ODLAZAK

U 55. godini preminuo riječki pijanist i skladatelj Roberto Haller

Kim Cuculić

Foto Wikipedia

Foto Wikipedia

Završio je Glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova u klasi prof. Nine Kovačić te diplomirao kao pijanist na Državnome glazbenom konzervatoriju "Giuseppe Tartini" u Trstu u klasi prof. Lorenza Baldinija



RIJEKA – Roberto Haller, riječki pijanist i skladatelj, preminuo je u 55. godini nakon duge i teške bolesti.


Rođen je u Rijeci gdje već od završetka školovanja umjetnički djeluje u prvom redu kao pijanist, a također je nastupao na čembalu i orguljama te se bavio i komponiranjem.


Završio je Glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova u klasi prof. Nine Kovačić te diplomirao kao pijanist na Državnome glazbenom konzervatoriju “Giuseppe Tartini” u Trstu u klasi prof. Lorenza Baldinija.




Čembalo je usavršavao kod prof. i dirigenta Laurenca Cummingsa, a kompoziciju je učio kod Josipa Kaplana.


Bio je korepetitor solista i zbora HNK-a Ivana pl. Zajca te je vodio operni zbor.


Bio je stalni član komornih ansambala Riječki klavirski duo, Vox caelestis, Collegium musicum fluminense i Riječki komorni orkestar, s kojima je snimio četiri nosača zvuka i za koje je često i skladao dobivajući pritom priznanja i nagrade.


Sudjelovao je također u televizijskim emisijama ozbiljne glazbe, a uz brojne nastupe u našoj zemlji i inozemstvu bavio se još i pedagoškim radom predajući klavir u Centro studi di musica classica u Zajednici Talijana u Rijeci. Vodio je mješoviti pjevački zbor Fratellanza i zbor mladih Schola Cantorum iz Rijeke.


Sa suprugom sopranisticom Ingrid Haller nastupao je kao Duo Haller, a zajedno su vodili i Glazbenu agenciju Haller.