Priopćenje

Tužilaštvo BiH objavilo demantij: Nema otvorene istrage protiv Ante Gotovine, niti je navedeni u statusu osumnjičenog

P. N.

foto Zeljko Lukunic/PIXSELL

foto Zeljko Lukunic/PIXSELL

Iz Tužilaštva BiH podsjećaju da iznošenje neistina predstavlja "samo jedan u nizu intenzivnih političkih pritisaka pod kojima se nalazi Tužilaštvo BiH i glavni tužitelj u posljednja dva mjeseca i potvrđuje smišljenu kampanju s ciljem destabilizacije institucije Tužilaštva BiH, te odnosa unutar BiH, kao i odnosa u susjedstvu"



Iz Tužilaštva BiH ističu da u 2016. godini nije zaprimljena nikakva prijava niti predmet iz Haškog suda koja se odnosi na ratne zločine u kojima je osumnjičen Ante Gotovina.


“Tužilaštvo BiH nema otvorenu istragu protiv Ante Gotovine, niti je navedeni u statusu osumnjičenog. Postoji predmet koji je u fazi prijave a odnosi se na više osoba i formiran je na temelju izvještaja MUP-a RS, iz 2006. godine”, piše u priopćenju. 


Iz Tužilaštva BiH podsjećaju da iznošenje neistina predstavlja “samo jedan u nizu intenzivnih političkih pritisaka pod kojima se nalazi Tužilaštvo BiH i glavni tužitelj u posljednja dva mjeseca i potvrđuje smišljenu kampanju s ciljem destabilizacije institucije Tužilaštva BiH, te odnosa unutar BiH, kao i odnosa u susjedstvu”, a na koje kontinuirano upozoravaju u posljednje vrijeme, sve u svrhu predizborne kampanje i drugih skrivenih ciljeva.




“Tužilaštvo BiH nastavit će graditi dobrosusjedske odnose s tužilaštvima Srbije i Hrvatske i nećemo dozvoliti da bilo tko plasiranjem neistina poremeti te odnose”, stoji na kraju priopćenja.


Naime, više portala u regiji objavilo je tvrdnje kako je u Tužiteljstvo BiH stigla dokumentacija o generalu Anti Gotovini i još jednom hrvatskom časniku, kojima se na teret stavljaju ratni zločini na području Livna.


Portal nezavisne.com prenio je kako je dokumentaciju o tome Odsjeku za ratne zločine Tužiteljstva BiH proslijedio Haški tribunal, te kako se radi o više sati snimljenog razgovora. “Večernje novosti” navode i kako je već određen tužitelj koji je zadužio predmet u vezi s Gotovinom i njegovim još uvijek nepoznatim suborcem. U Tužiteljstvu BiH zasad ne daju nikakve komentare.


Ante Gotovina je prije nešto manje od četiri godine u drugostupanjskom procesu oslobođen optužbi u haškom procesu za zločine u “Oluji”. Prema prvostupanjskoj presudi bio je osuđen na 24 godine zatvora.