas je situacija takva da zbog povećanog obima posla u knjizi narudžbi čija vrijednost iznosi preko US$ 200 milijuna, Brodotrogir d.d. planira zaposliti radnike proizvodnih zanimanja, pretežno brodomontera, brodoelektričara, brodobravara, brodocjevara, zavarivača (REL ili MIG/MAG ili TIG), brusača jer za tim radnicima postoji velika potreba s obzirom na ugovorene poslove.


Na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje je otvoren natječaj za zapošljavanje spomenutih deficitarnih zanimanja, poželjno je da radnici imaju radno iskustvo, ali ako nemaju, Brodotrogir nudi mogućnost osposobljavanja radnika u sklopu Ustanove za obrazovanje odraslih „Brodotrogir“ koja vrši osposobljavanja istih. Cilj ovog projekta je u roku od jednog do tri mjeseca, ovisno o predznanju pojedinca, osposobiti što više novih radnika koji će dugoročno biti spremni odgovoriti na izazove koje će pred njih stavljati potražnja s tržišta. Do sada je u tu svrhu u Brodotrogiru d.d. i karlovačkom Adriadieselu d.d. osposobljeno preko 100 ljudi.


Jedan od pozitivnih primjera je i priča četvorice mladića od 18 do 20 godina koji su iz rodnog Ogulina preko Karlovca gdje su se osposobili za bravare, došli raditi u Brodotrogir d.d. Josip, Matija, Marko i Dominik u rodnom Ogulinu su završili srednju školu i dobili zvanje strojobravara. Čim su u svojoj školi čuli za mogućnost osposobljavanja u Adridieselu prijavili su se i već za tri tjedna su savladali osnove bravarskih vještina, a dolaskom u stvarni brodograđevni svijet uz mentorsko praćenje omogućeno im je da rade u struci i da već u vrlo bliskoj budućnosti postanu svjesni svog posla i svojih profesionalnih mogućnosti.


Momci su sa svojim novim radnim mjestom i više nego zadovoljni što potvrđuju i riječi osamnaestogodišnjeg Dominika:


„Svakome tko na vrijeme želi odrasti i osamostaliti se savjetovao bih da napravi isto što i ja. Pružila mi se prilika da nađem posao, i da počnem zarađivati vlastiti kruh odmah nakon srednje škole. Više ne moram od mame pitati da mi da neku kunu za izlazak ili da kupim komad odjeće, a za mene je neprocjenjiv osjećaj ne biti joj na teretu. Rad u struci u potpunosti zadovoljava moja očekivanja, a na život u Dalmaciji ću se još neko vrijeme privikavati“.


Četvorici mladića ovo je prvi susret s brodogradilištem. Nemalo su bili iznenađeni grdosijom koja se pred njih stvorila kada su prvi dan došli na svoje radno mjesto.


„Preda mnom se otvorio veličanstven prizor, brod ogromnih dimenzija kakvog još nisam imao priliku vidjeti u svom životu, a sada još na njemu i radim. Prvi put me bilo malo i strah ljestvama se popeti na njega, ali već pri drugom usponu strah je nestao. Nismo još u potpunosti sigurni u svoje vještine, ali s obzirom na starije kolege koji nas prate i obučavaju nadam se da ćemo brzo savladati osobne strahove i prepustiti se radu u punoj mjeri“- kazao nam je osamnaestogodišnji Josip.