Sve po zakonu

Tvrtka kojoj je zabranjeno gospodarenje opasnim otpadom i dalje ga prikuplja i izvozi

Bojana Mrvoš Pavić

Medison ima rješenje o privremenoj obustavi obavljanja djelatnosti gospodarenja otpadom, ali se ta zabrana odnosi samo na zaprimanje i skladištenje infektivnog otpada, kao i njegovu obradu. Zaprimanje, po svemu sudeći, ne znači i preuzimanje infektivnog otpada po bolnicama, jer to Medison za Ekologiju, koja i sama ima dozvolu za sakupljanje i prijevoz infektivnog otpada, taj posao radi



ZAGREB U rujnu prošle godine Ministarstvo zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića krenulo je u, kako su je sami tada nazvali, veliku čistku u sektoru zbrinjavanja medicinskog otpada. Nadzorom u tvrtki Remondis Medison iz Draganića, najvećoj u poslu zbrinjavanja infektivnog i potencijalno infektivnog otpada iz bolnica i drugih medicinskih ustanova, u listopadu je ustanovljeno da opasan otpad nisu zbrinjavali na propisan način te je on na komunalnom odlagalištu završavao kao patogen, i dalje biološki aktivan, odnosno potencijalno zarazan. Utvrđeno je da je Remondis Medison, o čemu je pisao Novi  list, nedovoljno dobro obrađivao otpad, zbog čega mu je rješenjem Inspekcije zaštite okoliša prošle godine zabranjeno obavljanje djelatnosti gospodarenja otpadom, odnosno zaprimanje i skladištenje infektivnog otpada, kao i njegova obrada dok god ne promijeni tehnologiju rada. 


Do sada Remondis Medison to nije učinio i zabrana je i dalje na snazi, no od siječnja ove godine dio njegovog posla obavlja tvrtka Remondis Ekologija, koja ima istog osnivača kao i Medison – njemačku tvrtku Remondis Medison GMBH, istog direktora, Toma Vereeckena, i isto sjedište u Draganiću. Remondis Medison i dalje po bolnicama sakuplja infektivni otpad, zatim ga prevozi u Jastrebarsko na lokaciju treće tvrtke, Kemis-Termocleana, gdje ga Remondis Ekologija obrađuje u mobilnom uređaju za sterilizaciju medicinskog otpada, a onda, kao obrađenog, odlaže u skladište Medisona u Draganiću. Na kraju, preko Kemis-Termocleana, Remondis Medison obrađeni otpad izvozi u spalionicu u Austriju. 


Isti uređaj


Sve je po zakonu – tvrde u Inspekciji zaštite okoliša pri Zmajlovićevom ministarstvu. Njihovi inspektori od listopada prošle godine redovito odlaze u nadzor Remondis Medisona, ali još niti jednom, dakle gotovo puna tri mjeseca otkad je Remondis Ekologija od Medisona preuzela obradu otpada, nisu otišli u Remondis Ekologiju u Jastrebarsko kako bi uzorkovali ono što izlazi iz njihovog aparata za obradu! Riječ je o uređaju s kojim je do zabrane radio i Medison, a koji je zatim prebačen na lokaciju Kemis-Termocleana u Jastrebarsko, dok je ostalih nekoliko aparata inspekcija »zapečatila« u Draganiću. 




Na pitanje kako je moguće da inspekcija još niti jednom u gotovo tri mjeseca nije uzorkovala otpad obrađivan u tom mobilnom uređaju Remondis Ekologije, glavna inspektorica za okoliš Jasna Paladin Popadić odgovara kako za tim još nije bilo potrebe jer je svaka tvrtka koja se bavi ovim poslom, pa tako i Remondis Ekologija, dužna inspekciji najmanje dvaput godišnje dostavljati vlastite analize obrađenog otpada, koje naručuje i plaća privatnom laboratoriju. Takva je jedna ovogodišnja analiza Remondis Ekologije dostavljena inspekciji, pokazala da je s obrađenim otpadom sve u redu, zbog čega se inspekcija u Remondis Ekologiju još uvijek nije zaputila. Za izvanredno uzorkovanje treba im, kaže Paladin Popović, »dovoljno opravdan razlog«, a kako je privatna analiza pokazala da problema nema, nema ni inspekcije u Jastrebarskom. Na konstataciju kako je, upravo zbog bliske povezanosti s Remondis Medisonom, u Jastrebarsko već davno trebalo otići, inspektorica naglašava kako Remondis Ekologija otpad obrađuje »tek« od siječnja. 


Djelomična zabrana


Upitana pak kako je moguće da Remondis Medison, koji je dobio zabranu gospodarenja otpadom i dalje za Remondis Ekologiju po bolnicama sakuplja i prevozi infektivni otpad, a Ekologija ga zatim kao obrađenog skladišti u Draganiću u Medisonovom skladištu, u inspekciji odgovaraju kako je »gospodarenje otpadom malo šira priča, zakonski možda ne posve jasna«. Prema pojašnjenju inspektorice Paladin Popadić, Medison ima rješenje o privremenoj obustavi obavljanja djelatnosti gospodarenja otpadom, ali se ta zabrana odnosi samo na zaprimanje i skladištenje infektivnog otpada, kao i njegovu obradu. Zaprimanje, po svemu sudeći, ne znači i preuzimanje infektivnog otpada po bolnicama, jer to Medison za Ekologiju, koja i sama ima dozvolu za sakupljanje i prijevoz infektivnog otpada, taj posao radi. Ekologija ga zatim obrađuje u Jastrebarskom – da li propisno ili ne, inspekcija još nije odlučila provjeriti, a zatim ga, kao obrađenog, skladišti u Medisonu u Draganiću jer sama dozvolu za skladištenje nema. Na kraju ga Medison, tvrtka koja ima zabranu »gospodarenja otpadom«, izvozi.