Drama u Županijskoj skupštini

Tvrtki Sport B koncesija za Zlatni rat u Bolu, novinara Sinišu Vickova pretukli zaštitari

Mario Matana

Arsen Bauk je predložio da se Zlatni rat ubuduće zove "Zlatkov rat" / Reuters

Arsen Bauk je predložio da se Zlatni rat ubuduće zove "Zlatkov rat" / Reuters

Ipak je pomalo sumnjivo, eufemistički rečeno, da koncesiju dobije tvrtka  koja je osnovana 2013. godine i nema zaposlenih, a koja je proteklih godina praktički mirovala (zabilježeni su gubici od oko tisuću kuna), dok su ostale ponude odbijene zbog tehnikalija. Tako barem situaciju vidi načelnik općine Bol Tihomir Marinković



SPLIT Odluka o dodjeli koncesije za plažu Zlatni rat u Bolu, i to na 15 godina, izazvala je pravu dramu i skrenula pažnju javnosti na posljednje okupljanje u ovom sazivu zastupnika Splitsko-dalmatinske županije.


Inače su nedramatične, gotovo opuštene, sjednice Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije, a prilično slabo su i medijski popraćene, za razliku od sjednica u Banovini (gdje stoluje gradska uprava), unatoč zanimljivim i iznimno unosnom temama i poslovima na dnevnom redu. Ne i ovog utorka.



HND osudio napad na novinara Vickova




Hrvatsko novinarsko društvo (HND) izvijestilo je kako najoštrije osuđuju fizički napad na novinara Radio Brača Sinišu Vickova kojega su u utorak u Splitu premlatila dva mladića s oznakama zaštitarske tvrtke “Pit Bull” vlasnika Marka Žaje te zahtijeva da se napadači kazne.


“Kolega Vickov je s ostalim novinarima pratio rad splitsko-dalmatinske Županijske skupštine, ali je nakratko napustio sjednicu kako bi izvijestio s drugog događaja”, navodi se u priopćenju i dodaje da su ga dva zaštitara – kad se pokušao vratiti na sjednicu – spriječila da uđe u zgradu županije i fizički napala iako se predstavio kao novinar.


Prema izjavi kolege Vickova, jedan ga je zaštitar udario šakom u glavu, a kad je pao, oba su ga tukla nogama.


“S kolegom Vickovom razgovarali smo nakon što su ga pregledali liječnici u Kliničkome bolničkom centru Split i tvrdili da su mu slomljena dva rebra, što je okarakterizirano kao teža tjelesna ozljeda. U trenutku dok šaljemo ovo priopćenje, još se čeka nalaz snimanja glave”, navodi HND, koji od mjerodavnih institucija zahtijeva da se hitno utvrdi identitet te kazne počinitelji toga sramotnog napada na novinara koji je obavljao svoj posao.



U skloništu Doma za starije na Zenti, gdje se već dulje vremena održavaju sjednice, točka o davanju Zlatnog rata u koncesiju izazvala je nevjerojatno količinu događanja: okupili su se prosvjednici iz Bola, stigli su i drugi kandidati za župana.


Miro Bulj kao MOST-ov pučki tribun grmio je protiv ovakve nepravde ispred zgrade. SDP-ov Arsen Bauk je iskoristio položaj saborskog zastupnika i gosta na sjednici Županijske skupštine pa je uputio otrovne primjedbe prema aktualnom županu, Zlatku Ževrnji, a tijekom rasprave je u vijećnicu pristigao i – izudarani novinar?!


Siniša Vickov, novinar Radio Brača, potužio se da su ga zaštitari pred ulazom napali i izudarali. Zbog tog incidenta je odlučio napustiti zgradu, a dok je izlazio jedan od zaštitara ga je odgurnuo. Prilično lagano, činilo se, no potom je snimka otkrila i zašto – novinar Vickov mu je na vrhu stepenica stao na stopalo.


Namjerno? Čini se tako, no taj izgred će ispitivati policija. Nasuprot izjave Siniše Vickova stoji službena izjava iz Pit Bulla, temeljena na izjavama djelatnika “ali i svjedoka”, kako kažu iz zaštitarske tvrtke.


“Jedan od prisutnih dok se pred županijskom skupštinom odvijao prosvjed je krenuo prema vratima vijećnice, zaštitar mu je rekao da se predstavi, a on je odgovorio “znaš li ti tko sam ja?!”.


Potom ga je i odgurnuo, a zaštitari su tijelima pokušali spriječiti gospodina od nasilnog ulaska u vijećnicu. Tada je zaštitar dobio udarac u glavu, a tek nakon što je odgovorna osoba iz Županije potvrdila da je riječ o novinaru te nakon što se isti primirio, ulazak u vijećnicu mu je omogućen”, između ostalog tvrde iz Pit Bulla.


Zbog toga je sjednica nakratko i prekinuta, no ubrzo je nastavljena političkim cirkusom. Zastupnici SDP-a i HNS-a napustili su dvoranu, smatraju kako nije bilo dovoljno zastupnika u vijećnici pa tako ni kvoruma, no rukice HDZ-ovaca i Kerumovog HGS-a našle su se u zraku tako da je koncesiju na Zlatni rat dobila tvrtka Sport B d.o.o. iz Zagreba.


Arsen Bauk je predložio da se Zlatni rat ubuduće zove “Zlatkov rat”, dok županovi “braniči” tvrde kako postoji institut žalbe i prigovora… Zlatko Ževrnja je pak naglasio kako je stvar čista, natječaj je proveden po zakonu. Prije dva i pol mjeseca, Skupština je odlučila jednoglasno o raspisivanju javnog natječaja.


“Općina je bila uključena u sve procese, dostavili su sugestije o upravljanju Zlatnim ratom. Natječaj je išao kao i za preostalih 19 koncesija, tko bi bio lud dignuti ruku za nepovoljniju ponudu?!”, zapitao se Ževrnja i za cijelu strku okrivio predizborno vrijeme.


Ipak je pomalo sumnjivo, eufemistički rečeno, da koncesiju dobije tvrtka koja je osnovana 2013. godine i nema zaposlenih, a koja je proteklih godina praktički mirovala (zabilježeni su gubici od oko tisuću kuna), dok su ostale ponude odbijene zbog tehnikalija.


Tako barem situaciju vidi načelnik općine Bol Tihomir Marinković, koji je prosvjedovao sa skupinom mještana. Jer, bez koncesije je ostala komunalna tvrtka Grabov rat, koja je do sada brinula o Zlatnom ratu, i koja ima 30-ak zaposlenih.


Načelnik Marinković konstatirao je kako preostaje jedino DORH i USKOK, a žao mu je “što je prednost dobio tajkun iz Zagreba u odnosu na nas koji tamo živimo.”