Promjene zakona

Tvorci novog Obiteljskog zakona tvrde: ‘Predbračno savjetovanje ipak neće biti obavezno’

Ljerka Bratonja Martinović

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Izvanbračna zajednica i dalje će biti izjednačena s bračnom, poručuju iz Radne skupine, gdje smatraju da bi granica priznavanja izvanbračne zajednice trebala biti i kraća od postojeće tri godine, primjerice ako zajednica završi brakom.



ZAGREB – Predbračno savjetovanje neće biti obavezno, niti će imati bilo kakve veze sa svjetonazorskim pitanjima. Radi se o načelnoj namjeri zaštite djece i buduće imovine u slučaju razvoda braka, objasnili su jučer članovi Radne skupine za izradu prijedloga novog Obiteljskog zakona. Demantirali su i tumačenja po kojima izvanbračne i bračne zajednice više neće biti izjednačene te poručili da nitko ne dovodi u pitanje stečena prava nevjenčanih parova, pa ni pravo na posvajanje djece.


Slabo informiranje


– Nitko ne misli da to treba biti obaveza, ali nije loše buduće bračne partnere upoznati s pravima i obvezama. I kod crkvenog braka morate proći tzv. zaručnički tečaj – poručio je odvjetnik Hrvoje Jukić, predstavnik Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo, na konferenciji za novinare u Ministarstvu socijalne politike i mladih.


Smisao je takvog savjetovanja, dodala je odvjetnica Ines Bojić, zaštita bračnih drugova u imovinsko-pravnim prijeporima, koji mogu biti izuzetno teški.




– U praksi imamo slučajeve da se partneri u razvodu 10 godina spore oko toga tko je kome na vjenčanju što darovao, a i situacije da se nakon 20 godina braka stranka u razvodu iznenadi jer mora iseliti iz zajedničke nekretnine. Parovi su vrlo slabo informirani, a mnogi bi se dugotrajni sporovi mogli spriječiti osiguravanjem dokaza i isprava prije nego dođe do razvoda – ustvrdila je Bojić.



Hoće li se budućim bračnim partnerima ponuditi savjetovanje ili brošura ovisit će, pojasnila je Aleksandra Korać Graovac s Pravnog fakulteta u Zagrebu, o financijskim mogućnostima pojedine lokalne sredine, pa tamo gdje nema mogućnosti za organiziranje tečaja, mogu se podijeliti besplatni priručnici.– Žao mi je što je ta odredba izazvala toliku pozornost, ne vidim kako bi ona mogla štetiti članovima obitelji –  zaključila je Korać Graovac.


Izvanbračna zajednica i dalje će biti izjednačena s bračnom, poručuju iz Radne skupine, gdje smatraju da bi granica priznavanja izvanbračne zajednice trebala biti i kraća od postojeće tri godine, primjerice ako zajednica završi brakom. U pogledu priznavanja prava izvanbračnih partnera danas svaki sustav ima svoju definiciju, a na snazi je potpuna pravna katastrofa, ocjenjuje koordinatorica Ljubica Matijević Vrsaljko.


– Izvanbračna zajednica izjednačena je s bračnom u 99 posto prava, ali je definicija i način dokazivanja izvanbračne zajednice različit u sustavu pravosuđa, zdravstva, mirovinskog sustava, kaznenog prava… To se mora uravnotežiti – poručuje.


Roditeljska skrb


Novosti u budućem zakonu, koji će se po najavi Radne skupine, nastojati maksimalno usuglasiti sa stavovima građana, bit će i zajednička roditeljska skrb oba roditelja, uključivanje djeteta u donošenje roditeljskog plana, umjesto obavezne medijacije najprije će se formalno pokretati razvod na sudu, a onda nuditi dobrovoljno posredovanje, uvodi se obvezno donošenje privremene mjere o roditeljskoj skrbi već na prvom ročištu, a sud će ubuduće odlučivati o svim pitanjima roditeljske skrbi, od slobodnih aktivnosti do izbora škole i putovanja.


Javna rasprava o tezama traje do 21. listopada, a onda će se pristupiti izradi zakona, s čime se, najavljuju u Ministarstvu, neće žuriti.